wz

E-KUCHARKA - UNREGISTERED VERSION

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Telecí a Hovězí maso

Masová jídla



Hovězí maso na rajčatech a paprikách
4 plátky hovězí roštěné, nebo falešné svíčkové
2 papriky
4 rajčata
1 cibule
olej
sůl, pepř
vývar
mouka na zahuštění
Hovězí plátky naklepeme, osolíme, opepříme, na rozehřátém oleji zprudka osmažíme z obou stran a odložíme na teplé místo. Na olej nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou osmahneme, přidáme papriky a rajčata, nakrájené na kousky. Poté vrátíme maso, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Když je maso měkké, vyjmeme ho, omáčku rozmixujeme a podle chuti zahustíme.
Hovězí plátky na zelenině podáváme s rýží nebo bramborovými knedlíky.


Hovězí na zázvoru
Zadní hovězí nakrájet na menší kusy prošpikovat slaninou, obalenou v zázvoru a osolit. Zbylou slaninu obalenou v zázvoru můžete dát na dno pekáče nebo remosky pod maso. Ze všech stran opečeme na oleji, na každý kus masa dáme cibuli, nakrájenou na kolečka a pečeme. Asi půl hodiny před koncem nakrájíme maso na porce, vrátíme do nádoby a na každý plátek položíme několik kousků česneku, nakrájeného na plátky. Samozřejmě během pečení podléváme.



Dušené hovězí na hlívě ústřičné
4 plátky z hovězí kýty
200g hlívy
80g sádla
20g hladké mouky
1 cibule
3dcl vývaru
4 lžíce kečupu
mletý pepř, sůl
Nejdříve naklepeme plátky hovězího, osolíme a zprudka opečeme na 50g sádla. Na zbytku sádla osmahneme cibulku, přidáme nakrájenou hlívu a 10 minut podusíme. Poté přidáme hlívu k masu, zaprášíme hladkou moukou a zlehka opékáme. Po chvíli vše zalijeme vývarem, ochutíme solí, pepřem a dusíme do změknutí. Na úplný závěr přidáme kečup a krátce povaříme. Podáváme s rýží nebo chlebem.



Hovězí na celeru (vepřové i kuře)
1 kg hovězího masa (pečeně, přední bez kosti)
1 větší cerel
10 lžic plnotuč. hořčice
1 větší cibule
trochu oleje a másla
5 dkg slaniny či špeku
Cibuli nakrájíme na drobno a na oleji a másle necháme zesklovatět, přidáme celer nastrouhaný na hrubší nudličky, malinko přisolíme a připepříme, necháme chvíli orestovat a pak vmícháme hořčici. Mezi tím si maso prošpikujeme, posolíme, popepříme a dáme na celer, mírně podlijeme vodou ( lepší je vývar z kosti) a dáme dusit. Občas podlejeme vodou a maso poléváme šťávou. Když je maso měkké, musí zůstat hustá šťáva (spíš omáčka). Nemusí se zahušťovat, tato šťáva je hustá díky celeru. Příloha rýže, knedlík.



Ruský boršč
250 g hovězí kližky
250 g hovězího předního masa - s kostí
100 g špeku - nebo anglická slanina v celku
150 g hlávkového zelí - asi 1/4 menší hlávky
1 brambora
150 g kořenové zeleniny - z toho 1/3 mrkve, 1/3 celeru, 1/3 petržele
1 cibule
2 ks červené řepy
1 plechovka krájených rajčat - asi 400 g
1 kelímek zakysané smetany
5 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
5 lístků bobkového listu
2 PL sladké papriky
sůl a pepř
vinný ocet - nebo šťáva z citronu
Maso nakrájejte na kostky a spolu s kořením ho vařte do měkka. Po uvaření vyndejte kost a stáhněte z povrchu pěnu. V druhém hrnci si uvařte doměkka červenou řepu. Zeleninu nakrájejte na kostičky a osmahněte ji na špeku. Přidejte konzervu krájených rajčat i se šťávou. Posypejte sladkou paprikou a nechte chvíli probublat. Směs přelejte do vývaru s masem. Přidejte vařenou, na kostičky pokrájenou, červenou řepu a společně vařte asi 20 minut. Ke konci vaření přidejte zelí a krátce vše povařte. Polévku nakonec dochuťte solí, pepřem a vinným octem nebo citronovou šťávou.
TIP: Hlavní ingredienci všech borščů je červená řepa, kterou vařte odděleně od zbývající zeleniny. Doba nutná k její tepelné úpravě je totiž delší než u zbylých surovin. Aby si řepa uchovala výraznou červenou barvu, postříkejte ji před



Lužnická roštěná
75 dkg hovězí roštěné
7 dkg sádla
1 cibule
30 dkg rajčat a paprik
sůl, pepř
hladká mouka
hovězí vývar
Maso nakrájíme na plátky, zlehka je naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme, poprášíme moukou. Cibuli nakrájíme najemno, zpěníme na sádle, přidáme roštěnky a prudce osmahneme z obou stran. Přidáme na kostičky nakrájenou papriku a rajčata. Podlijeme vývarem, osolíme a za občasného míchání dusíme doměkka. Měkké maso vyndáme, omáčku zahustíme moukou, kterou jsme rozmíchali v trošce vody a 20 min povaříme.
Podáváme s rýží, nebo knedlíkem.



Hovězí na pivě
3 lžíce sádla
1 velká cibule
400g zadního hovězího
sůl
1/2 lžičky drceného kmínu
drcený pepř
1/2 lžičky oregana
100g paprikové klobásy
hladká mouka
150-200ml světlého nízkostupňového piva.
Rozehřejeme si sádlo a zpěníme na něm cibulku nakrájenou najemno. Přidáme nakrájené kostky masa, opečeme, osolíme a okořeníme. Maso dusíme ve vlastní šťávě za občasného míchání dokud není měkké. Poté k masu přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a po vydušení šťávy lehce zaprášíme moukou a osmahneme. Nakonec zalijeme pivem a řádně povaříme. Servírujeme s houskovým knedlíkem nebo rýží.



Bavorská roštěná
 
roštěnek (asi 75 dkg)
sůl, pepř
2 vejce
6 dkg šunky
4 dkg domácího loje (dnes se používá olej)
4 dkg másla
3 dkg cibule
1 dkg mouky
1 naběračku slabší polévky
kyselé okurky
bramborovou kaši
Roštěnky lehce osolíme, opepříme, odřízneme od kosti a pěkně je paličkou vyklepeme na větší tenčí placičky. Dvě lehce osolená vejce osmažíme na kousku másla, a když začínají tuhnout, přidáme do nich 6 dkg jemně usekané šunky. Dobře promíchanými vejci potřeme připravené roštěnky, svineme je a povážeme nití, aby se při další úpravě nerozvinuly. Na omeletní pánev dáme asi 4 dkg domácího loje, a když tuk prudce vře, opečeme v něm připravené roštěnky po všech stranách do růžova.
Na kastrol dáme 4 dkg másla, osmažíme v něm 3 dkg tence nakrájené cibule, zaprášíme rovnou lžící mouky a za stálého míchání necháme cibulku v mouce (jíšku) lehce zrůžovět, ale opatrně, aby se nepřipálila. Pak ji zalijeme naběračkou slabší polévky, přidáme opečené roštěnky a pod pokličkou dusíme asi hodinu doměkka. Měkké maso vyjmeme na horkou mísu, obložíme dobře upravenou bramborovou kaší, pomaštěnou osmaženou cibulkou, omáčku na ně zčásti procedíme a zbytek podáme v omáčníku zvlášť. Hodí se k nim kyselé okurky.



Pečení beránková, jenž slove salus cordis
Vezmi beránka neb puol, obéř jej dobře. Potom vezmi slanin čistých, petružele, šalvěje a pepře a zsekej to dobře. Potom vezmi vajce syrová a smíšej s slaninami a s tím sekáním, nadějž beránka a zavaž jej. I pec znenáhla. A když se dobře upeče, dej na stůl.



Hovězí maso s křenem
300g hovězího masa
0,5 l vývaru
4 cibule
8 nových koření
snítka tymiánu
2 vrchovaté PL křenu
sůl
pepř
Hovězí maso nakrájíme na větší kousky, které vložíme do slané vody s kuličkami pepře, nového koření, pravým tymiánem, větším množstvím celé cibule vaříme do měkka. Hotové maso nakrájíme na plátky nebo necháme ve větších kouscích, přelijeme trochou vývaru a posypeme strouhaným křenem. Maso servírujeme s uvařenými cibulemi, jako příloha jsou vhodné vařené brambory.



Tradiční židovský šoulet
2 stroužky česneku
1 kg hovězího masa
4 vejce
1/4 balíčku krup
3 lžíce husího sádla
500 g červených fazolí
cibule
mletý černý pepř
mletá sladká paprika
sůl
Do hrnce dáme fazole a kroupy. Kroupy použijeme střední nebo velké. Vložíme maso vcelku, omytá vajíčka, cibuli i česnek v slupce. Maso můžeme i namíchat - kuřecí, kachní či telecí. Přidáme červenou papriku, pepř, sůl a husí nebo kachní sádlo. Vše zalijeme vodou.
Hrnec zakryjeme poklicí a vložíme do trouby předehřáté na 150 °C. Šoulet zvolna pečeme asi 2 - 2,5 hodiny. Vejce můžeme uprostřed pečení vyjmout. Pokud jsou fazole a maso měkké dřív, můžeme šoulet z trouby vyndat. Měkké maso nakrájíme na plátky a můžeme servírovat.
Tradiční židovský šoulet podáváme s nakrájeným vajíčkem. Jako příloha se hodí sladkokyselé okurky či červená řepa.



Budějovická hovězí pečeně
25 g slaniny
500 g hovězího zadního masa
česnek
sůl, mletý pepř
sádlo
150 g cibule
100 g smetany
50 g hladké mouky
mletá
50 g rajčatového protlaku
Maso prošpikujeme slaninou a osolíme. Na sádle osmahneme cibuli a maso potom z každé strany osmažíme, zaprášíme paprikou a zalijeme do poloviny vývarem nebo Přidáme protlak a česnek a dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme, šťávu zahustíme jíškou, rozšleháme a vaříme asi hodinu. Zjemníme smetanou, krátce povaříme a procedíme na porce masa.



Nadívané telecí hrudi
1,5 telecí hrudi
sůl
masový vývar
2 čajové lžičky pohankové mouky
1 čajová lžička másla
Nádivka:
100 g pohanky lámanky
1 dcl mléka
1 čajová lžička másla
4 vejce
muškátový oříšek
zelená petrželka
sůl
Maso umyjeme, nařežeme tak, aby se hrudí dalo naplnit připravenou nádivkou, zašijeme, osolíme, potřeme olejem a vložíme do trouby, podlijeme masovým vývarem a upečeme. Šťávu zahustíme hladkou moukou a zjemníme čajovou lžičkou másla.
Příprava nádivky:
Pohanku připravíme tak, že ji namočíme do horkého mléka a necháme tak 1/2 hodiny nabobtnat. Přidáme vejce, 1 čajovou lžičku rozpuštěného másla, nastrouhaný muškátový oříšek, nadrobno nasekanou petrželku a sůl. Vše pořádně promícháme.



Hovězí guláš
hladká mouka
kmín
majoránka
sůl
mletý pepř
100g cibule
3 stroužky česneku
sádlo
400g hovězího masa
Na sádle osmahneme cibuli dozlatova. Přidáme na menší kostky nakrájené maso a opečeme. Zasypeme kořením, osolíme a podlijeme vodou. Guláš dusíme na mírném ohni a podle potřeby podléváme vodou a mícháme. Když maso měkne, vydusíme šťávu a maso posypeme hrubou moukou, nebo strouhaným chlebem. Vše ještě chvíli podusíme, zamícháme a dolijeme vodou. Vaříme, až guláš zhoustne.áváme s chebem, houskovým nebo bramborovýmknedlíkem a ozdobíme cibulí.




















 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky