wz

E-KUCHARKA - UNREGISTERED VERSION

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Ryby

Masová jídla



Losos s anglickou slaninou a estragonem
1 citrón
2 větvičky estragonu
1 šalotka
4 filé z lososa (asi po 100 gramech)
4 plátky slaniny (nejlépe anglické)
2 PL olivového oleje
1 dl suchého bílého vína
1 dl smetany
cayenský pepř
sůl
1 KL medu
Citron umyjeme, ostrouháme z něj kůru a vymačkáme šťávu. Z estragonu otrháme lístečky a nasekáme, šalotku nakrájíme na drobné kostky.
Lososa osolíme, okořeníme, pokapeme citronem a opečeme na pánvi, asi 4 min z každé strany. Do pánvičky nasypeme šalotku, kterou necháme zpěnit. Postupně přidáváme slaninu, víno a smetanu, necháme trochu vydusit a přidáme zbytek estragonu a citrónovou kůru.Nakonec přidáme med, osolíme a okořeníme cayenským pepřem.
Podáváme s bramborami.

Losos s fazolkami
plátky lososa
fazolky
česnek
zelené a černé olivy
chilli papričku
Na olivovém oleji orestujeme fazolky a česnek. Přidáme nadrobno nakrájené zelené a černé olivy a trochu pokrájené chilli papričky. Lososa nakrájíme na plátky a lehce osmahneme.



Losos na kopru
Jednoduchá a chutná úprava lososa.
losos
kopr
sůl
citron
bazalkové pesto
brambory
máslo
Porce lososa osolíme, pokapeme citronovou šťávou a posypeme koprem, nasekaným najemno. Necháme odležet. Pečeme na grilovací pánvi dozlatava.
Podáváme s brambory a bazalkovým pestem.



Losos se smetanovou omáčkou
800 g lososa
olivový olej
100 ml bílého vína
300 ml smetany
1-2 stroužky česneku
citrón
rybí vývar
rozmarýn
pepř
sůl
Lososa osmažíme s rozmarýnem a česnekem na oleji dozlatova. Přelijeme bílým vínem, podlijeme vývarem, ochutíme citrónovou šťávou, podusíme doměkka a lososa vyjmeme. Výpek zahustíme smetanou, přidáme sůl, pepř, chvíli povaříme a omáčkou přelijeme rybu.



Losos s bazalkovou omáčkou
4 podkovy lososa
1 citrón
100g hladké mouky
100ml smetany
sůl, pepř, bazalka, olivový olej
Lososa zakapeme citrónovou šťávou z 1/2 citrónu, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Z prudka orestujemena oleji. Dáme do zapékaci mísy a necháme dojít v troubě. Na konec zaléváme bazalkovou omáčkou.
Bazalková omáčka: výpek z lososa zalejeme šťávou z druhé 1/2 citrónu, přidáme bazalku a zalejeme smetanou, krátce povaříme.



Lososový "tatarák"
200 g uzeného lososa
1 šalotka
snítka čerstvého kopru
lžíce citronové šťávy
sůl
mletý pepř
bílé pečivo
čerstvé máslo
Uzeného lososa nakrájíme nebo naškrábeme najemno ostrým nožem. Přidáme najemno nakrájenou šalotku a kopr, osolíme, jemně opepříme a podle chuti okyselíme citronovou šťávou. Podáváme na plátcích veky nebo jiného bílého pečiva namazaného máslem. Hotové chlebíčky můžeme ozdobit natvrdo uvařeným vejcem nakrájeným na čtvrtky.



Losos na estragonu
1 menší losos
1 citrón nakrájený na kolečka
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce estragonu
1 lžíce petrželky
sůl
pepř
Omáčka:
100 ml kysané smetany
3 lžíce majonézy
2 lžíce mléka
2 lžíce kaparů nasekaných nadrobno
1 lžíce estragonu
1 lžička nastrouhané citrónové kůry
hrubě mletý pepř
V misce smícháme všechny přísady na omáčku, přikryjeme a necháme v ledničce důkladně vychladit. Mezitím si rozpálíme troubu na 300°C. Pekáč vyložíme aluminiovou fólií. Doprostřed položíme třetinu koleček citrónu. Lososa potřeme olejem a položíme ho na kolečka citrónu. Posolíme a popepříme, a dovnitř lososa dáme estragon a pažitku spolu s polovinou zbytku citrónu. Zbylá kolečka citrónu položíme na lososa. Pečeme v troubě asi 40 minut. Hotového lososa vyndáme, rozporcujeme a podáváme politého připravenou omáčkou.



Losos na medu
4 filé lososa
3 lžíce medu
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 lžička nastrouhané citrónové kůry
3 lžíce čerstvě nasekané petrželky
sůl a pepř
plátky citrónu na ozdobu
V misce smícháme med, kmín, koriandr, sůl, pepř, citrónovou šťávu a 1 lžíce horké vody. Mícháme tak dlouho, až je omáčka jemná. V této směsi lososa obalíme po obou stranách a dáme na rozpálený gril. Grilujeme asi 10 minut, jednou obrátíme. Hotového lososa přendáme na talíře, posypeme petrželkou a ozdobíme kolečky citrónu.



Steak z lososa
plátek z lososa
sůl
pepř
máslo
citron
žampiony
smetana
muškátový oříšek strouhaný
šalotka
bílé víno
Plátek lososa osolit, opepřit, pokapat citronem a zabalit do máslem vymazaného alobalu. Na pánvi zpěnit nakrájenou šalotku, zředit vínem. Krátce dusit, přilít smetanu, sůl,bílý pepř, a muškátový oříšek. Lososa dusit v páře asi 3 minuty na každé straně, ( já ho opatrně bez alobalu pomalu smažím - dusím na másle na pánvi ). Do omáčky nakrájené žampiony a trochu citronové šťávy. Vařit cca 5 minut.
Na talíř plátek lososa, polít omáčkou.
Příloha - nejlepšíjsou vařené těstoviny. K rybě možná trochu nezvyklé. Možno použít i rýži, místo těstovin.



Marinovaný losos
Na 1 kg lososa (nejlépe čerstvý filet s kůží) potřebujete 4 pol. lžíce soli, 4 pol. lžíce cukru krupice, koření dle vaší chuti, nejspíše různé druhy pepře, nebo nějaké jemné koření (např. provensálské). Doporučuji čerstvý nebo nakládaný posekaný kopr. Z cukru, soli, koření a kopru umícháme suchou směs. Filet z lososa rozpůlíme napříč, ponecháme s kůží. Obě poloviny obalíme v suché směsi. Použijeme ji všechnu a půlky složíme masem k sobě, kůží ven, vložíme do mikrotenového sáčku (spíše dvou) a uložíme do chladničky na 36h. V polovině doby filety otočíme kůží k sobě. Po uplynutí 36h rybu vyjmeme, očistíme a můžeme krájet na tenké plátky a podávat na chlebíčcích apod.



Zapečená treska nebo losos či jiná mořská ryba
Do zapékací mísy položte na dno uvařenou, osolenou rýži. Na ni klademe vrstvy žampionů, ananas, papriku,uvařenou rybu (tresku nebo filé z mořských ryb), krevetky. Přísady si můžete podle vlastního vkusu a chuti kombinovat, či přidat jiné. Takto naskládané pochutiny zalijeme omáčkou, kterou připravíme z čerstvé smetany, majonézy, remulády, špetky kari a můžeme přidat i vodu, (buď z povařených žampionů nebo nálev ze zavařených žampionů, podle toho které jste použili). Na závěr poklademe povrch plátky sýra. Mísu vložíme zapéct na 15-20 min do trouby rozpálené na 200 st.C. Podáváme se zeleninovým salátem a tousty.



Losos v hořčičné krustě s ořechy
4 porce lososa
100 g drcených vlašských ořechů
2 lžíce oleje
2 lžíce plnotučné hořčice
citron, sojová omáčka, sůl, zelená petrželka nebo kopr.
Maso omyjeme, osušíme, osolíme, pokapeme citron.šťávou. Hořčici promícháme s olejem a několika kapkami sojové omáčky. Do této směsi naložíme porce a necháme aspoň dvě hodiny marinovat. Pak porce i s marinádou přendáme do zapékací mísy či pekáčku, posypeme drcenými ořechy a vložíme do dobře vyhřáté trouby. Pečeme 15 až 20 minut. Hotového lososa ozdobíme koprem, citronem nebo zel. petrželkou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, br. kaše nebo bílý chléb.



Kapr na houbách
60 dkg očištěného kapra
3 dkg sádla
3 dkg rajčatového protlaku
5 dkg čerstvých žampionů nebo přiměřené množství sušených hub
česnek
Porce kapra osolíme, opečeme na rozpáleném sádle, Přidáme žampiony nakrájené na plátky nebo vařené sušené houby i s vývarem, česnek a dusíme pod pokličkou doměkka. Porce kapra přeléváme šťávou se žampiony. Jako přílohu podáváme vařené brambory.



Křupavý Třeboňský kapr
kapří filety
kukuřičnou krupici (instantní
polenta)
sůl, drcený kmín
lněné semínko
olej
bylinkové máslo
Opečené kousky necháme okapat na papírové utěrce.
Filety nakrájíme na kousky, osolíme, obalíme v polentě s kořením a opečeme na oleji, nebo sádle.
Podáváme s bylinkovým máslem a bramborovou kaší, do které namícháme špenát a zakysanou smetanu.



Kapr podle pánů z Rožmberka
kapří filety
sůl
drcený kmín
hladkou mouku
sádlo
cibuli
anglickou slaninu
červené víno
šalvěj
med
rozmarýn
tymián
chléb na topinky
Porce kapra osolte a okmínujte, nechte odležet. Mezitím si opečeme topinky a necháme v teple, zabalené v alobalu.
obalíme v hladké mouce a upečeme po mlynářsku, dáváme kůží nahoru, aby se nekroutily. Jakmile porce kapra otočíme,zmírníme žár a přidáme cibuli a na hranolky nakrájenou slaninu a necháme osmahnout. Přidáme část posekaných bylinek, med a až se rozpustí, zalijeme vínem. Zprudka povaříme, tak aby šťáva zahoustla.
Opečený chléb nakrájíme na silnější proužky, rozložíme na talíř a každou topinku dáme porci kapra a vše přelijeme šťávou, včetně cibule, slaniny a bylinek. Navrch dáme několik bylinek a podáváme.
Nebo můžeme zapéci v troubě nebo grilu, jak to činívali kuchaři na zámku před mnoha lety.



Dušený kapr s rajčaty
4 porce kapra
100 g oleje
2 cibule
2 zelené papriky
2 rajčata
1 lžíce rajčatového protlaku
sůl
pepř
1 stroužek česneku
Porce kapra omyjeme, osušíme a na rozpáleném oleji prudce po obou stranách opečeme. Pak jej vyjmeme, na zbylém oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme papriky nakrájené na proužky, rajčata nakrájená na plátky, česnek utřený se solí, rajčatový protlak, promícháme, podlijeme trochou vody, vložíme porce kapra a dusíme doměkka.
Podáváme s opečenými bramborami.



Dušený kapr na šalvěji rozmarýně
600 kapra
100 celeru
60 cibule
stroužek česneku
150 rybího vývaru
šalvěj
rozmarýn
60 smetany
sůl
olej
50g másla
žemli či rohlíky
Nejprve čisté porce kapra osolíme, celer nakrájíme na hrubší nudličky, cibuli na stejnoměrné nudličky a česnek na plátky.
Vánvi sšším okrajem nejdříve zprudka a krátce opečeme porce kapra. Opečené kousky kapra odložíme stranou a ve výpeku osmahneme nejprve tenké nudle nebo plátky celeru. Potom přidáme cibulku. Když cibule zesklovatí přidáme pár plátků česneku, snítku šalvěje a rozmarýnu a zalijeme vše rybím vývarem.
Do tohoto základu vložíme opečené porce kapra a vše podlité smetanou dusíme pod poklicí bez míchání. Stačí jenom tři čtyři minuty, pak dušeninu odstavíme a nechtáme chvilkuít.
Mezi tím si opečeme plátky rohlíků potřené máslem. Ty pak naskládáme na talíře, na ně poklaďeme porce ryby a vše přelijeme vydušeninou.



Rožmberský kapří salát
500 g kapra
olej
majolka
150 g vařené mrkve
150 g sladkokyselých okurek
5 malých cibulek
100 g sterilovaného hrášku
sůl
pepř
cukr.
Očištěného kapra osolíme, opepříme a na oleji po obou stranách opečeme. Vychladlou rybu vykostíme, rozebereme na kousky, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, okurky, cibuli nakrájenou na kroužky a okapaný hrášek. Podle chuti ještě osolíme a osladíme a spojíme majonézou.



Kapr s mandlemi
4 porce kapra
1-2 stroužky česneku
40 g mandlí
1 citron
100 g cibule
400 g másla
olej
mletý pepř
sůl
vývar

Omyté a osušené porce kapra pokapeme citrónovou šťávou a necháme hodinu odležet.
Jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek dáme na pánev se zahřátým olejem lehce zpěníme, aby cibule zůstala lesklá. Přidáme nasekané oloupané mandle, vše zalijeme vývarem a chvíli povaříme.
Zapékací mísužeme máslem a naskládáme do ní zbylou cibuli (rozkrájenou na tenké plátky a rozdělanou na kolečka). Na cibuli položíme porce ryby, poklademe plátky másla a vložíme do předehřáté trouby.
Asi po minutách přelijeme omáčkou s mandlemi a dopečeme.
Podáváme s vařenými brambory nebo dušenou rýží.



Kapr plněný jablky, mandlemi a rozinkami
1 kapr
sůl
mletý bílý pepř
3 jablka
50 g rozinek
50 g mandlí
1 lžíce švestkových povidel
citronová šťáva z 1 citronu
0,2 l dezertního vína
2 hřebíčky
citron na ozdobení
Kapra očistíme, vykucháme, omyjeme, osušíme čistou utěrkou, osolíme, okořeníme mletým bílým pepřem a odložíme na 1 hodinu. Odleženého kapra naplníme očištěnými jablky bez jádřinců nakrájenými na osminky, částí rozinek a částí nahrubo nasekaných oloupaných mandlí. Otvor uzavřeme, kapra položíme do vymazaného pekáče, podlijeme a upečeme ve vyhřáté troubě doměkka. Během pečení jej potíráme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou. Kapra narovnáme na mísu, přelijeme omáčkou a ozdobíme citronem. Příprava omáčky: Švestková povidla a šťávu z 1 citronu promícháme s vínem. Vlijeme do nádoby, přidáme hřebíčky, uvedeme do varu a za stálého míchání povaříme. Těsně před sejmutím z ohně přimícháme zbylá očištěná a pokrájená jablka bez jádřinců, zbylé rozinky a zbylé nasekané oloupané mandle. Necháme přejít varem a stáhneme z ohně.



Huspenina z kapra
800 uvařeného kapra
200 kyselé míchané zeleniny
1 rybího rosolu
100 okořeněné majonézy
2 uvařená natvrdo
Do okořeněné majonézy za stálého míchání přidáváme prochladlý tekutý rybí rosol. Do takto připravené rosolové majonézy dáme na větší kostky nakrájené vykostěné kapří maso, nadrobno nasekanou zeleninu a vařená vejce, dobře promícháme, nalijeme do tvořítka a postavíme do lednice ke ztuhnutí. Poté huspeninu vyklopíme a ozdobíme okurkami nebo jinou zeleninou.



Pečená štika
štika, naporcovaná na podkovy
20 dkg nakrájené slaniny,
sůl,
hladká mouka,
paprika,
citron,
olej,
3 kuličky nového koření,
6 kuliček pepře,
cibule,
šlehačka

Rybu naporcujeme, osolíme a obalíme v mouce smíchané s paprikou. Na pánvi na rozpáleném oleji zprudka dokola osmahneme. Přerovnáme do pekáčku, který jsme pokryly polovinou slaniny. Na ní rozložíme porce ryby, opět naklademe slaninu, na kolečka nakrájenou cibuli, citron, koření a pečeme v předehřáté troubě do měkka cca 20 min. Nakonec zalijeme šlehačkou, necháme 10 min dopéct.

Podáváme s bramborem.































 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky