wz

E-KUCHARKA - UNREGISTERED VERSION

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Polévky_II

Polévky


Gerštl
Nech pro 12 osob vařit půl libry pěkných takzvaných švábských neb perlových krup, musí se však dáti pozor, aby se nepřipálily. Když jsou měkké, vezmou se do jiného hrnku a tři loty nového másla, pak se utřou a dobře rozmíchají, naleje se na ně 6 žejdlíků hovězí polívky, dobře se to rozmíchá a skrze dršlák (cedník) nebo sejtko procedí a okoření květem. Může se buď tak dát, nebo se do jiného hrnku rozdělá asi 5 žloutků s trochou vlahé polívky a tím se to předešlé zakloktá (zakverluje), může se na rozmíchání těch žloutků také místo polívky trochu vařené vychladlé smetany vzít, to přijde na chuť, jak kdo to raději má. Tento gerštl při večerních společnostech, v bálu anebo při večeři místo jiné polívky se v kávových šálkách podává. K obědu-li by se ho použíti mělo, může se aspoň třetina těch krup v něm nechati.
Česko-český slovník:
libra česká - 512 gramů (měla 32 lotů, 128 kvintlíků)
lot - 16 gramů (měl 4 kvintlíky)
žejdlík - 0,48 litru
Recept dnes:
100 g vařených krupek
2 lžíce másla
sůl
muškátový květ
0,5 l vývaru
100 ml smetany
2 žloutky
petrželka
Do vařených krupek přidáme máslo, sůl, muškátový květ a zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Nakonec vmícháme žloutky se smetanou a nasekanou petrželku.


Polévka s vínem a cibulí
500 g cibule
3 l vody
3 dl bílého vína
1 dl octa
3 lžíce medu
100 g rozinek,
100 g kaparů
3 lžíce oleje
sůl, pepř
Cibuli pokrájenou na nudličky nasypeme do vroucí vody a povaříme. Pak k ní přilijeme víno smíchané s octem a doplníme med, rozinky i kapary.
Na závěr vmícháme olej a vše znovu dobře provaříme.


Kmínová polévka s bazalkovými nočky
4 PL krupičky
sůl
1 KL kmínu
1,5 l vody
50 g pórku
200 g polévkové zeleniny
máslo
nočky:
150 g hrubé mouky
sůl
60 ml mléka
bazalka
0,5 lžičky oleje
1 vejce
Zeleninu očistíme a nasekáme.
Pórek krátce osmahneme na másle nebo oleji. Přidáme zeleninu a orestujeme. Do základu vsypeme krupičku a ještě chvilku osmahneme. Pak základ polévky zalijeme vodou a rozmícháme. Přidáme kmín a sůl a povaříme, až zelenina změkne.
Mezitím si připravíme nočky. Vejce rozmícháme s mlékem a solí. Přidáme olej a natrhanou bazalku. Postupně zašleháme mouku. Těsto potom protlačíme přes haluškové síto (nebo lžičkou vykrajujeme nočky) přímo do kmínové polévky a zavaříme.


Masopustní cibulačka
4 větší cibule
2 střední brambory
3 lžíce oleje
5 žampionů
4 polévkové lžíce hladké mouky
2 lžíce smetany
sůl
pepř
Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a restujeme, až zesklovatí. Poté zaprášíme hladkou moukou a chvilku restujeme. Zalijeme studenou vodou, pořádně prošleháme a necháme 20 minut vařit. Následně vše rozmixujeme nebo propasírujeme přes jemný cedník, vložíme na kostičky nakrájené brambory a stranou orestované houby a polévku dovaříme. Pro zjemnění na konci přidáme smetanu. Ozdobíme kolečky červené cibule, pažitkou, sekanou petrželkou a také na trojúhelníčky nakrájeným celozrnným chlebem.



Kroupová česnečka
3 stroužky česneku
80 g krup
30 g tuku
1,5 l vody
1PL polohrubé mouky
sůl, majoránka, petrželka

Na tuku osmažíme kroupy dozlatova. Pozor, abychom je nespálili! Zalijeme vodou, osolíme a vaříme doměkka. Polévku zahustíme nasucho opraženou moukou, ochutíme třeným česnekem se solí, drcenou majoránkou a nadrobno sekanou pažitkou.


Ovarová polévka s kroupami
0,5 l ovarového vývaru
25 dkg kořenové zeleniny (mrkev
petržel
celer)
1 větší cibule
6 dkg krup
česnek
sůl
mletý pepř
majoránka

Do ovarového vývaru zbaveného tuku přidáme na hrubší nudličky nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu, najemno nakrájenou cibuli a povaříme. Až je zelenina měkká, přidáme zvlášť doměkka uvařené kroupy a dochutíme česnekem utřeným se solí, pepřem a majoránkou.



Vesnická prdelačka
1kg vepřové hlavy
200ml vepřové krve
50g velkých krup
2 menší cibule
1/2 lžičky mletého kmínu
1 lžáce drcené majoránky
1 lžička celého černého pepře
1 lžíce škvařeného sádla
4 strožky utřeného česneku
sůl
Očištěnou vepřovou hlavu zalijeme v hrnci studenou vodou. Jednu cibuli rozkrojíme a se solí a kořením ji přidáme k masu. Zvolna uvaříme doměkka. Kroupy propláchneme a také zvolna uvaříme doměkka. Druhou cibuli nasekáme na drobno a opečeme na sádle dozlatova. Uvařené maso obereme, nakrájíme na kostičky a vrátíme do zcezeného vývaru. Přidáme kroupy, krev, cibuli a česnek. Za stálého míchání krátce povaříme.
TIP:
Prdelačku můžeme připravit i z kroupových jelit (místo krve)


Chlapský domikát
Do hrnce dáme 1,5 litrů vody, kmín, sůl, asi tři tvarůžky, trochu brynzy anebo trochu domácího uzrálého sýra. Vše vaříme asi 10 minut. Nejsou-li tvarůžky rozvařené, vařečkou je v rozmačkáme. Pak do toho všeho vlijeme koflík husté kyselé smetany aírně zavaříme. Domikát podáváme s zvlášť uvařenými. Jídlo je ostřejší chuti a pikantnější


Pivní polévka s chlebem
4 dl plzeňského piva, 300 g černého chleba, 400 g hovězího masa, 300 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 2 vejce, 2,5 dl sladké smetany, kmín, mletý pepř, sůl Maso a zeleninu uvaříme v osolené vodě. Chléb pokrájený na velké kostky zalijeme pivem a necháme rozmočit. Vývar přecedíme, přidáme změklý chléb a rozvaříme. Polévku okořeníme, zalijeme šlehanými vejci, osolíme a zjemníme smetanou.


Slepičí polévka (do kouta)
Očištěná a vykuchaná slepice se uvaří do měkka s novým kořením, pepře, badyánem a kořenovou zeleninou. Slepici obereme, pokrájíme na kousky, obalíme v řídkém těstíčku a osmažíme. Do polévky upečeme svítek z vajec a krupice nebo uděláme knedlíčky z jater, vejce a strouhanky, přidáme majoránku.


Králičí kaldon
1 králík
500 g kořenové zeleniny
2 cibule
8 stroužků česneku
sůl
pepř
majoránka
petrželová nať
máslová jíška (máslo
hladká mouka)
1,5 l vody
Do vroucí vody dáme králíka (skelet na polévku), osolíme, opepříme, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli a česnek a vaříme doměkka. Potom přecedíme, maso obereme a zeleninu nakrájíme na kostičky. Vývar zahustíme máslovou jíškou, přidáme maso, zeleninu a dochutíme česnekem a majoránkou.


Harvas
Do hrnce dáme 2 vody, kmín, sůl, mrkev, petržel, cibuli, česnek, majoránku, několik brambor, na plátky nakrájených. Dále nahrubo nakrájíme půl malé hlávky zelí, přidáme hrst oprané rýže nebo pohanky aírně vaříme. Směs se nesmí rozvařit. Nakonec omastíme rozškvařeným špekem a do růžova podáváme

Kyndrus
Polévka zřeného podmáslí nebo kyšky.
Nejprve se svaří jeden litr podmáslí a vůl litru mléka s mouky rozkvedláme celé vajíčko aše vlijeme do podmáslí. Osolíme, zahustíme kouskem čerstvého másla a povaříme. Kyndrus se podává s bramborami.


Kulajda
100 g másla, 100 g hladké mouky, 700 g brambor, 200 g smetany, 3 vejce, kopr, hrst sušených hub,ocet, sůl, kmín Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme na kostičky nakrájené brambory, houby, které jsme předem namočili, nasekaný kopr, sůl, kmín a vaříme doměkka. Část brambor rozmačkáme, vmícháme vejce, polévku zjemníme smetanou a podáváme.


Třeboňská štědrovečerní polévka
600g kapřích hlav,
500 g kapřího mlíčí,
150 g nastrouhané kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel),
100 g másla,
30 g cibule,
kmín,
250 ml zakysané smetany,
30g hladké mouky,
kopr,
sůl
4 vejce
Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na drobné kostičky a nasucho osmahneme. . Přidáme celou očištěnou cibuli, žáber zbavené kapří hlavy, sůl, koření, dolijeme vodou a vaříme 30 minut.ěkké maso a zeleninu procedíme, obsah doplníme na 1,5 litru, zavaříme mlíčí a vaříme dalších 15 minut. polévku rozmixujeme, zjemníme čerstvým máslem.áváme s houskou nakrájenou na kostičky a opečenou na zbytku másla.


Rybí polévka Třeboňská
(4-5 porcí) Na másle s trochou oleje necháme zpěnit 1 drobně pokrájenou střední cibuli. Když začne lehce zlátnout, přidáme na jemno nastrouhanou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel). Zeleninu zlehka osmažíme, poté podlijeme troškou vody a vmícháme 1 rajský protlak (cca 120-140g). Zlehka zaprášíme kořením kari, osolíme a zalijeme vodou do cca 3/4 hrnce. Necháme vařit. V druhém hrnku uvaříme v lehce osolené vodě 200g kvalitního rybího filé. Když je měkké, tak vývar scedíme k vařící se kořenové zelenině, rybí filé rozmačkáme na menší kousky či drť a také přidáme do polévky. Lehce zahustíme jíškou. Po ukončení varu vlijeme kelímek smetany ke šlehání, dosolíme a dochutíme
podravkou. Před podáváním posypeme nakrájenou petrželkou. Servíruje se s kostičkami opečené housky.


Kyselice
2 brambory
klobáska nebo uzené maso
200 ml smetany ke šlehání
hrstka sušených hub
500 g kysaného zelí
mléko
hladká mouka
sůl
kmín
nové koření
bobkový list
pepř
Nakrájíme na kostičky brambory a dáme vařit do 1 litru vody. Jakmile jsou brambory skoro měkké, přidáme zelí, houby (předem namočené ve studené vodě), klobásku nebo uzené maso nakrájené na kostičky, sůl, kmín a další koření. Přivedeme k a necháme asi 10 minut provařit. Přidáme zhruba
¼ l mléka smíchaného se smetanou a moukou a provaříme. Polévku se smetanou vaříme pouze na mírném ohni a můžeme podávat.


Štramberačka (z Novojíčínska)
400 g syrových brambor
bobkový list
nové koření
celý pepř
kmín
ocet
sůl
2 dl kyselého mléka nebo kysané smetany
40 g hladké nebo polohrubé mouky
čerstvý nebo sterilovaný kopr
Oloupané a pokrájené brambory vaříme v osolené vodě s kořením. K téměř měkkým bramborům přilijeme kysanou smetanu nebo mléko s rozkvedlanou moukou a za častého míchání dovaříme. Nakonec podle chuti přikyselíme a okořeníme sekaným koprem
.


Polévka z padaných jablek
1 kg jablek
2 dl smetany
2 lžíce hladké mouky
cukr a sůl
Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme a rozvaříme v osolené vodě. Ve smetaně rozkvedláme mouku, přidáme do jablek a povaříme. Naši předkové takovou polévku podávali slanou s brambory nebo sladkou, ale to musela být studená.


Polévka s rozinkami a vajíčkem
Do hrnku se dá 1 až 1,5 hrsti rozinek, bobkový list a asi 4 kuličky nového koření. Pak se na tenká kolčka nakrájí libová uzenka nebo párek a vše se zalije vodou. Přidáte sůl a asi 5 minut necháte povařit. Nakonec do polévky přidáte usmažené vajíčko, dochutíte octem a solí. Můžete ještě omastit škvařeným sádlem. Z toho všeho vám vyjde asi 1 litr zajímavé polévky.


Polévka naší babičky
20 dg barevných fazolí (namočené předem)
3 na kostičky nakrájené brambory
předem namočené sušené houby
sušené švestky a křížaly, které dají polévce tu správnou chuť
Potom 6 dg másla, 3 - 4 lžíce mouky na jíšku, česnek, majoránka, sůl.
Popisovat postup nemá smysl, kdo někdy vařil polévku, ten si bude vědět rady a kdo to nikdy nezkusil, tak ať se zeptá těch zkušenějších.


Křenová polévka se sýrem
1 větší cibule,
3 dl oleje,
1 lžička sladké papriky,
pórek,
klobása nebo uzené,
4 lžíce mouky,
1/2 l mléka,
1/2 l vody,
masox,
nastrouhaný křen (krenex),
1 šlehačka,
1 lžička cukru,
10 dg tvrdého sýra.
Nejprve si zpěníme cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu, malou lžičku papriky, nasekaný pórek. Pak přidáme 4 velké lžíce mouky. Tuto směs krátce osmahneme. Pak vše zalijeme půl litrem mléka a vody, přidáme dvě kostky masoxu a necháme povařit. Nakonec přidáme nadrobno nastrouhaný křen, zalijeme 2 dl šlehačky a opět necháme mírně povařit. A ještě lžička cukru a do hotové polévky nasypeme na malé kostičky nakrájený tvrdý sýr, nejlepší je uzený.


Krajánková polévka
250 g barevných fazolí,
2 hrsti sušených jablek,
špetku sušených hřibů,
15 sušených švestek (ale může být i lžíce švestkových povidel),
1 kávová lžička kmínu,
2 lžíce strouhané zeleniny (mrkev, celer, petržel, cibule),
1 litr vody (nejlépe ze zelí),
1 lžička soli,
1 šlehačka,
3 lžíce hladké mouky.
Den před vařením polévky namočíme fazole. Druhý den přidáme sušená jablka, hříbky, švestky a kmín, vaříme až jsou fazole měkké. Přidáme vodu - nebo lépe lák ze zelí, zelí, sůl, zeleninu a uvedeme do varu. Zahustíme zátřepkou ze šlehačky a mouky. Povaříme a můžeme podávat.




Kyselá polévka se sušenými rajčaty
200 g sušených švestek,
20 g sušených hub,
100 ml mléka,
200 ml kysané smetany,
2 lžíce oleje,
2 lžíce hladké mouky,
sůl,
ocet,
cukr
Sušené švestky a sušené houby dáme do hrnce s vodou a vaříme, dokud nejsou měkké. Potom je scedíme a necháme okapat. Vývar necháme vychladnout. Z oleje a mouky připravíme jíšku, rozředíme ji 200 ml vychladlého vývaru a rozšleháme, osolíme, dolijeme mlékem a asi 15 minut povaříme. Do polévky přidáme švestky, houby a smetanu a chvilku povaříme. Nakonec dochutíme solí, octem a cukrem.













 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky