wz

E-KUCHARKA - UNREGISTERED VERSION

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Pohanka, jáhly, sója, kroupy

Bezmasá jídla



Pohanka se žampiony
Na cibuli podusíme žampiony (nebo jiné houby, třeba sušené předem namočené), jemně osolíme a opepříme, přidáme kmín, podlijeme 1/2 skleničkou vody a vsypeme půl skleničky spařené pohanky. Po uvedení do varu zmírníme plamen a po 1 minutě vypneme. Necháme pod pokličkou 10 minut. Pak vmícháme 1 stroužek česneku (rozmačkaný).
Podáváme s kyselou okurkou.
Kdo má rád Vánočního kubu, tak si určitě pochutná.

Jáhelník
Starodávný recept, který se dělal na Štědrý večer s nadějí, že drobné žluté jáhly přinesli jedlíkům dostatek peněz v příštím roce.
30 dkg jáhel
1l mléka nebo 1/2 l mléka a 1/2 l vody
kousek másla
2 vejce
cukr dle chuti
špetku soli
ovoce dle chuti (jakýkoli kompot, nastrouhaná jablka, čerstvé ovoce, sušené švestky, rozinky atd.)
Nejdůležitější věc je spařit jáhly horkou vodou, nejlépe 3x, jinak jsou hořké.
Jáhly dáme vařit do mléka se špetkou soli a uvaříme kaši. Do horké kaše přidáme kousek másla, osladíme dle chuti a necháme trochu vychladnout, přidáme žloutky a sníh z bílků. Do vymazané zapékací mísy dáme vrstvu kaše, poklademe ovocem a navrch zbytek kaše. Dáme do trouby a pečeme do zlatova.



Cizrnový guláš a pohankové knedlíky
CIZRNOVÝ GULÁŠ:
2 velké cibule
polévková lžíce sladké papriky
3/4 litru zeleninového vývaru BIO
trochu mouky
250 ml smetany
špetka bílého pepře
špetka soli
cizrna
Cizrnu (která byla den předem namočená) dáme asi na hodinu a půl povařit do nesolené vody.
Mezitím nakrájíme cibuli na kostičky a osmažíme do zlatova, zaprášíme sladkou paprikou a mírně osmahneme. Takto připravený základ zalijeme asi
¾ litru zeleninového vývaru a necháme na ohni.
V misce si z hladké mouky a vody p
řpravíme asi 1-2 dcl řídké kašičky a vléváme do vývaru. Řádně prošleháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Snížíme teplotu a pozvolna vaříme asi 1 hodinu. Ke konci zavaříme smetanu a podle chuti přisolíme a dochutíme bílým pepřem. Vložíme uvařenou cizrnu.




POHANKOVÉ KNEDLÍKY
250 g pohanky (lámanka)
50g másla
muškátový oříšek
olej
2 vejce
5 rohlíků
cca 30g bramborového škrobu
Pohanku spaříme vroucí osolenou vodou a necháme ji asi 20 minut stát pod pokličkou. Vody je třeba odměřit dvojnásobek než samotné pohanky. Během toho si v misce rozšleháme vejce, rozpuštěné máslo, sůl, koření a jemně nasekanou petrželovou nať, na závěr vmícháme škrobovou moučku. Tuto směs pak vmícháme do spařené pohanky. Přidáme nakrájené rohlíky a vše zlehka promícháme. Podle potřeby můžeme přidat trochu bramborového škrobu.
Na každý knedlík (váleček) si připravíme pruh alobalu a na něj položíme kousek potravinářské fólie. Řídké těsto pak rozdělíme na patřičné části a postupně vytvoříme prostým zavinutím válečky. Na koncích alobal pečlivě stočíme "jako bonbónek“.
Podle velikosti vaříme knedlíky asi 20 minut.



Pohanková roláda
4 vejce,
4 lžíce cukru,
6 lžic mouky (2 lžíce celozrnné, 2 lžíce pšeničné hladké, 2 lžíce sojové).
Uděláme těsto (jako piškot) a upečeme placku na plechu.
náplň:
Uvaříme 10 dkg pohanky ve 3 dl vody. Jakmile vsákne, přidáme 1 dl mléka, 1 vejce, 1 lžíci polohrubé mouky, vanilkový cukr a vaříme nad párou, až vznikne hustý krém. Do krému přidáme želatinu (ale nemusí být) - 2 lžíce v 0,5 dl vody. Do vychladlé pohanky přidáme namočené hrozinky, kandované ovoce a roládu naplníme.



Pohankový salát
20 dkg pohanky,
2 rajčata,
1 paprika,
1/2 salátové okurky
nálev:
2 lžíce olivového oleje,
3 lžíce vody,
1 lžíce octa,
špetka soli, pepře, cukru
Pohanku namočíme na hodinu do vody, pak v téže vodě uvaříme. Slijeme a necháme okapat. Pak přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, zalijeme nálevem a necháme hodinu odležet, podáváme s pečivem.



Pohankové karbanátky
30 dkg pohanky namočíme a podusíme se 2 bobkovými listy. Pak přidáme nastrouhané vlašské ořechy, 15 dkg strouhaného sýra (může být i uzený), 1 větší cibuli, 4 - 5 stroužků česneku, 1 velce, sůl, majoránku. Můžeme přidat i vařené kroupy. Uděláme karbanátky, obalujeme je ve strouhance a pečeme na oleji, můžeme je zapéct i v remosce. Teplé podáváme s brambory a zeleninou nebo kyselým zelím, studené s chlebem jako sekanou.



Pohanková pomazánka
půl hrníčku pohanky
1 tvaroh
cibule
petrželka
sůl
Uvaříme pohanku, po vychladnutí vmícháme tvaroh, jemně pokrájenou cibulku, petrželku, dobře promícháme a dosolíme.



Pohanka s brynzou a česnekem
2 hrníčky pohanky,
4 hrníčky vody,
25 dkg brynzy nebo netučného tvarohu,
5 stroužků česneku,
sůl,
petrželka,
rajče,
5 lžic oleje
Vodu uvedeme do varu, vsypeme spařenou pohanku, zamícháme, odstavíme, necháme asi 30 minut v teple. Na pánev dáme olej, na něm pohanku prudce zahřejeme, vmícháme brynzu nebo tvaroh a když se začne srážet odstavíme. Osolíme, vmícháme utřený česnek, zdobíme petrželkou a rajčetem.



Pohanková polévka
3 hrstky pohanky
2 mrkve
1 petržel
1/2 celer
1/2 brokolice
1/2 balení mražené zeleniny (hrášek, kukuřice, mrkev)
polévkové koření
hrstka otrub
petrželka
pažitka
pepř
sůl
Pohanku uvaříme dle návodu (chvíli povaříme, slijeme a necháme nabobtnat). Do hrnce dáme vařit mrkev, petržel, celer a brokolici, vše pokrájené na přibližně stejně velké kousky. Vaříme tak, aby zelenina byla měkká, ale ne rozvařená. Poté rozmixujeme úplně dohladka. Ochutíme polévkovým kořením (bujónem z kostky), solí a trochou pepře. Přidáme mraženou zeleninu, prohřejeme. Vmícháme uvařenou pohanku a hrstku otrub. Nakonec pohankovou polévku ozdobíme bylinkami (pažitkou, petrželkou), výborná je i čerstvá bazalka.



Cizrnové karbanátky ala falafel
Uvařenou cizrnu pomixujeme s kukuřičnou strouhankou, pohankovou moukou, cibulkou, česnekem (a vodou podle potřeby) a vytvoříme tužší hmotu. Dochutíme - např.sojovou omáčkou, nebo česnekem, majoránkou, bylinkami atd...
Pomocí lžičky utvoříme placičky a osmažíme. Podáváme s grunkernem ze špaldy (speciálně upravená zelená zrna pšenice špaldy), šťouchaným topinamburem, cibulovým pickles a strouhanou zeleninou.



Pohankové noky
Nastrouháme najemno červenou řepu a i s vodou,kterou pustila ji smícháme s pohankovou moukou. Ochutíme např dobromyslí. Podle potřeby přidáme vodu a vypracujeme těsto. Pak tvarujeme nočky a uvaříme ve vodě než vyplavou.
Podáváme s kysaným zelím, tempehem jako špek a napařenou brokolicí. K tomu natto(tradiční japonský pokrm, který je připravován fermentací uvařených sójových bobů) cibuli se shoyu a hořčicí .



Pikantní zeleninové placičky
svazek karotky
2 jarní cibulky
2 mladé cukety
3 celá vejce
200g hladké pohankové mouky
trochu čerstvě mletého pepře
sůl
2 lžičky ostré Arabské směsi (paprika, římský kmín, koriandr, česnek, chilli, sůl - 28 %)
1 lžíci olivového oleje
Mrkev, cukety a cibulky včetně jejich zelené natě nakrájíme na velmi tenké proužky. Přidáme tři celá vejce a pak také mouku, ve které rozmícháme čerstvě mletý pepř i přiměřené množství soli. Vše dobře promícháme. Vytvarujeme placičky a klademe na plech potřený olivovým olejem. Do zeleninové směsi přidáme Arabskou směs (lze použít i kari). Placičky pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 5-6 minut. Pak obrátíme a pečeme stejnou dobu z druhé strany. Hotové pokapeme citrónovou šťávou a podáváme se zakysanou smetanou, do které jsme přidáme velkou hrst nadrobno nasekaných mátových lístků.



Pohankové placičky
300 g pohankové lámanky,
2 vejce
100 g nastrouhaného eidamu
sůl
tuk na vymazání plechu a na smažení
Pohankovou lámanku rozvaříme v litru vody na kaši a necháme mírně vychladnout. Pak do kaše zamícháme rozšlehaná vejce, strouhaný sýr a osolíme podle chuti. Vzniklou hmotu rozetřeme na vymaštěný plech, necháme ztuhnout a nakrájíme na čtverce, které z obou stran krátce opečeme na pánvi.



Pohankové palačinky
hrnek  mléka
ůl hrnku kefíru (nebo půl hrnku mléka navíc)
3/4 hrnku hladké mouky (celozrnné)
3/4 hrnku pohankové mouky
1 vejce
špetka soli
žička oleje (slunečnice)
olej na smažení
Náplň:
hlávka salátu nebo mladý špenát
hrstka oliv (nejlépe černé)
4 rajčata
Smícháme mlíko a kefír se lžičkou oleje a s vejcem a dobře rozmícháme (rozmixujeme). Přisypeme obě mouky a sůl a mixujeme, až je těsto hladké. Necháme asi tak půl hodiny v klidu. Rozehřejeme pánev a potřeme slabě tukem (nebo použijeme kvalitní nelepící pánev bez tuku). Vlejeme 2-3 lžíce těsta a zakroužíme pánví, aby se těsto rozteklo po celé ploše. Několik minut opékáme, pak obrátíme a dopečeme z druhé strany (šikovní můžou palačinku obracet vyhazováním). Mělo by to vyjít asi na 8-10 palačinek.Palačinky skládáme na sebe a udržujeme je pod pokličkou nebo někde v teple. Mezitím (nebo předtím) si připravíme náplň:
Salát nebo jiné zelené listí opereme, natrháme na kousky. Rajčata nakrájíme na kousky. Olivy (vypeckované) nakrájíme na kolečka. Všechno dáme do mísy a vyplkneme do toho náš naložený sýr (i s olejem). Pěkně to všechno promícháme a plníme palačinky, které smotáme a pokud se rozmotávají, zajistíme je párátkem.
Místo naloženého sýra můžete použít nakrájený sýr přímo z balíčku a ochutit salát přidáním olivového oleje a nějakého koření, bylinek. Přidat jde i další zeleninu - sušená rajčata, ředkvičky, paprika, mrkev nastrouhaná, okurek, cokoliv.



Pohanková pečenice
500ml mléka
250g pohankové mouky
1 malá cibule
sůl a pepř podle chuti
20g másla
500-600g uzrálé pikantní měkké vepřové klobásky
Předehřát troubu na 190°C. Pomalu zahřívat mléko v kastrolku a přidávat mouku za stálého míchání tak, aby vzniklo poměrně tekuté těstíčko. Posekat cibuli na jemno a přidat ji do těstíčka. Osolit a opepřit.Vymazat pekáč, nebo plech s okrajem a nalít do něj těstíčko (asi 2-3cm vysoko). Rozlámat klobásku na kousky a poházet je po povrchu těstíčka.
Péct asi 1 hodinu. Podávat horké se salátem.
Výborné též s houbami.



Pohanka se zeleninou
350 g pohankové lámanky
cibule
česnek
2 papriky
olivový olej
mletá sladká paprika
sůl
mrkev
hrášek nebo kukuřice
3 rajčata
tvrdý sýr (nemusí být)
petrželová nať
zeleninový vývar
Drobně nakrájenou cibuli, česnek a papriky nakrájené na nudličky zpěníme na oleji, poprášíme je mletou paprikou, podlijeme trochou vody a krátce podusíme. Pohanku přebereme, spaříme vařící vodou, scedíme, necháme dobře okapat a osmahneme na oleji. Podlijeme vývarem a dusíme. Další vodu přidáváme podle potřeby. K poloměkké pohance vmícháme připravenou paprikovou směs, mrkev nakrájenou na kostičky a dusíme, až vše změkne.
Rajčata oloupeme, nakrájíme na kostičky, lehce osmahneme na oleji, osolíme, vložíme hrášek (kukuřici), nasekanou petrželku a podusíme. Pohanku rozdělíme na talíře, přidáme rajčatovou směs a vše můžeme posypat strouhaným sýrem.



Pohankové rizoto
2 hrníčky krup
1 hrníček pohanky
cibule
olej
houby
vegeta
kari koření
sůl
Uvaříme zvlášť kroupy a pohanku. Na zpěněné cibulce smícháme kroupy, pohanku a houby. Dochutíme vegetou, kari kořením a osolíme. Podáváme s okurkou nebo naloženým zelím.





























 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky