wz

E-KUCHARKA - UNREGISTERED VERSION

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Ovoce,zelenina,houby_II

Bezmasá jídla



Jablečné lívanečky Míša
300 ml mléka
300 g polohrubé mouky
300 g nahrubo nastrouhaných jablek
3 PL ovesných vloček
1 PL cukru
1 vejce
1prášek do pečiva
špetka soli
Žloutky ušleháme s mlékem a cukrem, vmícháme mouku s práškem do pečiva, ovesné vločky, přidáme ušlehaný sníh z bílků a oloupaná nastrouhaná jablka, osolíme. Těsto lijeme na olejem vymazaný lívanečník a opečeme z obou stran.
Lívance pak pomažeme (marmeládou) nebo posypeme (cukr, skořice, kakao) podle chuti a podáváme.

Zapečený pórek
1 velký nebo 2 menší pórky
150 g šunky, nebo anglické slaniny
ml zakysané smetany
1 PL francouzské hrubozrnné hořčice
1 PL dijonské hořčice
PL kaparů
100 g strouhaného sýru
1 PL olivového oleje
sůl a pepř.
Pórek povaříme asi 4 minuty v osolené vodě do zkřehnutí, nesmí se ale rozvařit. Slijeme a ihned pórek zchladíme ve studené vodě, aby dál neměkl. Necháme okapat.Velký pórek podélně rozřízneme. Kousky stonku zabalíme do šunky, nebo asi 3 plátků anglické slaniny a položíme do olejem lehce vytřené zapékací misky. V misce smícháme zakysanou smetanu s hořčicemi a nasekanými kapary, sýrem a dochutíme trochou soli a mletého pepře. Nakonec touto směsí pórek zalijeme. Misku pak vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme zhruba 1520 minut.



Brokolicové placky
brokolice
brambory
uzený sýr
vajíčka
sůl
pepř
česnek
koření
2 PL oleje
Brambory oloupeme, brokolici ořízneme tuhý stonek (ale nevaříme ji, je to zbytečné zbavovávní se cenných látek) a připravíme si ještě česnek, sůl, pepř a případně nějaké chuťově zajímavé koření medvědí gril, gyros, country či jiná směs, kterou máte rádi.Ručně nebo v robotu nahrubo nastrouháme brambory, brokolici a sýr. Přidáme prolisovaný česnek, vajíčko, osolíme, okořeníme.
Placky smažíme na pánvi, nebo pečeme v troubě, např ve formě na muffinky.
Vymazané a vysypané formičky na muffiny naplníme - nebojte se dát mističky celkem plné, dosti to spadne.
Pečeme na 180st cca 30minut - hotové by měly být pěkně zlatý povrch.
Podáváme se zeleninovým salátem.



Kroupové karbanátky se špenátem
200 g mraženého špenátu
150 g strouhanky
sůl
150 g smetany na vaření
bazalka
50 gmásla
200 g oleje
pepř
100 g cibule
1 vejce
400 g ječmenných krup
Kroupy připravíme podle návodu, vaříme 2 - 3 hodiny (předem!) ve vodě. Špenát necháme rozmrazit. Kroupy necháme vychladit.
Očištěnou cibuli nakrájíme na malé kousky a osmažíme na másle.
Přidáme špenát a smícháme ho s cibulí, kroupami, smetanou, vejcem a kořením. Podle chuti směs osolíme. Po vychlazení formujeme malé karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v oleji dozlatova.
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, bramborová kaše nebo zeleninové saláty.



Zelné karbanátky
400 g hlávkového zelí
50 až 70 g krupice
2 vejce
1,5 dl mléka
sůl aý pepř
vejce
hladkou mouku
strouhanku
olej na smažení
Zelí nakrájené na jemné nudličky krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme, přilijeme mléko a částečně zakryté dusíme téměř doměkka. Přidáme krupici a krátce podusíme.
Do prochladlého zelí vmícháme vejce a ochutíme. Zformujeme malé karbanátky, které obalíme v trojobalu a usmažíme.
Dietní varianta:
Z dobře vychlazené hmoty vytvoříme karbanátky a bez obalování je ve vymaštěném pekáči pečeme 20 minut v předehřáté troubě při 180° C. Po 10 minutách obrátíme a dopečeme.



Houbové brambory
1-2 hrsti sušených hub
1 kg brambor
3ž 4 vejce
sůl ař
asi 1 dl oleje
petrželku
libeček
pažitku
Houby namočíme, osolíme a povaříme do vysmahnutí vody.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a nakrájíme na kostičky.
Přidáme houby, sůl, pepř a olej. Vše důkladně promícháme, zalijeme rozmíchanými vejci a necháme zapéci v troubě.
Na talíři sypeme sekanou petrželkou, libečkem nebo pažitkou. Podáváme s okurkou nebo s kompotem.



Babiččin hubník
500 g různých čerstvých hub
4 žemle
4 vejce
40 g másla
300 ml mléka
majoránka
mletý pepř
kmín
sůl
strouhaný tvrdý sýr na posypání
tuk a strouhanka na pekáček
Očištěné, opláchnuté houby nakrájíme na menší kousky, okmínujeme a podusíme doměkka. Žemli nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Žloutky utřeme s máslem, přidáme navlhčené žemle a houby. Osolíme, okořeníme a opatrně vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků. Těsto rozetřeme do tukem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku a v mírně vyhřáté troubě upečeme hubník do zlatova. Upečený hubník posypeme strouhaným sýrem..



Bílé fazole se slaninou a vejci
500 g bílých předvařených fazolí
4 vejceřená natvrdo
1 pórekětší
sůl, pepř
600 g anglické slaniny
špatka cukru
ocet, snítka kopru ozdobu
Fazole zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Uvařené fazole slijeme a promícháme je s kolečky pórku. Dochutíme solí, pepřem, cukrem, troškou octa a uchovávámeé Slaninu zbavíme kůže a nakrájíme na 9 silnějších plátků. Osm plátků nakrojíme z jedné strany a opečeme na suché pánvi dokřupava.
Zbylý plátek nakrájíme na tenké nudličky, které opečeme a vmícháme do fazolí. Fazole rozdělíme do misek, poklademe je rozkrájenými vejci a přidáme slaninu.
Každou porci ozdobíme kouskem kopru.



Bílé fazole s kroupami
bílé fazole
kroupy
sádlo
sůl
mletý pepř
majoránka
petrželová nať
rajčata
cibule
Fazole namočíme přes noc do studené vody a pak uvaříme doměkka. Kroupy uvaříme zvlášť se lžící sádla. Přidáme fazole, osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Posypeme nasekanou petrželovou natí, poklademe kousky rajčat a zapečeme. Před podáváním můžeme posypat nakrájenou cibulí.



Česnekové fazolky
600g zelených fazolek
2 PL oleje
1 cibule
sůl, citrónový pepř
4 stroužky česneku
anglická slanina (nemusí být)
Na kastrol dáme na kousky nakrájený špek nebo slaninu a necháme vyškvařit. Přilijeme 3 lžíce oleje a zpěníme cibulku. Na ní dáme orestovat očištěné a omyté fazolky, které můžeme nechat v celku nebo pokrájet na 3cm kousky. Takto připravené fazolky slabě osolíme, opepříme citrónovým pepřem a posypeme na drobno nasekaným česnekem. Podlijeme je trochou vody a dáme dusit až jsou měkké. Fazolky zaprášíme jen velmi slabě hladkou moukou opatrně promícháme a necháme ještě chvíli podusit, případně podlijeme.
Podáváme s bramborem a pro masožrouty doplníme uzené maso.



Houbové knedlíky
6dkg sádla
trochu zelené petržele a mletého pepře
sůl
1 cibule
8 ks žemlí
1/4 až 3/8 litru mléka
1 vejce,
1 žloutek
6 dkg hrubé mouky
2 dkg strouhané housky
kousek citrónové kůry
8dkg slaniny,
20dkg hub
V rendlíku nebo hluboké pánvi rozpálíme sádlo, na něm zpěníme drobně nakrájenou cibuli a rozsekanou zelenou petržel, k tomu přidáme na kostičky rozkrájené žemle (housky), do křupava je osmažíme a necháme vychladnout. V mléce rozkvedláme vejce a žloutek, osolíme, nalijeme na osmahnuté žemle a necháme asi 1/2 hodiny stát. Potom ke směsi přidáme mouku, strouhanou housku, strouhanou citronovou kůru, pepř, očištěné (na kostičky nakrájené) a na pokrájené rozškvařené slanině podušené houby a vše dobře promícháme. Rukama namočenýma ve studené vodě pak uděláme z těsta menší kulaté knedlíky, které vložíme do vařící slané vody a 10 min pomalu vaříme. Uvařené knedlíky drátěnou naběračkou vyjmeme, upravíme na mísu a ozdobíme rajčaty a zelenou petrželí.
Podáváme jako samostatný pokrm s dušeným kyselým zelím, se špenátem nebo jako příkrm ke zvěřině.



















 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky