wz

E-KUCHARKA - UNREGISTERED VERSION

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Ovoce,zelenina,houby_I

Bezmasá jídla


Kapusta se zeleninou a tofu
30dkg kapusty
25 dkg rajčat
25 dkg paprik
1 tofu přírodní
1 cibule
1 strouček česneku
3 PL oleje
2 KL kari
1 dl zeleninového vývaru
1 dl zakysané smetaby
sůl
kmín
chilli
V rendlíku osmažíme cibulku, přidáme česnek a kmín, aby se vůně rozvinula. Kapustu spaříme horkou vodou a vyřízneme žebra, pak nakrájíme na nudličky. Papriku a tofu nakrájíme na kousky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
Postupně vše přidáme do rendlíku, osmažíme, podlijeme zeleninovým vývarem a dusíme doměkka. Zamícháme smetanu, necháme zredukovat, ochutíme solí a chilli.
Masožravci mohou přidat uzené maso, nebo pikantní klobásu, nakrájenou na kousky.
Podáváme s bramborem a pickles. (Zde zelí)

Slaný cuketový koláč
30 dkg jemně nastrouhané cukety bez jadřinců
1 středně velká cibule
česnek dle chuti, sůl, pepř, oregáno, bazalka
10 dkg na drobno nakrájeného uzemého masa
15 dkg sýru (10 + 5 dkg)
10 dkg strouhanky
10 dkg polohrubé mouky
Po vypocení cukety slijeme částečně šťávu, přidáme cibuli, uzené maso, 10 dkg sýra, polohrubou mouku, koření a asi 5 dkg strouhanky. Nakonec lehce vmícháme sníh.
Plech hodně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Směs nalijeme, urovnáme a posypeme zbytkem strouhanky. Poklademe plátky másla a posypeme 5 dkg na kostičky nakrájeným sýrem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova, asi 35 - 40 min.


Kapustové závitky
12 listů kapusty
350 g krupek
200 g uzeného masa, nebo libové slaniny
100 g hříbků
2 cibule
pažitka
sůl, pepř
Kroupy namočíme na 10 minut, pak uvaříme doměkka. Kapustové listy blanšírujeme ve vroucí vodě, tuhé části vykrojíme.
Na pánvi zpěníme cibuli se slaninou, přidáme dušené houby, vařené kroupy, pažitku, sůl a pepř.še promícháme a necháme vychladnout.ádivku rozdělíme na kapustové listy, zamotáme závitky a zavážeme kuchyňským provázkem.
Dáme do trouby dusit asi na 25 min. Podáváme s bramborem.

Houbový chlebovec
300 g hřibovitých hub
1 cibule
200 g nastrouhaného tvrdého chleba
3 vejce
200 ml mléka
40 g másla
4 stroužky česneku
sůl pepř
majoránka
petrželka
tuk na vymazání pekáčku
Cibuli nadrobno nakrájíme, petrželku nasekáme, společně zpěníme na rozehřátém másle, přidáme nadrobno pokrájené houby, osolíme a dusíme doměkka. Přendáme do mísy a dobře promícháme s česnekem, pepřem, majoránkou a nastrouhaným chlebem. Nakonec do směsi vmícháme vejce rozkvedlaná v mléce a případně dochutíme. Pekáček vymažeme tukem, naplníme houbovou hmotou a zapečeme v rozpálené troubě. Komu by se stýskalo po mase, může před zapékáním vmíchat kousky slaniny či uzeného. Vhodnou přílohou je špenát.



Květákové placičky se šunkou
1 ks středně velkého květáku
3 ks vajec
150 g šunky
3 lžíce hladké mouky
olej na smažení
sůl a pepř
Květák uvaříme do poloměkka a rozmačkáme mačkadlem na brambory na hrubší kaši. Z vajec oddělíme žloutky, přidáme ke květáku, z bílků ušleháme sníh. Do květákové směsi přidáme sůl, špetku pepře, mouku, na drobno nakrájenou uzeninu a dobře promícháme.
Pokud by byla směs řídká, přidáme mouku. Přimícháme sníh z bílků. Smažíme na rozpálené pánvi v oleji dozlatova.
Podáváme s bramborem.
TIP: Můžeme přidat i trochu nastrouhaného tvrdého sýra.



Květákovo-cuketové karbanátky
1 květák
1 cuketa
uzené maso, nebo tofu
strouhanka
sůl, pepř
česnek
majoránka
česnek
Uvařený květák rozšťoucháme,smícháme s nastrouhanou cuketou, na malé kostičky uzeným masem, nebo tofu, strouhankou, majoránkou a česnekem. Tvarujeme karbanátky a smažíme ve vyšší vrstvě oleje.
Podáváme s jáhlovou kaší.
Jáhlová kaše:íce uvařené jáhly s trochou vody, v které se jáhly vařily,rozmixujeme nožovým mixérem a přidáme sójovou smetanu a znovu mixujeme. Vmícháme celerovou nať.


Květákové lívance
květák
mléko
vejce
polohrubá mouka
prášek do pečiva
sůl
olej na smažení
Květák uvaříme, necháme vychladnout a nakrájíme na jemno. Z mléka, vajec, mouky a soli si uděláme těstíčko jako na omelety, s trochou prdopeče a vmícháme květák.
Smažíme lívanečky a podáváme s bramborem a omáčkou.
Omáčka: zakysané smetany, majonézy, hořčice a kečupu ušleháme hladký krém, který podle chuti osolíme, opepříme a necháme v chladu rozležet.



Květákový salát
1 květák
100 g šunky
kukuřice v konzervě
zakysaná smetana
citrón
čerstvý kopr
cukr, sůl, pepř, provensálské bylinky
Uvařený vychladlý květák rozebereme na růžičky,smícháme s nakrájenou šunkou,kukuřicí a promícháme se zálivkou, kterou si připravíme takto:
Do zakysané smetany vmícháme šťávu z jednoho citrónu, cukr, sůl, pepř a nasekaný kopr a provensálské bylinky.



Květákové placičky
1/2 květáku
2 vajíčka
sůl
pepř
3 vrchovaté lžíce dětské krupice
Květák uvaříme, rozsekáme nebo rozmačkáme a necháme vychladnout. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, přidáme studený květák, žloutky, sůl, pepř a krupici a promícháme. Placičky smažíme na lívanečníku dozlatova.



Květák s houbami
1 květák
1 cibule
3 vejce
máslo
25 dkg lesních hub
sůl, pepř, kmín
zelená petrželka
Květák uvařený ve slané vodě rozdělíme na malé růžice. Cibulku zpěníme na másle a podusíme na ní hříbky s trochou pepře, kmínu a zelené petržele. Květák přimícháme k houbám, přidáme tři vejce a dosmažíme.



Květáková "cmunda"
květák
sýr
cibule
vejce
strouhanka
sůl
pepř
česnek
kmín
majoránka
Syrový květák nastrouháme spolu se sýrem, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, česnek, kmín, majoránku, vajíčka a vše smícháme dohromady. Zahustíme strouhankou. Ze vzniklé směsi vytvoříme placičky, obalíme ve strouhance a pečeme na lívanečníku.
Podáváme s bramborem a čerstvou zeleninou.



Vegetariánské kari
1 květák
4 brambory střední
4 rajčata
cuketa
kořeněné tofu
2 lžíce hrášku
rýže basmati
Koření: zázvor (nejlépe čerstvý), koriandr, kurkuma, chilli, tandori masala, citrónová tráva(nebo citronová šťáva)
olovový olej
Na pánvi na olivovém oleji osmažíme 1 minutu všechno koření (od všeho 1 lžičku), přidáme květák a brambory na růžičky a kostičky. Smažíme obalené v tom koření asi 5 minut. Přidáme nakrájená rajčata na kostičky, chvilku smažíme a poté zalijeme vodou tak aby jídlo bylo 0,5 cm pod hladinou. Zakryjeme a dusíme, dokud není zelenina měkká a voda nevytvořila hustou omáčku. Když nemáme trávu, zakapeme citronem a posolíme a popepříme. Jídlo má být hodně ostré. Mezitím propláchneme rýži pod studenou vodou a necháme uschnout. Dáme vařit vodu s 1lžičkou kurkumy a přidáme hrášek a rýži.



Dušená mrkev
500 g mrkve
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
sůl
špetka pepře
1/2 lžičky cukru
1 cibule
Očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na kostičky a dáme ji dusit na osmaženou drobně nakrájenou cibulku s cukrem. Poté ji osolíme a opepříme, když se vlastní šťáva vydusí, zaprášíme moukou, podlijeme a mrkev udusíme do měkka.
Podáváme s pečeným masem a bramborami.



Brokolice s bramborami
8 ks brambor
1 balíček mražené zeleniny
100 g anglické slaniny
sůl
 g brokolice
1 cibule
olej na potření
8 lžic mléka
4 vejce
2 lžíce hladké mouky
mletý černý pepř
sůl
Brambory uvaříme do poloměkka, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Mraženou zeleninu (mrkev, hrášek, pórek - případně i se žampiony) s anglickou slaninou orestujeme na rozehřátém oleji. Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na půlkolečka.
Dno i stěny zapékací mísy potřeme olejem a vysypeme strouhankou. Na dno dáme polovinu cibule, vrstvu brambor a mírně je osolíme. Pak přijde vrstva brokolice a polovina orestované zeleniny. Opět mírně posolené brambory, zbytek brokolice i zeleniny. Poslední vrstva bude z brambor proložených cibulí.
Vejce rozmícháme s mlékem, moukou, špetkou pepře a podle chuti osolíme. Těstíčkem prolijeme brokolicové brambory, mísu přikryjeme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 20 minut na 180 - 200 °C.
Můžeme zapéct se sýrem.
Podáváme se zeleninovým salátem.



Houbovka se škubánkama
houby
šlehačka
cibule
sůl
pepř
kmín
brambory
hladká mouka
Na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli s kmínem, přidáme houby, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Hladkou mouku rozmícháme ve smetaně a zahustíme omáčku. Dochutíme a podáváme s knedlíkem, nebo škubánkama.
Škubánky:
Osolené brambory uvaříme téměř doměkka, slijeme vodu tak, aby v hrnci zůstala asi do poloviny výše brambor. Posypeme hladkou moukou a necháme asi 5 min pařit. Pak rozmíchánme na hladkou lepivou hmotu a lžící namočenou v sádle vykrajujeme škubánky.



Houbové placičky
Na troše oleje osmažíme cibulku, přidáme trochu hladké mouky a uděláme jíšku. Zalijeme mlékem tak, aby vznikl hustý bešamel. Mezitím si na druhé pánvi osmažíme houby (nebo vyndáme z mrazáku plody naší letní píle). Houby přidáme do bešamelu, osolíme a okořeníme pepřem, česnekem, kmínem a majoránkou. Z hmoty vytvoříme malé placičky, obalíme ve strouhance a osmažíme.
Podáváme s bramboram a zeleninovým salátem.



Houbový guláš
směs hub
cibule
sádlo
kmín
mletá paprika
hladká mouka
sůl
masový vývar
česnek
Houby pečlivě očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Na sádlo, dáme osmahnout nadrobno nakrájenou cibuli. Když je cibule zesklovatělá, přidáme papriku a rychle promícháme. Následně do hrnce vsypeme nakrájené houby a celou směs osolíme, opepříme a přidáme kmín. Houby zprudka osmahneme, zaprášíme moukou a přidáme utřený česnek. Za stálého míchání necháme odpařit přebytečnou vodu. Poté podlijeme vývarem a vše ještě necháme povařit. Soustředíme se především na tvrdost hub. Podáváme síky, čerstvým chlebem, bramborovými noky, nebo bramborami.



Houbové krokety babičky Aničky
40 dkg hub
1 dl mléka
3 dkg hl. mouky
3 dkg másla
1 vejce
2lžíce strouhanky
sůl
pepř
Trojobal - vejce, hl. mouka, strouhanka, olej na smažení
Houby osolím, opepřím a udusím v troše vody. Měkké houby scedím a nechám okapat. Udělám světlou máslovou jíšku, rozředím mlékem, trochou vývaru z hub a vařím až je omáčka hodmě hustá. Pak přidám houby, vejce sůl a strouhanku a promíchám. Z těsta dělám válečky, obalím jako řízek a osmažím.
Podávám s bramborovou kaší.



Babiččiny houbáky
Náplň:
50 g slaniny
petrželka
sůl
strouhanka
250 g čerstvých hub nebo žampionů
drcený kmín
Těsto:
800 g vařených brambor ve slupce
1 vejce
180 g hrubé mouky
sůl
Uvaříme brambory, necháme vychladnout, oloupeme je a nastrouháme. Brambory spojíme s moukou, osolíme, přidáme vejce a vypracujeme těsto.
Na náplň rozškvaříme kostičky slaniny, chvíli na ni podusíme očištěné a pokrájené houby, osolíme, okmínujeme, přidáme trochu strouhanky, aby náplň nebyla vlhká, nakonec sekanou petrželku. Necháme vychladnout.
Těsto rozválíme, vykrajujeme kolečka, na polovinu koleček dáme lžičkou náplň, přikryjeme dalším kolečkem a kolem dokola přitiskneme.
Takto připravené koblížky - babiččiny houbáky - smažíme v rozehřátém tuku po obou stranách.
Babiččiny houbáky podáváme s dušeným špenátem nebo se zeleninovým salátem.



Houbové šišky podle Pavla Severýna z Kapí Hory z roku 1535
500 g hřibů, smržů nebo špiček
80 g másla
140 g hladké mouky
2 vejce
1/4 l sladké smetany
petrželka nebo šalvěj
mletý pepř
šafrán
sůl
Z čistě opraných a nadrobno rozsekaných a podušených hub, mouky a vajec připravíme těsto, osolíme je, přidáme zelenou petrželku nebo šalvěj a pepř.
Z těsta děláme šišky o velikosti menších karbanátků a opékáme je na másle.
Hotové šišky polijeme bílou omáčkou, kterou připravíme ze světlé jíšky, másla a mouky a rozředíme sladkou smetanou nebo mlékem, ožlutíme šafránem a osolíme.



Cibulové zelí
4 větší cibule nakrájíme na kolečka a dáme na omastek /nejlépe sádlo/ promícháme,osolíme a přidáme kmín,dále 3-4 lžíce octa,trochu podlijeme a asi tak 1/4 hod dusíme.
Pak zlehka zaprášíme moukou a dochutíme.
Jako náhražka zelí lze podávat k masu atp.



Podkrkonošský hubník
6 rohlíků,
6 dkg sušených hub,
6 dkg krupice nebo trhaných krupek,
sůl,
pepř,
¼ l mléka,
2 česnek,
cibule
3 lžíce sádla nebo másla
Houby uvaříme a pak posekáme, rohlíky pokrájíme, zalijeme mlékem a necháme rozmočit.
Pak je rozmícháme na kaši, přidáme krupici, sekané houby, sůl, koření, zpěněnou cibulku a vejce, aby vzniklo řídké těsto. Přimastíme je a vlijeme na dobře vymaštěný horký pekáč a pečeme v troubě, až má zlatou křupavou kůrčičku.
Je to obřadní vánoční pokrm v Podkrkonoší.



Domažlický houbovec
400 g čerstvých hub,
500 g brambor,
30 g másla,
60 g cibule,
2 dl mléka,
3 vejce,
40 g strouhanky,
30 g tuku,
sůl,
mletý pepř
pažitka.
Brambory uvařené ve slupce necháme vychladnout. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Očištěné a omyté houby nakrájené na plátky dusíme na másle s drobně nakrájenou osmahnutou cibulkou do měkka. Ochutíme pepřem, solí a pažitkou. Do vymaštěného a strouhankou vysypaného pekáče střídavě klademe vrstvy nakrájených brambor a dušených hub, poslední vrstvou mají být brambory. Vše zalijeme mlékem s rozšlehaným vejcem se solí. Pomastíme zbylým tukem a zapečeme ve vyhřáté troubě do růžova.
Podáváme s různými zeleninovými saláty.



Zelňáky
na Valašsku vdolky zelím plněné.
Potřebujeme
800 g syrových oloupaných brambor,
200 g kysaného zelí,
1 větší cibuli,
1 vejce
sůl.
Oloupané brambory a cibuli nastrouháme, zelí nakrájíme nadrobno, přidáme vejce, osolíme a vše dobře promícháme. Na tuku upečeme zlatavé placičky.



Houbové rizoto
Na másle a oleji zpěníme cibulku, přidáme propláchnutou rýži a lehce osmažíme. Přidáme houby orestované s kmínem, osolíme, opepříme. Pak podléváme postupně zeleninovým vývarem, vždy po částech a počkáme, až se vývar vsákne. Cca za 20 min je hotovo. Posypeme sýrem.



Hrachové smaženky
500 g hrachu
sůl
pepř
majoránka
2 vejce
česnek
100 g sýru
Hrách propláchneme a namočíme do vody, nejlépe přes noc. Druhý den doplníme vodu a hrách uvaříme. Měkký hrách scedíme a pak necháme vychladnout. Potom ho rozmixujeme na jemnou kaši. Sýr a česnek nastrouháme a přidáme k hrachu. Přisypeme koření, rozklepneme vejce a směs promícháme.Z těsta vytvoříme koule nebo placky. Obalíme je ve strouhance a osmažíme v rozpáleném oleji. Jako příloha se nejlépe hodí zelný salát.



Brokolice s houbami
1 velká brokolice,
30 dkg hub podušených,
olej,
cibulku,
5 dkg slaniny,
3 vejce,
1/4 l mléka,
10 dkg balkánského sýru,
sůl a česnek podle vlastní chuti, strouhanku,
4 lžíce hladké mouky
Houby pokrájíme a podusíme, v kastrůlku podusíme slaninu s cibulkou, na to dáme pokrájenou brokolici, posolíme a pod pokličkou mírně dusíme. Do měkké brokolice dáme lisovaný česnek, promícháme a poklademe do připraveného pekáče. Takto připravenou brokolici poklademe podušenými houbami, nastrouháme sýr a nakonec zalijeme palačinkovým těstem (1/4 l mléka, trochu soli, 3 vajíčka a 4 lžíce hladké mouky). Dáme zapéct do trouby a podáváme se salátem.































 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky