wz

E-KUCHARKA - UNREGISTERED VERSION

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Opeřenci

Masová jídla



Kuře na zelí
1 kuře
0,5 kg kysaného zelí
2 cibule
20 dkg anglické slaniny
sůl, kmín, grilovací koření
Kysané zelí rozprostřeme na plechu. Na to dme na kolečka nakrájenou cibuli, anglickou slaninu a rozkouskované kuře, posypané grilovacím kořením, osolené a okmínované.
Podáváme s bramborovým knedlíkem

Pohankové rizoto s houbami a kuřecím masem
200 g kuřecích prsíček
100 g hub
80 g pohanky
2 cibule
česnek
olej
sůl, pepř
oregáno
masový vývar
Pohanku uvaříme podle návodu. Houby očistíme, nakrájíme na kousky a orestujeme na troše tuku. Cibuli nakrájíme najemno, česnek na plátky a zpěníme na oleji. Kuřecí prsa nakrájíme na kostky, okořeníme a přidáme k cibuli. Osmažíme, přidáme houby a pohanku, ochutíme a necháme dodusit.
Podáváme se sterilovanou okurkou.



Kuřecí prsa v bramboráku
350 g mrambor
150 kuřecích prsíček
2 vejce
sůl
pepř
majoránka
česnek
hladká mouka
olej
Syrové brambory nastrouháme najemno, přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku, česnek a potřeby hladkou mouku tak, aby vzniklo hustší těstíčko.Kuřecí prsa osolíme aříme. Rozdělíme asi na dílů aždý kousek masa obalíme věstě. Vkládáme doáleného oleje a pomalu smažíme.



Husí játra s vlašskými ořechy a jablky
500g husích jater
mletý bílý pepř
hřebíček
sůl
vlašské ořechy
máslo
2 jablka
skořice
Játra očistíme, nakrájíme na plátky, protkneme hřebíčkem, opepříme, osolíme a nakonec zlehka opečeme. Podáváme sženými ořechy a jablky, které opečeme na másle a posypeme lehce skořicí.



Husí játra v sádle
husí játra
husí sádlo
mandle
kmín
pepř
sůl
:Pěkná husí játra z krmené husy se dají do rozpáleného husího sádla, jehož má být tolik, aby játra do polovic byla potopena, okmínují se,opepří a dusí se za podlévání jen zcela málo vodou. Když jsou již téměř měkká, osolí se, šťáva nechá vysmahnout, játra se nakrájí na plátky, uloží do porculánové nádoby s víčkem, zalijí sádlem, v němž se dusily a uloží ve studenu. Před dušením mohou se prošpikovat na nudličky krájenými loupanými mandlemi. Lze je péci též s husou.Vydrží ve studenu i měsíc



Husí játra na cibulce
600g husích jater
1 cibule
80 g husího sádla
1 lžíce hladké mouky
pepř, kmín, sůl
Odblaněná husí játra opláchneme a pokrájíme na silnější plátky. Drobně pokrájenou cibuli osmahneme dozlatova na husím sádle, přidáme plátky jater poprášené moukou, opečeme je po obou stranách, posypeme kmínem a pepřem a vyjmeme. Šťávu zalijeme trochou vody, rozmícháme a krátce povaříme. Přidáme zpět játra, prohřejeme je, osolíme a podáváme. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo dušená rýže.



Kuřecí stehna s kardamomem
8 kuřecích stehen
1 cibule
2 PL jablečného octu
3 špetky kardamonu
3 stroužky česneku
3 špetky sladké papriky
3 špetky skořice
1 špetka mletého kmínu
2 KL soli
6PL rostlinného oleje
180ml rajského protlaku
150 g švestkových povidel
Nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidámte kuřecí stehna , nakrájený česnek a všechno koření. Zvolna opékáme. Podle potřeby podlijeme malým množstvím vývaru,nebo vody. Přidáme ocet, rajčatový protlak a povidla. Přikryjeme a dusíme 35-40 minut. Pokud je potřeba mírně podlijte vodou,nebo vývarem.



Medailonky v sýrovém těstíčku
75 dkg kuřecích prsíček
1 bílý jogurt
šťáva z 1/2citronu
2 lžíce hořčice
3 stroužky česneku namačkat
15 dkg strouhanky
15 dkg sýru
sůl, pepř, oregáno, chili,
2 vejce
Prsíčka nakrájíme na malé medailonky 3x5 cm, naklepeme, naložíme do směsi z jogurtu, hořčice, vajec, česneku, koření, citronu, soli. Necháme nejméně 3 hodiny v lednici. Smícháme strouhanku s nastrouhaným sýrem a obalujeme jednotlivé medailonky, smažíme na pánvi.
Příloha - bramborová kaše.



Kuřecí závitky s játry
4 kuřecí prsa
200 g drůbežích jater
2 vejce
sůl, pepř
tymián
anglická slanina
plnotučná hořčice
hladká mouka
máslo
Kuřecí prsa bez kůže rozřízneme na větší plátek, jemně naklepeme (hranou ruky) a z obou stran osolíme, opepříme, na jedné straně potřeme hořčicí, poklademe plátky anglické slaniny a pokryjeme nádivkou z jater, svineme a svážeme nití.Dáme na pekáček, poklademe kousky másla, trošku podlijeme vodou a pečeme.

Nádivka:Cibuli najemno nakrájíme a dáme na tuk smažit, až začne zlátnout přidáme játra, která jsme nakrájeli na velmi malé kousky , orestujeme. Když jsou měkká, zalijeme je 2 rozmíchanými vejci, osolíme, opepříme, dáme trošku tymiánu a mícháme do ztuhnutí vajec. Po odstavení můžeme přidat trochu sterilovaného hrášku.



Nadívaná husí prsíčka
husí prsíčka (500g)
sůl, mletý pepř
lžička ostré hořčice
1houska
200ml smetany
200g telecích jater
1 cibule
lžíce másla
sekaná petrželka
200ml bílého vína
200ml zakysané smetany
Vykostěná prsíčka potřeme solí, pepřem, hořčicí. Housku nakrájíme na kostičky, namočíme do smetany. Játra a cibuli nakrájíme na kostičky a 3min opékáme na másle, poté promícháme s vymačkanou houskou, petrželkou, solí a pepřem. Prsíčka plníme touto nádivkou a převážeme nití. Pečeme na 180°C v troubě a podléváme bílým vínem. Upečené zbavíme nitě, výpek povaříme s kysanou smetanou. Dochutíme solí a pepřem. Vhodnou přílohou je dušené červené zelí, popřípadě bramborové krokety.



Zadělávané husí krky
3 husí krky
30 dkg vepřového nebo telecího masa
5 dkg slaniny
kousek husích jater
kousek husího srdce
1 vejce
10 dkg vařené rýže
nastrouhaná cibule
husí sádlo
zázvor
majoránka
sůl, pepř
česnek
Husí krky stáhneme tak, abychom neporušili kůži. Na nádivku semeleme maso, přidáme ostatní ingredience, okořeníme. Krky z jedné strany sešijeme, plníme nádivkou, zašijeme. Pečeme na rozpáleném husím sádle a cibulce. Pečeme asi 3/4 hodiny dozlatova. Upečený krk nakrájíme na plátky, rozložíme talíř, Podáváme s bramborou kaší, přeléváme výpekem.
Příloha: vařené brambory, šťouchané brambory nebo bramborová kaše.



Husa po staročesku
husa (cca 3,5 kg)
hlávka zelí
3 jablka
500g brambor
1 cibule
30 ml octa
2 lžičky soli
1 lžička kmínu
Očištěnou husu osolíme a necháme odležet, poté okmínujeme a vložíme do pekáčku. Pokud je husa větší, lze ji předem naporcovat. Podlijeme vodou a zvolna pečeme při 180°C. Během pečení propíchneme vidličkou, aby se vypeklo sádlo. Přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou. Zelí očistíme, nakrájíme na nudličky. K téměř měkkému masu přidáme do pekáčku na kolečka krájenou cibuli, nakrájené hlávkové zelí, zastříkneme octem a okmínujeme. Asi po 10min. pečení přidáme nahrubo nastrouhaná jablka a také na kostky krájené brambory. Pečeme společně s husou do měkka ještě asi 15-20minut.



Husa pečená s jablky
1 husa
4 jablka
100 g sádla
sůl
drcený pepř
majoránka
Z husy odřízneme krk a konce křídel, husu omyjeme a osušíme a natřeme kořením a solí zevnitř i zvenčí. Jablka propícháme a vložíme do husího břicha, pak horní i dolní otvor spíchneme a zašijeme. Nohy svážeme, křídla přiložíme ke hřbetu a také přivážeme. V pekáči rozpustíme sádlo, položíme na něj husu a za občasného podlévání pečeme doměkka, a aby kůrčička byla zlatova.



Pečená kachna s červeným zelím
1 kachna
červené zelí
sůl
ocet

červené víno
kmín
olej
pepř
jalovec
majoránka
Kachnu očistíme, osolíme a necháme chvíli odležet, pak posypeme kmínem, přikryjeme a dáme péct. Zelí nakrájíme, posolíme a necháme odpočinout. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme trochu cukru, zamícháme a přidáme zelí. Mícháme, přidáme trochu kmínu, pepře a jalovce, podlijeme trochou vody a přikryté podusíme. Nakonec přidáme trochu octa, vína a majoránky.



Kuřecí na chilli a jablkách s rýží
kuřecí stehna
cibule
jablka
chilli
pepř
sůl
olej
rýže
Kuře rozporcujeme, stáhneme z kůže, vykostíme a pokrájíme na nudličky. Na pánev dáme rozpálit kapku oleje a přihodíme maso. Mezitím očistíme cibuli a jablka. Cibuli pokrájíme nadrobno, jablka na plátky, a jakmile bude maso orestované, přidáme na pánev. Podlijeme lehce vodou a necháme podusit. Než bude maso hotové, okořeníme omáčku lehce pepřem, chilli a špetkou soli.
Podáváme s dušenou rýží.



Kuřecí rolky plněné chřestem a nivou s bramborovou kaší
kuřecí prsní řízky
150 g modrého sýra
100 g zelenéhochřestu
1 syrovou bagetu
olej na smažení.
Kuřecí řízky naklepejte přes potravinovou fólii, osolte a opepřete je. Nožem je nakrojte tak, aby vznikly co největší řízky. Na délku řízku upravte také délku kousků chřestu. Do středu každého řízku položte 3 kousky chřestu a dvě nudličky nivy nebo jiného sýru s modrou plísní. Řízky zabalte do ruličky, zastrčte na koncích a švem masa je položte na trochu rozpáleného oleje, maso se tak hned zatáhne a už se nerozmotá. Rolky takto postupně orestujte ze všech stran a vložte ještě asi na 10 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.



Kuře na citronech
4 kuřecí prsa (cca po 150 g)
2 celé citrony
šťáva ze 2 citronů
2 lžíce medu
3 lžíce tymiánu čerstvého nebo sušeného
2 lžíce sojové omáčky
sůl, pepř podle chuti
Citronovou šťávu, sojovou omáčku, 2 lžíce tymiánu a med smícháme v misce vidličkou. Do zapékací misky vložíme lehce osolená kuřecí prsa a přelijeme je směsí. Zakryjeme víkem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů cca na 30 minut. Podle potřeby podléváme horkou vodou. Poté maso ještě poklademe na plátky pokrájenými citrony a posypeme zbytkem tymiánu. Pečeme ještě asi 15 minut do zlatova.
Podáváme s vařenou zeleninou nebo s čerstvým zeleninovým salátem a s rýží basmati.



Bylinkové kuře
1 kuře
2 cibule
trs petrželky
2-3 stroužky česneku
hladkou mouku
sádlo
pepř, sůl
mletou červenou papriku
1 lžíci octa
2-3 lžíce bílého vína
nové brambory
čerstvou zeleninu (rajče, papriku, salátovou okurku)
Nasolené kuře, které napřed rozčtvrtíme, necháme den předem uležet v bylinkách: použijeme kastrůlek nebo pekáček, do něj dáme porce kuřete a 2 rozsekané cibulky, petrželku, prolisujeme 2 až 3 stroužky česneku, přidáme lžíci octa a 2-3 lžíce bílého vína. Druhý den uležené a nasáknuté kuře z toho všeho sloupneme a utěrkou osušíme. Takto připravené obalíme v hladké mouce a v hluboké pánvi nebo kastrůlku na sádle do měkka a křupava opečeme. Na závěr okořeníme červenou paprikou. Podáváme s novými bramborami a čerstvou zeleninou.



Císařské kuře
1 kuře ( mohou být ale i kuř. řízky )
350 g cibule
300 g šunky
300 g polotvrdého sýru
4 stroužky česneku
sůl
olej
Z kuřete odstraníme kůži, naporcujeme na malé porce ( pokud použijeme řízky, zlehka je naklepeme a rovněž naporcujeme ), osolíme ze všech stran a potřeme prolisovaným česnekem. Mísu z varného skla nebo pekáček vymažemeolejem, na dno naskládáme plátky šunky, na ni dáme polovinu porcí kuřete, zasypeme polovinou nakrájené cibule, zasypeme nahrubou nastrouhaným sýrem a pokapeme olejem. Znovu dáme šunku a celý postup opakujeme. Končíme nastrouhaným sýrem pokapaným olejem. Dlaní umačkáme, přikryjeme a necháme minimálně hodinu uležet. Pokud necháme přes noc - ještě lépe. Potom pečem zakryté, až do změknutí masa - cca 30 - 40 minut. Asi 10 minut před upečením odkryjeme, aby se vytvořila kůrčička.



Holoubata na divoko
1. Holoubata se osolí, prsíčka se protknou slaninou, a buďto se rozkrájejí na půlky nebo se nechají vcelku a do každého se vloží očištěný žaludek, srdce a játra. Na kastrole se rozškvaří zbytky slaniny s kouskem másla, přidá se nakrájená kořenová zelenina a cibule, nějaký celý pepř, nové koření, bobkový list a tymián, když zelenina zrůžoví, vloží se do toho holoubata, opekou, podlijí polévkou nebo vodou a dusí se doměkka. Vyndají se na teplou mísu, šťáva se zapráší moukou, zaleje polévkou, přidá se citronová šťáva, cukr a lžička dobré rybízové marmelády, též trocha červeného vína. Půlky holoubat se v tom nechají přejít varem, pak vyndají na mísu a omáčka s na ně procedí. Podávají se s noky.

2. Slanina nakrájí se na kostky (na 4 holoubata 100 g), dá se na kastrol vyškvařit a škvarečky se vyberou. Do ní se přidá hrst postrouhaného perníku a nechá se osmažit. Na půlky rozkrájená osolená holoubata se vloží do toho, pokapou se citronovou šťávou a nechají se zvolna dusit. V jiné nádobě se na 40 g másla odusí všechna kořenová zelenina a koření, zaleje se vodou a vaří. Holoubata se pak touto vodou podlévají. Když změkla, vyndají se, do šťávy se dá trochu tmavé jíšky, citronové kůry, lžíce marmelády, kousek bílého a trochu páleného cukru, též trocha octa. Omáčka se povaří a přecedí na holoubata. Podává se k nim máslové těsto, knedlíky nebo bramborové krokety.



Dušená holoubata
Dobře očištěná holoubata se rozkrájí na čtvrtky. Na párek holoubat se dá na kastrolek jako malé slepičí vejce kousek nového másla, jedna malá, drobně rozsekaná cibule, půl malého bobkového lístku, štipek tymiánu, 5 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření a kousek zázvoru, asi jako větší hrách a holoubata nasolená se do toho vloží a nalejí se na ně 2 lžíce vinného octa, přikrejí se pokličkou a nechají se doměkka dusit, přidá se k nim lžíce hovězí polévky, aby nevysmahly. Udušené se dají na jiný kastrolek a přikryjí se. Vezne se jako vlašský ořech kousek nového másla, prodělá se na talířku s vrchovatou lžící mouky, dá se do šťávy z holoubat a nechá se to pomalu vařiti. Připojí se k tomu 3 kostky do hněda upraženého cukru a hovězí polévky tolik, aby byla přiměřeně hustá omáčka. Připojí se do ní několik kapek citronové šťávy, přecedí se to na holoubata a nechá se na kraji plotny přejít var. Na stůl se dají k tomu dobré noky, neb knedlík. Pro hostinu dávají se obyčejně jen prsíčka z holoubat a do omáčky se přidá lžíce vína madeira.



Holoubata s hořčicí
Dvě udušená holoubata se očistí, nasolí a slaninou na nudličky pokrájenou protáhnou. Na kastrlol se dá jako velký vlašský ořech kousek nového másla, holoubata se tam vloží a nachají se do žluta dusit. Poté se tam přidá čtvr litru hovězí polévky, malá rozkrájená cibule, 5 pepřů, 4 zrnka nového koření, půl bobkového listu a nechají se holoubata v tom vařit. Pak se vyndají, šťáva se zapráší lžičkou mouky a když to zažloutne, připojí se tam 4 lžíce červeného vína, 2 kostky upraženého cukru a nechá se var přejíti. Poté se to procedí, připojí se lde chuti citronové šťávy a kůry a lžíce francouzské hořčice. Poté se to již vařiti nesmí. Okusí se, jestli jest příjemně sladkokyselé, holoubata se tam vloží a nechají se na kraji plotny, aby zůstala teplá. Kolem mísy se dají noky, neb máslové koláčky. Jsou též dobrá pro hostinu.





























 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky