wz

E-KUCHARKA - UNREGISTERED VERSION

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Nepečené cukroví

Cukroví



Kávová zrna
230 g moučkového cukru
80 másla
30 kakaa
1 kávová lžička rumu
lžíce mleté kávy
čokoládová poleva:
1 hořká čokoláda
100% tuk
Smícháme prosetý cukr s kakaem, kávou, rumem a rozehřátým máslem. Uděláme tuhé těsto, které dáme ztuhnout do lednice. Z těsta tvoříme kávová zrna; uděláme si malý oválek a tupou stranou nože uprostřed uděláme rýhu. Zrna dáme do chladu alespoň na hodinu.
Pak si připravíme čokoládovou polevu. Ve vodní lázní rozpustíme na kousky nalámanou čokoládu s tukem. Do polevy zrna ponoříme.

Vosí hnízda
Těsto:
16 dkg piškotů rozdrtit
16 dkg práškového cukru
6 dkg másla
2 PL rumu
2 PL mléka
1PL kakaa
Vše zpracujeme na těsto.
Krém:
10 dkg másla
8 dkg cukru
2 vejce
Žloutky utřeme s máslem v misce, bílky s cukrem šleháme nad párou do zhoustnutí. Pak vše opatrně spojíme a plníme do hnízd.



Švestky s mandlí v čokoláděší vánoční cukroví)
Sušené švestky
Loupané mandle
Čokoláda
Mandle spaříme a oloupeme.
Do sušených švestek vložíme mandli a máčíme v čokoládě.
Je to nejrychlejší cukroví, ale moc dobré!



Šohajky
Čokoláda:
1/4 kg 100% tuku
30 dkg cukr moučka
1 balíček kakaa
náplň:
1,5 dcl mléka
35 dkg cukru moučkového
10 dkg ml.ořechů
10 dkg piškotů rozdrcených
1 dcl rumu
5 dkg kakaa
Vše smícháme a v kastrůlku mícháme nad ohněm,aby se to trošku spařilo. Necháme vychladnout. Do papírových košíčku nalejeme trošku čokolády,na to náplň a zalijeme zase čokoládou.Nahoru můžeme dát ořech, nebo mandli.



Rumové bílé kuličky
250 g dětské krupičky spaříme 100 g rozpuštěného másla a promícháme. Přidáme ještě 20g změklého másla, 250 g moučkového cukru. 3 lžíce rumu a trochu rumové tresti podle chuti a 1 bílek. Vše spojíme, vytvoříme kuličky a dáme do chladna ztuhnout. Potom namáčíme v rozpuštěné čokoládě a obalíme v kokosu nebo oříšcích. Dáme ztuhnout a uložíme do chladna.



Perníkové kuličky
6 perníků na strouhání
320g másla
125 g cukru
2 lžíce kakaa
trošku rumu (podle konzistence)
strouhané mandle, nebo ořechy
5 perníků nastrouháme, přidáme ostatní ingredience a zpracujeme těsto. Poslední perník nakrájíme na kostičky, namočíme v rumu a obalujeme perníkovou hmotou. Vytvarujeme kuličky, které ještě obalíme v granku, nebo strouhané čokoládě.



Kokosová hnízda
8 dkg másla,
24 dkg cukru,
4 vařené žloutky-prolisované,
trošku rumu,
8 lžic nastrouhaného kokosu,
čokoláda na vaření,
kokos na obalení
Utřeme máslo, cukr, rum a žloutky. Pak přidáme kokos. Z hmoty uděláme kuličky, které hned obalíme v kokosu. Uprostřed kuličky uděláme vařečkou důlek a zakápneme rozehřátou čokoládou.



Doutníky
15 dkg pražených lískových ořechů (nejdříve na plechu na sucho opražíme a pak jemně umeleme)
15 dkg moučk. cukru
15 dkg sušeného mléka
25 dkg pokrm. tuk + máslo (napůl)
Vše se zpracuje, vyválíme malé válečky (doutníčky) a necháme v chladu ztuhnout, pak máčíme z jedné strany v čokoládě.



Křupavé hrudky
80 g másla,
360 g cukru,
100 g nasekaných vlašských ořechů,
1 lžíce skořice,
160 g kukuřičných lupínků,
2,5 dcl smetany
Na pánvi rozpustíme máslo a cukr, umícháme karamel. Přídáme ořechy, skořici a smetanu. Mícháme a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme lupínky, zamícháme. Lžičku této hmoty dáváme do malého papírového košíčku, necháme ztuhnout.



Nepečené jáhlové kuličky
Jáhly uvařte v jablečném moštu s rozinkami a se špetkou soli. Poté, co vychladnou, přidejte nasekané mandle, kokos, sušený ovesný nápoj a javorový sirup. Pokud by byla směs řídká, přisypejte kokos, který má schopnost nasáknout tekutinu. Z těsta vytvarujte kuličky a obalujte je v kokosu. Hotové pak dávejte do papírových košíčků.



Konfekty
Staročeské vánoční cukroví podávané jako zákusky k vínu.
350 g sušených meruněk
300 g marcipánové hmoty
150 g moučkového cukru
150 g cukr krystal
3 lžíce džemu pomerančového
2 ks pomerančové kůry jemně nastrouhané (z pečlivě omytých nebo bio)
0,3 dl pomerančový likér
Meruňky krátce povaříme ve vodě, slijeme, osušíme, nakrájíme spolu s marcipánem nadrobno, smícháme s likérem, necháme odležet 2 hodiny.
Pomerančový džem utřeme s moučkovým cukrem, přidáme k marcipánu s meruňkami, vypracujeme hladkou hmotu, pomerančovou kůru promícháme s cukrem krystal.
Z marcipánové hmoty tvoříme kuličky, které obalíme v kůře s cukrem, necháme ztuhnout, můžeme vložit do papírových košíčků.



Šípkové cukroví
150 g moučkového cukru nebo medu,
100 g strouhaných mandlí,
2 - 4 lžíce šípkové zavařeniny
Všechny suroviny utřeme vařečkou v míse, až vznikne husté těsto. Rozválíme jej na pečícím papíře na výšku prstu a formičkami vykrájíme tvary dle libosti a necháme schnout 48 hodin.
Pozn.: cukroví z šípků či padaných jablek se pro děti v chudých rodinách, hlavně v Krkonoších, peklo místo drahého cukroví.



















 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky