wz

E-KUCHARKA - UNREGISTERED VERSION

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Maso Vepřové,Uzené

Masová jídla



Vepřové maso na houbách
vepřové maso (kýta, nebo kotlety) nakrájené na plátky
sůl
pepř
cibule
kmín
olej, nebo sádlo
mouka
houby
Maso naklepeme, osolíme, okmínujeme a obalíme v mouce. Na sádle orestujeme cibuli na kostičky, na to dáme naklepané a okořeněné maso, orestujeme, přidáme houby, podlijeme vodou, a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, houby lehce rozmixujeme, zaprášíme moukou a povaříme.
Podáváme s rýží.

Vepřové maso na hořčici
vepřové maso
šunková klobása
sůl
pepř
česnek
cibule
hořčice plnotučná a kremžská
smetana ke šlehání
Vepřové maso nakrájíme na kostky, klobásu na kolečka. Osolíme a opepříme, přidáme obě hořčice a dobře promícháme. Necháme odležet nejméně hodinu, nejlépe do druhého dne. Pečeme přikryté v pekáčku, asi po půl hodině přidáme česnek a cibuli, nakrájenou na kolečka a dopečeme doměkka. Před koncem pečení zalijeme smetanou a necháme dopéct.
Podáváme s rýží.



Vepřovo-pohankový mišmaš
200 g pohanky
400 g prorostlého vepřového masa
200 g mražené míchané zeleniny
(karotka, fazolky, hrášek, mladá kukuřice ...)
2 lžíce sádla nebo oleje
1 menší cibule
sůl
drcený kmín
mletý pepř
Pohanku vsypeme do hustého cedníku a prolijeme horkou vodou. V kastrolu na tuku osmahneme dozlatova najemno nakrájenou cibuli. Přidáme na menší kousky nakrájené vepřové maso, osolíme, přidáme kmín, mletý pepř a okapanou propláchnutou pohanku. Podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka. Potom přidáme směs zeleniny, promícháme a pod pokličkou zvolna v troubě necháme dojít.



Pečený bůček s kroupami
50 dkg vepřového bůčku
35 dkg krup
15 dkg cibule
3 dkg hladké mouky
5 dkg sádla
sůl
česnek
mletý pepř
kmín
Z omytého vepřového bůčku nakrájíme plátky, osolíme je, opepříme, pokmínujeme a dáme péci s drobně nakrájenou cibulí a podlijeme vodou. Při pečení přeléváme vlastní šťávou. Upečeme dočervena, maso vyjmeme. Šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme prosetou moukou, osmahneme, zalijeme vodou a dobře provaříme. Kroupy přebereme, uvaříme doměkka, propláchneme studenou vodou a promícháme s osmaženou cibulkou a utřeným česnekem. Osolíme a přelijeme částí šťávy. Porce takto upravených krup dáme do středu talíře, navrch položíme plátek pečeného bůčku a přelijeme šťávou.



Bůček pečený se zelím
1/2 kg libového bůčku
1/2 kg kysaného zelí
olej
1 paprika
1 cibule
2 stroužky česneku
1 chilli paprička
sůl
kmín
grilovací koření
Na rozehřátém oleji zesklovatíme kostičky cibule a papriky. Bůček nakrájíme na kostičky, osolíme, okmínujeme a posypeme grilovacím kořením. Přidáme na pánev a promícháme. Osmahneme a zalijeme troškou teplé vody. Za občasného podlévání a míchání dusíme doměkka. Pod masem musí vzniknout hnědá, hustá šťáva. Mezitím uvaříme doměkka kysané zelí. Do téměř hotového masa přidáme utřený česnek a chilli papričku. Ze zelí slijeme vodu a promícháme ho s masem. Podáváme s chlebem.



Pašerácký řízek
4 plátky vepřové kýty
2 cibule
4 plátky anglické slaniny
2 lžíce hladké mouky
3 lžíce oleje
1 lžíce másla
sůl, pepř
Omyté a osušené maso naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý plátek masa položíme plátek slaniny a na ní rozložíme na tenká kolečka nakrájenou cibuli. Svineme jako roládu, upevníme párátky a poprášíme jednou lžící mouky. Na oleji zvolna opečeme ze všech stran a pak přendáme na talíři. Výpek zaprášíme druhou lžící mouky, necháme přejít varem, přidáme máslo a počkáme, dokud se nerozpustí. Poté nalijeme na řízky.



Vepřový vrabec
1500 g vepřové plece
100 g sádla
 g cibule
sůl
pepř
česnek
kmín
hladká mouka
rajčatový protlak
Z opláchnuté plece nakrájíme přes vlákno kostky masa. Plec osolíme, opepříme a opečeme na sádle ze všech stran. Maso vyjmeme, přidáme najemno nakrájenou cibuli, osmažíme ji dozlatova. Přidáme protlak, nastrouhaný česnek, kmín, maso, podlijeme a pečeme doměkka. Během pečení maso obracíme a podléváme. Měkké maso vyjmeme, šťávu vysmahneme, zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody a důkladně provaříme. Jako přílohu podáváme knedlíky.



Dračky
60dkg libovějšího vepřového bůčku
2dkg česneku
1dkg sladké papriky
1dkg hladké mouky
sůl
Maso nakrájíme po žebrech na porce, osolíme, potřeme česnekem a posypeme paprikou. Vložíme do pekáče, mírně podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě po obou stranách dozlatova. Když jsou dráčky pečené, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme mírně moukou, zalijeme vývarem a povaříme. Podáváme s brambory.



Naháč z Vysočiny
600 g vepřové kýty
200 g vepřové plece
100 ml smetany
kmín
sladká paprika
sůl
60 g vepřového sádla
200 ml vývaru
Vepřovou kýtu otřeme vlhkým ubrouskem, přes vlákno ji nakrájíme na 4 tenké plátky, které dobře naklepeme a osolíme. Vepřovou plec společně s kmínem pomeleme na strojku, osolíme, přidáme mletou papriku, smetanu a dobře promícháme. Nádivku rozdělíme na osm dílů. Na připravené plátky kýty dáme vždy dvě dávky náplně, které klademe co nejblíže k okrajům tak, abychom je mohli dobře stočit proti sobě ke středu plátku. Takto připravené „naháče" vložíme do sádlem vymazané nádoby těsně vedle sebe, aby při pečení zůstal zachován jejich tvar. V rozpálené troubě zapékáme asi 5 minut při 250 °C, potom zmírníme na 180 °C, maso podlijeme vývarem a pečeme dozlatova. V průběhu pečení maso obrátíme. Průběžně poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.
Příloha:
vařené brambory, bramborové placky, bramboráčky, bramborové knedlíky, saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny.



Vepřové s ovocnou omáčkou
1 kg vepřové plece
3 g soli
1 g černého pepře
po 100 g sušených švestek a sušených višní
100 g žitného chleba
1 g tlučeného hřebíčku
5 dl hovězího vývaru
výpek z vepřového masa
moučkový cukr
Omyté vepřové maso osolíme, podlijeme studenou vodou a upečeme. Ovoce posekáme, kůrky ze žitného chleba nastrouháme. Ovoce, pepř i hřebíček povaříme ve vývaru a zahustíme strouhankou z chleba. Do omáčky přidáme trochu šťávy z pečeně, lehce osladíme a nalijeme na maso.
Sladce kořeněná chuť omáčky je sice nezvyklá, ale stylově doplněná čerstvým chlebem či současněji pečenými brambory je skutečně super.



Uzené na sladko Švestouka
600 g uvařené uzené vepřové krkovice
250 ml vývaru zého
250 g švestkových povidel
100 ml červeného vína
3 polévkové lžíce medu
jíška
skořice
strouhaná citronová kůra
tlučený hřebíček
sůl
Na přípravu omáčky použijeme vývar z uzeného masa. Za stálého míchání do něj přidáváme povidla, med, půl lžičky skořice, strouhanou citronovou kůru a špetku tlučeného hřebíčku. Přilijeme červené víno a dosolíme. Podle potřeby zahustíme jíškou. Necháme krátce povařit a do připravené omáčky přidáme zpět naporcované uvařené maso a necháme společně přejít varem.



Špenátový pudink s pečenou cibulkou
Bílé pečivo
špenát
vajíčka
mleté uzené maso
cibule
sůl
pepř
šafrán
muškátový oříšek
Bílý chléb nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, přidáme nahrubo nasekaný spařený špenát, vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, uzenou slaninu (tou nešetříme), osolíme a opepříme, přidáme šafrán a muškátový oříšek. Vše smícháme a naplníme do chlebíčkové formy. Formu vyložíme pečícím papírem. Přiklopíme alobalem a pečeme vě ve vodní lázni, na 180°C, asi 45 min. Pudink vyklopíme a krájíme na cca 2 cm plátky.
Pečená cibulka
Červenou cibuli nakrájíme na plátky, vložíme na máslo a orestujeme do sklovata. Přidáme med, necháme zkaramelizovat a zalijeme červeným poloslaným vínem. Dále vložíme plátky pomeranče i sůrou a necháme 10-15 min dusit.
Podáváme 2 plátky pudinku, pečenou cibulku a plátek masa.



Šormajzl
1 kg uzené krkovice
300 g suchých fazolí
200 g suchých krup
4 stroužky česneku
majoránka
mletý pepř
sůl
3 cibule
sádlo
Fazole namočíme den předem, kroupy stačí hodinu před vařením. Oboje uvaříme zvlášť doměkka a scedíme.
Na sádle osmahneme okapané fazole a kroupy, ochutíme drceným česnekem, majoránkou, pepřem a solí.
Cibule nakrájíme na kolečka nebo klínky a osmažíme na sádle.
Maso uvaříme doměkka.
Podáváme porci masa se směsí luštěniny a obiloviny, poklademe smaženou cibulí.



Zabijačková selská pečínka v bláně
Smícháme 400 gramů mletého vepřového masa, jedno vejce, nadrobno nakrájené dvě menší cibule, tři stroužky česneku, citronovou kůru, sůl a pepř.
Rozložíme si vepřovou bránici, do jejího středu rozložíme směs a na ni dáme osolený plátek vepřové kýty (120 gramů).
Zabalíme, dáme na pekáč, podlijeme vodou, přidáme kmín.
Na 200 stupňů pečeme v troubě zhruba tři čtvrtě hodiny.



Uzený steak
Z uzené kýty nakrájíme tenčí plátky. Mírně naklepeme a po obou stranách potřeme hořčicí. Rychle osmahneme na rozpáleném oleji, předáme do pekáčku či kastrolu, podlijeme trochou vody a dusíme v troubě do měkka (asi 20 minut). Mezitím usmažíme volská oka. Hotový uzený steak ještě jednou potřeme hořčicí, položíme na něj volské oko a podáváme s bramborovou kaší.
Pokud máte domácí uzené maso, dobře vyuzené, stačí opéct na pánvi, již se nemusí dusit.



Pobožný buchty
300 uzeného masa,
800 brambor,
1
20 másla,
2žemle,
200
250 krupice,
sůl,
cibule
sádlo se škvarky,
syrové kysané zelí na podávání
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, rozmačkáme, nebo nastrouháme, osolíme, přidáme vejce, kostičky žemlí osmažené na másle a nakonec krupici.
Vypracujeme věsto, rozdělíme na stejí dílky, na válu rozmáčkneme na placičky, poklademe nakrájeným a vařeným uzeným masem a dobře uzavřeme, zakulatíme a uvaříme véě.
Uvařené přendáme na mísu a přeléváme je cibulkou osmaženou na sádle se škvarky a podáváme se syrovým kysanýmím.



Uzené po Horácku
Potřebujete uvařené uzené, brambory uvařené ve slupce, dušené kysané zelí, samozřejmě s cibulkou a smetanu. Na vymazaný pekáč dáme brambory krájené na kolečka. Osolíme a dáme i kmín. Brambory překryjeme plátky uzeného a na uzené dáme již dušené zelí. Zalijeme smetanou a dáme zapéct - asi tak 45min.



Salašnická maškrta
600 g vepřové pečeně
100 g bílých fazolí
250 g kysaného zelí
60 g slaniny
40 g sádla
1 dl smetany
menší cibule
mletý pepř a paprika
lžíce hladké mouky
česnek
sůl
petrželka
Z vepřové pečeně ukrojíme čtyři kotlety, osolíme, opepříme a opečeme na sádle. Kotlety vyjmeme, do výpeku vmícháme mouku, osmahneme dozlatova, přidáme papriku a zalijeme vodou. Kotlety vložíme zpět a udusíme. Šťávu dochutíme rozetřeným česnekem a osolíme.
Zvlášť uvaříme doměkka fazole. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme usekanou cibuli, zpěníme a přidáme nakrájené zelí. Podusíme a smícháme s fazolemi.
Pokrm podáváme s vařenými brambory.
Při podávání dáváme na talíř porci brambor, na ně kotlet, k tomu směs zelí a fazolí, zalijeme šťávou, přelijeme smetanou a zdobíme petrželkou.



Kapustnice
prastaré slovanské jídlo obřadní u štědrovečerního stolu.
250g uzeného plecka
300g kysaného zelí
50g sušených švestek
2 cibule
4 stroužky česneku
4 kuličky pepře a nového koření
2 bobkové listy
1 lžička sladké papriky osmahnutá na lžíci másla
1 nožka paprikové klobásy (čabajky apod.)
150 ml smetany rozmíchané s 1 lžící hladké mouky
sůl a pepř na dochucení
Dobře omyté uzené dejte vařit a hned sceďte; tak odstraníte přebytečnou uzenářskou sůl. Pak ho zalijte vlažnou vodou a uveďte znovu do varu. Po dvaceti minutách přidejte vymačkané a překrájené zelí (lák si nechte na závěrečné dochucení). Pak přihoďte cibuli nakrájenou na kolečka, oloupaný česnek, sušené švestky, nakrájenou klobásu, koření a mírně vařte asi dvě hodiny. Měkké maso vyjměte a nechte trochu vychladnout.



Uzená koleda z Křešic
300 g polohrubé mouky
200 g másla
2 lžíce smetany
1 vejce
1 žloutek
sůl
300 g uzeného masa
Mouku, máslo, smetanu, vejce, žloutek a sůl zpracujeme v těsto, které vyválíme na tenkou placku.
Několikrát ji přeložíme a dáme do chladu na 2 hodiny odpočinout.
Pak ji znovu vyválíme, nakrájíme na obdélníčky, na každý dáme hromádku mletého vařeného uzeného masa, zformujeme do tvaru vajíčka, potřeme žloutkem, propichujeme vidličkou a na vymaštěném plechu pečeme zvolna v troubě do červena.
Můžeme podávat s dušeným špenátem.



Hanácký uzený nákyp
50 g libovějšího uzeného bůčku
1 rohlík
1,5 dcl mléka
trochu strouhanky a tuku
1 - 2 vejce
sůl
mletý pepř
zelená petržel
Rohlíky nakrájíme asi na půl cm silná kolečka a máčíme je 5 minut v mléce, v němž jsem předtím rozšlehali uvařený, vykostěný a na kostičky nakrájený bůček, zbavený kůže, přidáme mletý pepř, osolíme, vmícháme drobně sekanou petrželku, směs vařečkou zlehka promícháme a klademe na tukem vymazanou a strouhankou vysypaný pekáč.
Pečeme zvolna asi 1 hodinu v mírně vyhřáté troubě.
Ihned po upečení podáváme s okurku nebo jiným zeleninovým salátem.


























 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky