wz

E-KUCHARKA - UNREGISTERED VERSION

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Kynuté buchty,koláče

Pečení,mlsání



Očkaté koláčky
500 g polohrubé mouky
42 g droždí (do DP stačí 21g)
80 g pískového cukru
¼ l mléka
2 vejce
sůl
80 g másla
tuk na vymazání plechu se zvýšenými okraji
áplň tvarohová
250 g měkkého tvarohu
2
3 lžíce pískového cukru
½ balíčku vanilkového cukru
citronová šťáva
Náplň povidlová
250 g švestkových povidel
1 PL rumu
mletá skořice
cukr podle chuti
Náplň maková
250 g mletého máku
¼ l horkého mlíka
2PL pískového cukru
½ balíčku vanilkového cukru
citronová šťáva
Zpracujeme kynuté těsto. Z těsta vyválíme plát asi 1 cm silný, který nakrájíme na čtverce o straně asi 7 cm. Na každý dáme lžičku náplně, cípy povytáhneme, křížem přeložíme a stiskneme, aby náplň vykukovala všemi čtyřmi oky. Tyto čtyřhranné koláčky klademe na tukem vymazaný plech, mezi sebou mašlujeme máslem. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.

Buchty Honzovky
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
250 ml mléka
150 g másla
75 g cukru
42 g kvasnic (do pekárny stačí 21 g)
2 žloutky
sůl
vanilka
citronová kůra
Do mouky vyhloubíme důlek, ve kterém necháme vykynout kvásek. Okraje mouky osolíme. Po vykynutí kvásku postupně přidáváme ostatní suroviny na buchty a vypracujeme hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout, přičemž v průběhu kynutí těsto asi 2x prohněteme.
Pak lžící "ukrajujeme" kousky těsta, roztáhneme prsty na placičku a plníme tvarohem, mákem, povidly,.. Zabalíme a klademe vedle sebe do vymazané formy, nebo na plech. Buchty po stranách pomašlujeme máslem. Necháme asi 20 min nakynout a pečeme na 160°C.


Koláče olejové
60 dkg polohrubé mouky
3 žloutky
12 kostek cukru
42 g droždí (do pekárny stačí 21 g)
1/4 l mléka
sůl,
slabá sklenička oleje
Do mouky vyhloubíme důlek, necháme vykynout kvásek. Pak zpracujeme všechny suroviny na hladké těsto. Nenecháváme kynout, ale hned tvoříme koláče. Kousky těsta plníme povidly, zabalíme jako buchtu a klademe na plech, který jsme hodně vymazali máslem. Malou skleničkou, nebo lžící uděláme důlek, opatrně, abychom těsto neprotrhli a nahoru dáme tvarohovou nádivku a na to kompotovanou meruňku. Posypeme drobenkou, kraje koláčků pomašlujeme vajíčkem. Po upečení pomašlujeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.
Pečeme na 160°C.
Tip: opravdu hodně vymažeme máslem, koláče jsi ho natáhnou do sebe a jsou krásně křehké.



Muffiny kynuté
Těsto:
30dkg hladké mouky
20dkg hrubé mouky
sůl
10 dkg cukru krupice
12 dkg másla
3 žloutky
2,5 dcl mléka
2 vanilkové cukry
kůra z 1/2 citronu
42 g droždí (do pekárny stačí 21 g)

Náplň:
1 vanilkový pudink
0,35 l mléka
2PL cukru
nutela
skořicový cukr na posypání (nemusí být)
Vypracujeme hladké těsto a necháme na teplém místě pod utěrkou vykynout. (Nebo dáme suroviny do domácí pekárky a uvaříme si kávu)
Na náplň uvaříme klasický pudink a necháme vychladnout.
Těsto rozdělíme na dílky, prsty roztáhneme na velikost dlaně, dáme kávovou lžičku nutely a lžičku pudinku a vše zabalíme jako plněný koláček. Do muffinového plechu vložíme papírové košíčky, do nich plněné muffiny a necháme asi 15 min nakynout. Pomašlujeme vajíčkem a posypeme skořicovým cukrem.
Pečeme na 160°C.



Croissantové koláčky
Těsto:
500 g polohrubé mouky
250 g másla (125 + 125)
250 ml mléka
1 vejce
4 PL cukru
42 g droždí (do pekárny stačí 21 g)
sůl
Náplň:
1 tvaroh
350 ml mléka
1 vanilkový pudink
cukr dle chuti
Drobenka:
máslo
cukr
hrubá mouka
Z mouky, mléka cukru, droždí, soli a 125 g másla yypracujeme kynuté těsto, nebo necháme za sebe pracovat domácí pekárnu. Těsto po částech vyválíme na dlouhé obdélníky, pomašlujeme máslem a stočíme jako roládu. Krájíme na cca 2 cm roládky, poklademe řeznou stranou na plech vyložený pečícím papírem. Prsty trochu roztlačíme, naplníme tvarohovou náplní, nahoru dáme kompotovanou meruňku a posypeme drobenkou.
Náplň:říme vanilkový pudink ze 350 ml mléka a 1 pudinku, osladíme dle chuti. Studený pudink smícháme s tvarohem, popř. ještě přisladíme.
Pečeme na 160°C.



Majolkové koblihy
500 g hladké mouky
3 žloutky
100 g majolky
20 gramů droždí
1 PL cukru (vrchovatá)
sůl
rum
citronová kůra
2,5 - 3 dl mléka
Nejprve necháme z droždí, mléka, trochy mouky a soli vzejít kvásek. Do něj pak přidáme žloutky, rum, majolku a citronovou kůru a postupně přimícháváme také prosetou mouku.
Pak obvyklým způsobem vykrajujeme, plníme koblihy a smažíme.



Koblihy
¼ l mléka
30 g droždí
50 g cukru
500 g hladké, nebo polohrubé mouky (nejpépe půl na půl)
4 žloutky
sůl
vanilka
citronová kůra
1 KL rumu
80 g másla
150
200 g zavařeniny
Tuk litru mléka, droždí, jedné PL cukru a asi 150 g mouky uděláme kvásek a dáme vykynout. kotlíku dáme žloutky, cukr, druhouéka a šleháme ve vodní lázni až hmota zhoustne. hmotou a kváskem zaděláme mouku, přidáme sůl, vanilku, citronovou kůru, rum a vlahé máslo. Zpracujeme vláčné těsto a dáme vykynout.
Vykynuté těsto se lehce rozválí na sílu přibližně 1 cm a kroužkem (6 až 7 cm) se naznačí budoucí koblihy. Na polovinu kroužků se do středu položí nádivka a na ni přiklopí z druhé půlky těsta vykrojená kolečka. Opatrně se přitlačí okraje a celé koblihy se teprve z těsta vykrojí. Ještě se nechají kynout pod utěrkou a potom smaží v oleji nebo tradičně v sádle. Do tuku se kladou vykynutou, vrchní stranou. Vrstva tuku by měla být tak vysoká, aby v ní koblihy plavaly. Při správném postupu by měly dokonce samy "přeskočit" a otočit se na druhou stranu. Nesmažíme je příliš prudce, aby byly hotové i uvnitř.Po usmažení mají mít na bocích pěkný světlý proužek. Z tuku je vytahujeme drátěnou naběračkou,áme okapat a dáme na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný tuk. Nakonec se posypou cukrem s vanilkou.é koblihy jsou oválné, zdaleka to však není jediná možnost Z koblihového těsta lze tvořit nejrůznější další tvary podle místních tradic nebo vlastní fantazie. Většinou se ještě horké obalují v



Martinské rohlíky
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
50 g másla
50 g sádla
80 g pískového cukru
30 g droždí
250 ml mléka
1 vejce, nebo žloutek
1/2 KL soli
Nádivka maková:
200 g máku,
¼ l mléka,
100 g dětských piškotů,
1-2 lžíce rumu,
2 lžíce hrozinek,
vanilkový cukr
Nádivka tvarohová:
150 g měkkého tvarohu
1/4 sáčku vanilkového cukru
1 malý žloutek
1,5 PL mléka
1/2 lžíce rozehřátého zchladlého másla
Povidlová náplň:
100 g povidel
1 KL mleté skořice
1/2 PLrumu
1-2 KL cukru
1/2 PL nastrouhaného perníku
Jemně umletý mák povaříme véce, pak vmícháme rozdrcené piškoty, rum, spařené hrozinky a ostatní suroviny. Podle chuti dosladíme.
Tvaroh vyšleháme se žloutkem, cukrem, mlékem a máslem do hladka.
Povidla promícháme se skořicí, rumem, cukrem a perníkem.
Vypracujeme těsto, necháme na teplém místě vykynout. Rozdělíme na 4 díly, každý rozválíme do kruhu. Každý kruh rozdělíme na 4-6 dílů, podle toho, jak chceme mít rohlíčky velké. Poklademe náplní a zamotáme rohlíčky. Potřeme žloutkem smíchaným se lžící mléka a necháme vykynout.
Rohlíčky můžeme na vnější straně lehce naříznout.
Pečeme vře vyhřáté troubě.



Kynutý koláč s jogurtem a ovocem
500 g polohrubé mouky
75 g cukru
1,5 KL soli
250 ml mléka
125 g másla
1 vejce
42 g droždí domácí pekárny stačí 21 g droždí.)
různé druhy ovoce
4 malé nebo 2 velké ovocné (bílé+vanilkové cukry) jogurty
drobenka:
hrubá mouka
máslo
cukr
Do mísy nasypeme mouku a cukr, uděláme ve středu důlek a do něj rozdrobíme droždí, které přelijeme vlažným mlékem. Poté, co vzejde kvásek, přidáme zbylé suroviny a vypracujeme vláčné těsto. To necháme dvě hodiny kynout na teplém místě.
Potom těsto rozprostřeme do vymazaného (moukou vysypaného) pekáče, potřeme ovocnými jogurty (podle druhu ovoce, které pak na koláč hodláme dát - meruňkový, třešňový, borůvkový) nebo bílými jogurty s vanilkovými cukry (tzn. na jeden kelímek bílého jogurtu 1 vanilkový cukr) a poklademe ovocem. Nakonec posypeme připravenou drobenkou a dáme péct.
Pečeme asi 25 minut, dokud okraje nezezlátnou.



Lužnický mls
Těsto:
10 lžic vlažného mléka
75 g změklého másla
1 lžíce cukru
4 žloutky
1 lžička soli
300 g hladké mouky
1/2 čerstvého droždí
Dále potřebujeme:
rybízový džem
meruňky
4 bílky
1 vanilkový cukr
150 g cukru krupice
Na kvásek: droždí rozmícháme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem a přidáme mouku. Necháme vzejít v teple. Kvásek přidáme k ostatním surovinám, pořádně promísíme a necháme na teplém místě kynout. V průběhu kynutí můžeme ještě dvakrát promíchat.
Vykynuté těsto rozválíme na plech a tence potřeme džemem. Poklademe pokrájenými meruňkami.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a zašleháme cukr. Sníh natřeme na meruňky a dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme při 160°C cca 30 minut.



Hruškové bochánky
45 ml vlažné vody (5 lžic)
80 g polohrubé mouky
30 g čerstvého droždí
50 g cukru
Vypracujeme kvásek, necháme vykynout. Pak přidáme:
1 vejce
400 g rozvařených hrušek s cukrem (cca 1/3 l sklenička)
1 KL skořice
100 g másla
150 g cukru
1 KL soli
750 g polohrubé mouky
10 g čerstvého
Zpracujeme kynuté těsto a necháme vykynout. Po vykynutí ještě propracujeme na vále, rozdělíme na 6 dílů a vytvarujeme bochánky.
Po obvodě nastřihneme (asi 8x) a necháme na plechu s pečícím papírem dokynout.
Pomašlujeme vejcem a pečeme při 165° C / 20-25 minut.
Hustotu těsta je potřeba upravit podle hustoty rozvařených hrušek.



Farské rohlíčky
50 dkg polohrubé mouky
2 vejce
1 Hera
8 PL mléka
½ droždí
sůl
vejce na potření
Náplň tvarohová, maková, povidlová

Ze všech surovin zpracujeme těsto, které rozdělíme na šest dílů a necháme 20 minut odležet. Z každého dílu vyválíme kolo a rozdělíme ho na 8 dílů - trojúhelníků. Na širší stranu trojúhelníku dáme náplň podle chuti - tvarohovou, makovou, ořechovou (mléko, cukr a mleté ořechy povaříme, přidáme kakao a necháme vychladnout), povidla nebo marmeládu, stočíme od širšího konce ke špičce a mírně ohneme do tvaru rohlíčku. Rohlíčky klademe na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova.



Řepánky
300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
80 g másla
100g cukru
2 žloutky
špetka soli
1 sáček suchého droždí
250 ml mléka
1/2 středně velké řepy
50 g mletého máku
skořice
sekané lískové ořechy
cukr na pomoučení dle chuti
Zaděláme kynuté těsto jako na buchty, necháme na teple kynout. Mezitím si očistíme a nastrouháme řepu. V kastrolku ji podlijeme trochou vody, přidáme mák a dusíme doměkka. Vykynuté těsto rozdělíme na menší kousky, rozválíme na placičky a zabalíme řepnou náplň. Naskládáme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou se skořicí a oříšky. Pečeme v předehřáté troubě na 165°C.



Slepé myšky
¼ l mléka
30 g droždí
50 g cukru
500 g hladké, nebo polohrubé mouky
4 žloutky
Sůl
Vanilka
Citronová kůra
1 KL rumu
80 g másla
Tuk osminy litru mléka, droždí, jedné PL cukru a asi 150 g mouky uděláme kvásek a dáme vykynout. Do kotlíku dáme žloutky, cukr, druhou osminu mléka a šleháme ve vodní lázni až hmota zhoustne. Touto hmotou a kváskem zaděláme mouku, přidáme sůl, vanilku, citronovou kůru, rum a vlahé máslo. Zpracujeme vláčné těsto a dáme vykynout.
Potom dáme na pánev rozehřát tuk a lžíci vykrajujeme úhledné podlouhlé myšky, které do růžova v omastku po obou stranách smažíme. Horké slepé myšky obalujeme v misce s mletým cukrem. Jsou velmi dobré, a když jsou doma děti, jen se po nich zapráší.




Třikrálový věnec
Tříkrálový věnec je tradiční pečený moučný pokrm z kynutého těsta a oříškové náplně.
500g polohrubé mouky
100 g másla
80 g pískového cukru
30 g droždí
250 ml mléka
1 vejce, nebo žloutek
1/4 KL soli

Náplň:
300 g strouhaných lískových oříšků
100 g cukru
50 g rozinek
100 ml mléka
1 skořicový cukr
1 vejce
Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a umícháme na kašičku. Kvásek přikryjeme ubrouskem a necháme 5-10 kynout. mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylý cukr, vejce nebo jen žloutek, rozšlehaný ve zbylém mléce a rozehřátý tuk.ěsto vypracujeme širokou vařečkou s delším držadlem a hněteme ho, až se tvoří bubliny a nechytá se mísy (pro usnadnění práce můžeme použít elektrický hnětač).é těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě, při teplotě 25-30°C,vykynout, během kynutí těsto několikrát promícháme (dobře vykynuté těsto je lesklé, pružné, hladké a vmáčkneme-li do něho prst, uděláme důlek, který se ihned vyrovná) .é těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku silnou 1 cm.áplň rovnoměrně naneseme na těsto, to pak stočíme a upravíme ve vymazané formě do tvaru šneku.áme 30 minut odpočinout, těsto nezapomeneme propíchat špejlí (aby se nám při pečení dostala ven pára).čeme v troubě vyhřáté na 160-170 °C cca 50 minut (v některých starých receptech se doporučuje nejprve na 15 minut zapéci na 190-200 °C a pak teplotu snížit a dopékat pozvolna).čený věnec posypeme moučkovým cukrem.


Příprava náplně:
Oříšky smícháme s cukrem, vajíčkem, skořicovým cukrem a rozinkami, promícháme, přilijeme mléko a opět směs důkladně zamícháme.
Poznámka:
Tento sladký věnec naše babičky připravovali také v remosce.



Bratislavské rohlíčky
200 g másla
80 g moučkového cukru
2 žloutky
2 vejce
500 g hladké mouky
sůl
30 g droždí
3 dl mléka
Ořechová náplň:
150 g mletých ořechů
6 PL smetany
60 g piškotových drobečků
40 g medu
80 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
Maková náplň:
2,5 dl mléka
230 g cukru
1 vanilkový cukr
300 g mletého máku
3 Hřebíčky
70 g hrozinek
citronová kůra
Máslo s cukrem umícháme, přidáme žloutky, vejce a ještě znovu vymícháme. Potom přimícháme mouku, sůl a droždí vykynuté v mléce s trochou cukru, vypracujeme těsto a necháme vykynout. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, rozdělíme na dva díly a každý rozválíme. Těsto nakrájíme na obdélníky, potřeme náplní, stočíme do tvaru rohlíku a necháme ještě nakynout. Dáme na vymazaný plech, potřeme žloutkem a v dobře vyhřáté troubě upečeme.

Ořechová náplň: Mleté ořechy zalijeme smetanou, přidáme piškotové drobky, tekutý med, moučkový a vanilkový cukr a všechno dobře zamícháme.
Maková náplň:Méko s cukrem a vanilkovým cukren uvedeme do varu. Do vařícího mléka nasypeme mletý mák, tlučené hřebíčky, hrozinky a strouhanou citronovou kůru, promícháme, odstavíme a necháme vychladnout.



Vánoční štola
30dkg hladké mouky,
20dkg hrubé mouky,
3 dkg soli,
12 dkg cukru krupice,
12-15 dkg másla,
5 žloutků,
1,5 dcl mléka,
2 vanilkové cukry,
kůra ze 2 citronů,
5-6 dkg čerstvého droždí,
rozinky nejlépe namočené v rumu,
kandované ovoce,
strouhané nebo nasekané mandle,
trocha perníkového koření.
Kandované ovoce musí obsahovat citronovou a pomerančovou kůru a promíchám ho s trochou mouky, aby se nelepilo. Mléko ohřejeme, rozdrobíme do něho droždí, hrstičku cukru a 2 hrsti hrubé mouky, metličkou prošleháme, zaprášíme hladkou moukou a necháme vzejít. Během toho rozpustíme máslo (nesmí být přepálené a vřelé), přidáme žloutky, zbylý cukr a opět rozšleháme do hladka. Mouku osolíme, přidáme vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru. Vlijeme vzešlý kvásek, máslo s cukrem a promícháme hladké těsto.
Rada - nejlépe si nechat 1/3 mouky stranou, zadělat řidší těsto, které se nevypracovává, jen zamíchá, popráší moukou a nechá vzejít. Až poté se dosype mouka a hněte se tak dlouho, až se těsto nelepí na mísu.
Vykynuté těsto se rozválí na plát asi 2 cm silný, posypeme rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem, stočíme a necháme kynout. Když zbytní, zlehka utužíme, vytvarujeme do tvaru štoly, hladkým kulatým dřívkem těsto v půli šišky roztlačíme, jako bychom ho chtěli rozpůlit. Jednu část těsta pak zlehka rozválíme od středu do strany. Rozválený plát se pak natočí na nerozválenou část a nechá kynout. poté se zvolna peče. Nepomazáváme vejcem, protože štola se ještě teplá potírá máslem a silně cukruje moučkovým cukrem. Po vychladnutí zabalíme do alobalu a necháme 2-3 dny zvláčnit.



Vánočka
Připraví se 70 dkg prosáté mouky
do 7 lžic teplého mléka dá se rozehřáti 6 dkg čerstvého a 4 dkg převařeného másla
3 dkg vykynutého droždí vleje se do připravené mouky
přidá se uvedené máslo
2 žloutky
20 dkg cukru
sůl
citronová a pomerančová kůra
zázvor
muškátový květ
a mléka tolik,aby se utvořilo tuhé těsto, které se náležitě propracuje, ku konci třeba na vále rukou a nechá se vykynouti.
Do vykynutého těsta zapracuje se 15 dkg loupaných, v nudličky pokrájených mandlí a 15 dkg čistých hrozinek.
Vánočka se uplete, dá se vykynouti a pak peče se l hodinu.
Vánočku můžeme uplést ze 6ti pramenů, ale na vánoce vždy z 9ti.
Základnu tvoří čtyři prameny, které symbolizují slunce, vodu, zemi a vzduch. Prostřední tři prameny představují vše lidské v člověku
rozum, vůli a cit. A dva horní prameny spojují vědění a lásku.



Perníkový koláč paní Perchty
150 ml mléka
125 g tuku (1/2 másla, 1/2 Hera)
80 g cukru
2 žloutky
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
špetka soli
20 g čerstvého nebo 2 lžičky sušeného droždí

Tvarohová náplň:
2 tvarohy
200 g pískového cukru
125 g másla
50 g hrozinek
1 vanilkový cukr
citronová kůra
sníh z bílků
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, každýálíme na kruh asi 25 cm, potřeme tvarohem a okraje přehneme tak, aby z něj byl čtverec. Tvaroh posypeme strouhaným perníkem, koláč pomašlujeme vejcem a necháme asi 15 minut dokynout na plechu sčícím papírem.
Pečeme při 180°C / cca 10 minut.
Ještě teplý koláč potřeme rozpuštěným máslem a můžeme pocukrovat.


Lopaťáky, Pecáky
60 dkg hladké mouky
40 dkg hrubé mouky
24 dkg másla
24 dkg cukru
6 dkg kvasnic
4 žloutky
mléko podle potřeby
sůl
Dobře vypracované a vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly a každý rozválíme do většího kruhu na plechu nebo do koláčové formy. Na tenký koláč rozetřeme hruškovou náplň a sypeme drobenkou. Okraje potřeme žloutkem a necháme kynout. Pečeme v horké troubě. Po upečení potřeme okraje rozpuštěným máslem, do něhož můžeme přidat rum a pokapat jím celý koláč.
HRUŠKOVÁ NÁPLŇ:
30 dkg sušených hrušek
20 dkg sušených jablek
15 dkg cukru
10 dkg povidel
10 dkg strouhaného perníku
celá skořice
hřebíček
badyán
Sušené ovoce uvaříme s kořením ve vodě, scedíme a umeleme na masovém mlýnku, přidáme povidla, perník, cukr a případně trochu rumu. Podle potřeby zředíme vývarem z ovoce.
Na vdolky můžeme použít také náplň tvarohovou, makovou, povidlovou nebo zelnou.



Jidáše s mákem
500 g polohrubé mouky
30 g droždí
160 g másla
70 g cukru
4 žloutky
citrónová kůra
sůl
asi 1/3 l mléka
1 vejce na pomazání
mák na posypání
Z droždí, lžíce cukru, mléka a lžičky mouky uděláme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, nakrájíme máslo, přidáme cukr, sůl, trochu strouhané citrónové kůry, kvásek a zbylé těsto s rozkvedlanými žloutky. Těsto dobře vypracujeme a necháme vykynout. Z vykynutého těsta děláme válečky asi 20 až 25 cm dlouhé. v polovině je přehneme a stočíme dovnitř. Klademe je na plech vymazaný tukem. Povrch jidášů potřeme vejcem a posypeme mákem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.



Beleše
Zadělá se klasické kynuté těsto, ale musí být spíš řidší, jinak vznikne tuháč než nadýchaný beleš. Nechá se vykynout, pak se lžičkou vykrajují malé kousky těsta a ty se opět nechají nakynout. Vykynutý kousek těsta se v prstech zpracuje tak, aby okraj byl silný a střed tenoučký, ale nesmí se protrhnout a smaží se v silnější vrstvě rozpáleného sádla.
Ovocnou zavařeninu smícháme 1:1 s tvarohem a touto směsí potřeme jednotlivé beleše.. Nakonec přidáme lžíci marmelády a lžíci zakysané smetany, beleše posypeme moučkovým cukrem.
Beleše můžeme podávat i na slano s rozdrceným česnekem a kapkou másla, nebo se zelím, orestovanou anglickou slaninou a cibulí.



Vlčnovské koláčky
500 g polohrubé mouky,
200 g tuku nebo másla,
80 g droždí,
l lžička soli,
12 kostek cukru nebo krystal,
l/8 l mléka na kvásek,
3 - 4 žloutky ( čím víc, tím je těsto křehčí )
Prosejeme mouku do mísy, uprostřed uděláme důlek, v němž rozmícháme s l lžičkou cukru droždí ve 2 lžičkách mléka a necháme vzejít.
Mezitím nastrouháme na hrubém struhadle do mouky tuk, v mléce rozmočíme cukr, sůl a rozšlehané žloutky. Pak vše důkladně propracujeme, až se těsto nechytá ani mísy ani vařečky.
Těsto dáme hned na vál posypaný hladkou moukou a rozválíme na velký plát.
Z uvedené dávky lze vykrájet až 80 čtverečků, do jejichž středu dáme tvarohovou nádivku z 500 g tvarohu s hrozinkami.
Těsto spojíme, zakulatíme, až vznikne bochánek. Vezmeme vajíčko a vtiskujeme jím do každého bochánku důlek. Do důlku plníme švestková, mírně rumem rozředěná povidla.
Na talíři nebo misce upravíme drobenku ( poměr asi 100 g hrubé mouky, 70 g cukru, 70 g másla ) a "povidlovou stranou" do ní každý koláček, potřený nejprve rozšlehaným bílkem otiskneme, aby se drobenka přichytila.
Koláčky urovnáme na plechy a teprve potom je necháme vykynout.
Pečeme je v dobře vyhřáté troubě.



Štrůdl
30 dkg hladké mouky,
10 dkg Hery (Stely ale i máslo může být),
3O g droždí-rozdrobit,
4 k. lžičky mletého cukru,
špetka soli,
8 pol. lžič studené vody.
Náplň jablka, mák, tvaroh, ořechy, no co chceš.
Postup:
Na vál dáš mouku, přidáš rozkrájenou měkčí Heru, rozdrobené droždí, sůl, mletý cukr a postupně přidáváš vodu. Já si dám 4 lžíce a pak další postupně, prohněteš těsto rukama, uděláš šišku, kterou rozdělíš na 3 díly. Uválíš placky a naplníš náplněma.



Vdolky
1/4 mléka
1 lžička cukru
špetka soli
1 vejce
100g rozp.másla
350g hladké mouky+150g polohr.mouky
citronová kůra nebo rum(rum.aroma)
Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále, vytvarujeme vdolky, naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30 - 40 minut. Pak pomašlujeme vejcem a posypeme hrubou solí a kmínem. Necháme dokynout a pečeme na 160°C asi 25 minut.






































 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky