wz

E-KUCHARKA - UNREGISTERED VERSION

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Knedlíky_II

Knedlíky,noky



Kynuté knedlíky s povidlovou omáčkou
500 g hrubé mouky
1 l mléka
1-2 vejce
20 g droždí
sůl
na omáčku:
1 kg povidel
80 g cukru
trochu vody
1 lžičku škrobové moučky
skořici
Do mísy s moukou dáme sůl, kvásek, mléko, vejce a vypracujeme tuhé těsto, které zaprášíme moukou a necháme 30 minut kynout. Pak z těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme na dílky. Každý díl zakulatíme do tvaru knedlíku, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout.
Knedlíky zaváříme do osolené vařící vody, nejprve 5 minut pod poklicí, pak je obrátíme a vaříme ještě 3 minuty.Mezitím na povidla nalijeme vodu a rozvaříme je. V troše studené vody rozmícháme škrobovou moučku a přidáme ji do povidel současně s cukrem a skořicí. Omáčku necháme přejít varem a pak s ní poléváme hotové knedlíky.
Tip: Můžeme podávat se Žahourem, rozvařenými zahradními jahodami, zahuštěnými pudinkem,..



Jablečné knedlíky se skořicí
250 g hrubé mouky
1 vejce
30 g másla
200 g tvarohu
120 ml mléka
špetka soli
500 g jablek
skořicový cukr
50 g másla.
Do mísy dáme máslo, vejce, tvaroh a vše utřeme. Pak přidáme prosátou mouku se solí a mlékem a vše rukama nebo vařečkou spojíme ve vláčné těsto. Jablka si připravíme (omyjeme, oloupáme a rozkrájíme na čtvrtky) do misky. Do většího hrnce dáme vařit vodu. Z těsta uděláme kousky, každý trochu roztlačíme v dlani, položíme na něj kousek jablíčka, posypeme skořicovým cukrem a důkladně zabalíme. Knedlíky vhazujeme do vroucí vody, občas opatrně promícháme, aby se nepřichytily.
Vaříme 5-8 minut, dokud nevyplují na hladinu. Podáváme posypané skořicovým cukrem a polité rozehřátým máslem.



Žemlové knedlíčky s houbami
8 rohlíků
4 vejce
200 čerstvých hřibů
150 hrubé mouky
0,4 mléka
špetka prášku dočiva
sůl
kmín
petrželová nať
Starší rohlíky nakrájíme načky aáme oschnout. Houby nakrájíme naší kousky aátce povaříme v osolené vodě. Z hub, mléka, nasekané petrželky a zamícháme kašovitou hmotu, osolíme a kmínem. Pak vmícháme prášek dočiva aájené rohlíky. Z tvoříme kulaté knedlíky aíme je v hrubé mouce.
Knedlíky vaříme vé vodě 10 - 15 minut. Můžeme podávat ké omáčce.



Hradecký perníkový knedlík s omáčkou z lesního ovoce
300g perníku na strouhání
100g hrubé mouky
půl vejce
1 lžička cukru krupice
1 lžička kakaa
sůl
120g tvarohu
120g jahodového džemu
15g droždí
3dcl mléka
100g cukru moučky (na posypání)
vanilkový cukr
4 lžice másla
Z droždí, mléka, cukru a části mouky připravíme kvásek. Strouhaný perník promícháme s moukou, kakaem a solí, přidáme kvásek, vejce, vlažné mléko a vymícháme v těsto, které necháme vykynout. Z těsta porcujeme dílky o váze 60g, vypracujeme v kulaté knedlíky a po vykynutí vaříme v páře 12 - 15 min (nedoporučuji vařit ve vodě). Jednu porci tvoříčtyři knedlíky: dva přelijeme tvarohem ušlehaným s mlékem a vanilkovým cukrem, zbývající dva přelijeme rozvařeným džemem. Mastíme rozpuštěným máslem a sypeme moučkovým cukrem.



Špekové knedlíky
12 ks housek
100 g sádla
350 ml mléka
5 ks vajec
2 ks cibule
250 g slaniny
150 g hrubé mouky
1 hrst petrželky
1 špetka soli
1 špetka pepře
1 špetka majoránky
Housky nakrájíme na kostičky, opečeme na sádle aíme mlékem, necháme zchladnout. Slaninu také nakrájíme na kostičky a s cibulkou. Následně přidáme k i petrželkou, solí, pepřem aánkou. Vejce oddělíme bílek od žloutku. Sníh ažloutky ušleháme zvlášť aícháme do směsi housek a Přisypeme hrubou mouku aícháme těsto. Vytvarujeme knedlíky a vaříme je na páře cca. 7 minut.
Hotové knedlíky přelijeme rozpuštěným sádlem.



Knedlíky z jáhel
200 g jáhel
60 g ovesné vločky
1 ks vejce
20 g osmažené cibulky
1 lžička petržílky
20 dkg jáhel uvaříme v
½ litru vody na husto. Když projdou varem, tak je vyndáme aáme vychladout. Pak je spojíme s 6 dkg mletých ovesných vloček, přidáme jedno vejce a másle osmaženou cibulku. Přimícháme trochu sekané zelené petržílky. Z těsta uděláme asi 12 kulatých knedlíků aříme je 10 minut vé vodě.
Podáváme s nebo okurkovou omáčkou.



Frncochaté knedlíky
5 brambor
8 lžic hladké mouky
3 lžíce strouhanky
1 lžíce soli
Nastrouháme brambory, přidáme mouku, strouhanku a osolíme. Vymícháme těsto a lžící tvoříme knedlíky, které vaříme ve vroucí slané vodě asi deset minut.
Podáváme např. k pečenému masu a cuketovému zelí.



Knedle švestkový.
Uvařiti švestek, usekati je, vyndat pecky, potom rozmočiti (u) vodě žemli, rozdrobiti a vraziti mezi to vejce, vobalovati to v mouce, smažiti na másle.



Knedle syrný
Vezmi suchej sejr, protlač jej krhulí, dej na mísu. Rozhřej na rendlíček másla, vlej do toho sejra, vraž některý vejce, daj petruželky, muškátovýho květu, pepře, smíchej, potom dělej knedle, vosypaje krupicí neb múkou, nenahníst hrubě múce, pak házej do vřelý vody, uvaře udělej jíšku neb tý vody dej, v který sě vařilo, přilije máslo.
Překlad: tvrdý tvaroh do misky, potom rozehřejte v kastrůlku máslo a nalijte ho do sýra. Přidejte několik vajec. Přidejte petrželku, muškátový květ a pepř. Pokud jde o množství jednotlivých ingrediencí, dbejte, aby to mělo konzistenci na uhnětení knedlíků, okořeňte podle vlastního uvážení. Hotové knedlíčky obalte v mouce nebo v krupici. Nedávejte té mouky příliš mnoho. Naházejte knedlíky do vřelé vody (jako halušky) a povařte. Podávejte polité jíškou, nebo vodou, v níž se knedlíčky vařily a do níž jste přidali máslo.



Bramborový knedlík sváteční
Z klasického těsta na bramborové knedlíky vyválíme na pomoučeném vále placku silnou asi 5 mm. Na tu rozprostřeme z jedné poloviny překrájené kysané zelí a z druhé poloviny drobně krájené uzené maso. Placku opatrně zavineme a vložíme v pláteném ubrousku do vařící vody, vaříme cca 30 minut. Hotový sváteční knedlík nakrájíme na úhledné plátky (objeví se nám zajímavá dvoubarevná mozaika. Podáváme s uzenou krkovičkou a zbytkem kysaného zelí.



Karlovarský knedlík
800 g bílého pečiva
5 vajec
500 ml mléka
300 g hrubé mouky
30 g čerstvé petrželové natě
sůl
muškátový květ
Bílé pečivo nakrájíme na kostičky a necháme proschnout, takto připravené kostičky navlhčíme mlékem, vejce si rozdělíme na žloutky a bílky, do žloutků přidáme mléko, špetku muškátového květu, sůl, mouku a vytvoříme hladké lité těstíčko. Do nakrájených kostiček přidáme nasekanou čerstvou petrželku, těstíčko, lehce vše promícháme, na konec opravdu opatrně vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Takto připravené těsto tvarujeme pomocí potravinářské folie do tvaru knedlíku. Folii na několika místech propíchneme opatrně vidličkou. Takto připravené knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 18-20 min.



Chlebové knedlíky
6 krajíců chleba
400 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1/4 l vlažné vody
Chléb nakrájíme na kostičky, necháme oschnout, osolíme a v míse smícháme s moukou a práškem do pečiva. Zalijeme vlažnou vodou a vypracujeme vláčné nelepivé těsto.Vyválíme 2 knedlíky a vaříme ve vroucí vodě 20-25 minut. Během vaření knedlík obrátíme. Do knedlíků můžeme zapracovat dle chuti jemně krájenou petrželku.
Knedlík je vhodný ke všem druhům gulášů.



Chlupaté knedlíky se strouhankou
750 g brambor
1 vejce
sůl
strouhanka
polohrubá mouka
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Slijeme vodu, přidáme vejce, sůl, strouhanku a polohrubou mouku, tak aby těsto bylo husté. Strouhanky dát o něco víc, než mouky. Mouka by měla držet těsto pohromadě, ale strouhanka je udělá kypré. V ruce děláme knedlíky a zavařujeme do vroucí vody. Stráhneme oheň tak, aby jen trochu probublávaly. Asi po 10 minutách jeden vyzkoušíme, jestli jsou hotové.



Drbáky (drbance, bosáky)
Polovinu množství připravených brambor nastrouháme (vymačkáme až téměř na drť je to
důležité, jinak jsou knedlíky po uvaření rozplizlé), stejné množství brambor uvaříme, oloupeme
a také nastrouháme. Ze syrových brambor slijeme vodu a obě součásti smícháme dohromady.
Osolíme a vytvoříme těsto. Nepoužíváme žádné vejce ani mouku. Kulaté knedlíky o velikosti cca 6 cm (pokud by těsto „nedrželo“, lehce je obalíme v hladké mouce) vaříme v osolené vodě do „vyplavání“. Po vyjmutí z vody je trochu vidličkou natrhneme, aby se „vydýchaly“. Někdy se
přidávalo vejce a nakrájená osmažená houska.
Na Blatech se dokonce plnily švestkami.



Bramborové knedlíky s česnekem
½ kg vařených vychladlých brambor jemně nastrouháme, přidáme 20 dkg hrubé krupice, 1 vejce, 2 3 stroužky česneku, sůl, půl lžičky majoránky. Zpracujeme těsto, z kterého tvarujeme
válečky o průměru asi 6
7 cm a délce 15 cm.
Vaříme ve vroucí vodě asi 20
25 minut.
Knedlíky se dělají speciálně k huse nebo kachně.



Kantoráky se zelím
1 kg syrových brambor
1 vejce
sůl
1 kg švestek
asi ¼ kg hladké mouky
máslo
sklenice červeného kysaného zelí
cukr
Oškrábané brambory nastrouháme najemno, necháme chvíli odstát a přebytečnou vodu slijeme. Přidáme vejce, trochu soli a podle potřeby hladkou mouku. Nejprve v míse, potom na pomoučněném vále, vypracujeme těsto (zkusíme jeden knedlík uvařit, rozváří-li se, přidáme mouku).
Z těsta vyválíme váleček, zploštíme ho, nakrájíme na dílky, naklademe na ně švestky a utvoříme knedlíky. Vaříme v mírně osolené vodě 6
8 minut, po uvaření je vybereme a omastíme rozpuštěným máslem, ocukrujeme a jako přílohu podáváme zelí.
Příprava zelí:Kysané červené zelí překrájíme a dáme dusit na kousek tuku. Když je voda skoro vydušená a zelí měkké, ochutíme cukrem, osolíme a přikyselíme octem, můžeme zaprášit trochou hladké mouky.



Knedlíky Hup do vody
2 hrníčky hrubé mouky
1 vejce
sůl
½ kypřícího prášku do pečiva
mléko podle potřeby
Kypřící prášek do pečiva smísíme s moukou, rozklepneme vejce, osolíme a přidáme tolik
mléka, aby vzniklo těsto, které se nerozváří (vyzkoušíme). Lžící vykrajujeme noky a vhazujeme
do vařící osolené vody, vaříme asi 5 minut. Uvařené vybereme na mísu a polijeme rozpuštěným máslem.
Dobré jsou samotné, ale i se salátem z červeného kysaného zelí, popřípadě jako
příloha k vepřovému masu.



Bramborové škvarkové knedlíky
1 kg umletých vařených brambor
50 dkg krupice
2 vejce
15 dkg umletých škvarků
3 housky nakrájené na kostičky
2
3 lžíce mléka
Vše zpracujeme dohromady, je-li těsto tuhé, přidáme trochu mléka, je-li řídké, přidáme krupici.
Děláme menší knedlíčky, které vaříme asi 20 minut. Místo škvarků můžeme knedlíky plnit
jemně nasekaným uzeným masem nebo mletým, tučnějším salámem. Sypeme osmaženou cibulkou.



Modrý vole s procesím
¼ kg hrubé mouky
1
2 vejce
trochu vody
1
2 dkg omastku do těsta
Mají starší tradici než knedlíky. Těsto se zadělává řidší než na knedlíky, s přidáním omastku. Do těsta se zapracuje 1
2 vejce. Vykrajuje se kávovou lžičkou a vaří se v mléce asi 8 10 minut.
Scezené se ihned promastí, aby se neslepily a sypou se mákem.



Jahodové knedlíky tvarohovo-bramborové
400 g jahod
250 g tvarohu
200 g vařených brambor - vychladlých
30 g másla
5PL hrubé mouky
2PL mléka
2PL strouhanky
2 vejce
sůl
Brambory rozstrouháme a utřeme s máslem, tvarohem, strouhankou, kterou jsme předem zvlhčili mlékem, dále vejce a sůl. Vypracujeme těsto, nakrájíme na stejné kousky , poklademe jahody.
Vaříme 6 minut.
Pocukrujeme, polijeme rozpuštěným máslem.



Bavorský knedlík
Včerejší rohlíky nakrájíme na kostičky.Polovimu osmažíme na másla a necháme vychladnout. Druhou polovinu zalejeme horkým mlékem, necháme nasáknout a přidáme: vajíčko, opečenou na kostičky nakrájenou slaninu,do které můžeme vhodit hrstku zelené petrželky a opečené rohlíky. Těsto zahustíme polohrubou moukou tak, aby se daly udělat knedlíky, které drží tvar /menší tenisáky/. Ty ještě můžeme obalit v polohrubé mouce. Vaříme v osolené vodě cca 15 min. Po uvaření nakrojíme aby vyšla pára.



Hrnečkové knedlíky
1 hrnek mléka
1 hrnek polohr.mouky
2 žloutky + sníh ze 2 bílků
2 rohlíky nakrájené na kostičky
sůl
Zaděláme těsto. Hrnky řádně vymažeme máslem, naplníme do 2/3 těstem a vložíme do kastrolu se studenou vodou tak, aby byly do poloviny ponořeny. Přikryjeme pokličkou a vaříme asi 40 minut. Pak těsto odřízneme nožem kolem okraje hrnku, aby se knedlík dobře vyklopil a na prkénku nařežeme.



Sklářské knedlíky
200g uzeného masa
4 housky
3 vejce
100g kysaného zelí
3-4 lžíce kysané smetany
1 lžíce nasekané petrželky
100g hrubé mouky
50g slaniny
1 cibule
olej
sůl
Příprava:
Uzené maso a housky nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy, přidáme překrájené kysané zelí, vejce, kysanou smetanu, nasekanou petrželku, hrubou mouku a sůl. Vše promícháme a propracujeme. Podle potřeby přidáme mouku nebo tekutinu. Z těsta vytvarujeme kulaté knedlíky, které vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme cca 20 minut.
Slaninu nakrájíme na tenké plátky a nasucho opečeme na pánvi. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka a opečeme dozlatova na oleji.
Hotové knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme opečenou slaninou a cibulkou. Zdobíme pažitkou.



Houbové knedlíky
150g směsi hub
1 lžíce másla
sůl
pepř
2 vejce
1 houska
50ml mléka
petrželka
strouhanka dle potřeby
Uvařené knedlíky nakrájíme, na talíři obložíme zelím a polijeme rozškvařenou slaninou, nebo podáváme jako přílohu (ke kuřeti) se zeleninovým salátem.

























 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky