wz

E-KUCHARKA - UNREGISTERED VERSION

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Knedlíky_I

Knedlíky,noky

Chlupaté knedlíky
2000 g brambor
1 vejce
g hrubé mouky
sádlo na promaštění
sůl
Oloupané brambory nastrouháme, necháme odstát, slijeme část vody, přidáme vejce, mouku, osolíme a promícháme. Lžící vykrajujeme z těsta noky, které zaváříme ve vroucí osolené vodě. Vaříme cca 10 minut. Uvařené noky vyplavou ode dna k povrchu. Hotové prolijeme studenou vodou a promastíme rozehřátým sádlem.



Dobré knedlíky, takzvané litické
Vezmi na kostky pokrájenou žemličku a v převařeném másle ji pěkně dozlatova usmaž, pak utři kus nového másla na míse, vraz do něho 6 celých vajec, jedno po druhém; vždy po jednom vejci lžičku pěkné mouky a lžičku sladké smetany, osol, dobře to promíchej, pak tu smaženou žemličku, když vystydne, dej k tomu a mouky tolik, až když se rukou na těsto plácne, na ruku se nepřilípne. Pak hodně velké knedle do vařící slané vody zavař a nech je vařit, až jsou uvnitř dobře provařené, pak každý na čtyry čtvrtě rozkroj, posyp strouhanou žemličkovou kůrkou a polej rozpáleným máslem.



Šišky z telecího masa, jenž slovou knedlíky
Mleté telecí maso, slanina, vajíčko, zázvor, šafrán, sůl, pepř, dušené ředkvičky
Do mletého masa přidáme vejce, sůl, pepř, slaninu, nastrouhaný zázvor a čerstvý šafrán a trochu čerstvé zelené natě pažitku. Nakonec přidáme krupici, aby se hmota spojila. Pomocí navlhčených rukou tvarujeme malé šištičky, které klademe do vroucí osolené vody a vaříme asi 15 min.
Podáváme s dušenými ředkvičkami.
Dušená ředkvička ředkvičky nakrájíme na tenké plátky, na pánev dáme přepuštěné máslo, vložíme ředkvičky a krátce podusíme. Přidáme med, který jemně zkaramelizuje, zaprášíme hladkou moukou, vše opečeme a podlijeme vodou. Dusíme doměkka. Nakonec přidáme nahrubo nasekanou listovou petrželku a dosolíme.
Dozdobíme mladou nastrouhanou ředkvičkou.



Tvarohové knedlíky
500 g měkkého tvarohu
2 vejce
2 žloutky
muškátový ořech
čerstvá petržel (nebo pažitka)
trochu strouhané žemle
sůl
Do tvarohu dáme vejce, nastrouháme ořech, přidáme petržel (pažitku), osolíme a přidáme trochu strouhané housky. Vše promícháme a vytvoříme těstíčko. Popř. přidáme strouhanku. Pomocí 2 lžic vykrájíme noky, které vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme 5 min a pak opatrně vyjmeme do studené vody, aby se nerozpadly.



Lázeňské švestkové knedlíky
80g másla
4 žloutky
1 kg brambor
sůl
1 kávová lžička prášku do pečiva
polohrubá mouka
švestky
Rozpustíme 80g másla, přidáme 4 žloutky, 1 kg strouhaných vařených brambor, něco soli, 1 kávovou lžičku prášku do pečiva a tolik mouky, aby vzniklo jemné hladké těsto. Lehce prohněteme a vyválíme na vále na plát, ze kterého krájíme čtverečky, do kterých zabalíme vypeckovanou švestku. Pokud chceme dosáhnout větší sladkosti, vložíme namísto pecky kousek cukru, nebo makové náplně. Dáme vařit, ale dbáme na to, aby se nám knedlíky nelepily či nezůstaly na dně. Hotové posypeme strouhankou, pocukrujeme a přelijeme máslem.



Bramborovo-tvarohové knedlíčky
750 g brambor,
100 g tvarohu,
1 vejce,
300 g hrubé mouky,
100 g sádla,
2 cibule
Brambory oloupeme a nastrouháme jako na bramborák. Přebytečnou vodu slijeme. Přidáme tvaroh, vejce a sůl, těsto dobře promícháme a zahustíme moukou. Z těsta udělané knedlíčky vhazujeme do vařící vody a vařečkou promícháváme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme asi 10 minut. Uvařené knedlíčky polijeme sádlem a posypeme na sádle osmaženou nasekanou cibulkou. Chutnou přílohou je dušený špenát, případně zadělávaný hrášek nebo fazolky.



Vařbuchty (jižní Čechy)
500 g hrubé mouky,
asi 2 dl mléka,
30 g droždí,
l vejce,
l žloutek,
2 lžíce másla,
2 lžíce cukru,
špetka citrónové kůry dobře omyté,
špetka muškátového květu,
sůl
Droždí rozpustíme v mléce, jímž zaděláme mírně osolenou mouku. Když těsto vykyne, přidáme do něho vejce, žloutek, vlažné rozpuštěné máslo, cukr, citrónovou kůru a muškát. Důkladně ho vypracujeme a ihned děláme knedlíky jako citron velké, které necháme na pomoučněném vále ještě alespoň 20 minut kynout. Pak je vhazujeme do vroucí vody a vaříme 5 minut po jedné a 5 minut po druhé straně. Po vytažení z vody každou vařbuchtu roztrhneme dvěma vidličkami a na talíři poléváme švestkovou omáčkou.
Švestková omáčka:
200 g sušených švestek,
2 dl vody,
půl lžičky mleté skořice,
lžíce cukru,
půl lžíce perníku na strouhání,
máslo
Švestky rozvaříme ve vodě, protřeme přes síto, ochutíme skořicí, omastíme oříškem másla a zahustíme perníkem.




Recept na selské knedlíky z roku 1803
Pokrájí se šest housek na malé kousky, polovic se jich navlží smetanou a polovic se jich usmaží. potom se dají dohromady, dají se k nim asi dvě hrsti bílé mouky, vleje se na ně osm rozmíchaných vajec, osolejí se a promíchají. Teprve před jídlem se zavářejí. Ruce se musejí ve vodě namočiti, vezme se kousek toho těsta, v rukou se okulatí, do vařící vody vhodí, a když jsou všechny dost uvařené, vyndají se na mísu a čerstvě rozpáleným máslem polejí.
Poznámka: nebyly knedlíky tvrdé, je dobré přidat trochu kypřícího prášku.



Hradecký perníkový knedlík s omáčkou z
lesního ovoce

300g perníku na strouhání
100g hrubé mouky
půl vejce
1 lžička cukru krupice
1 lžička kakaa
sůl
120g tvarohu
120g jahodového džemu
15g droždí
3dcl mléka
100g cukru moučky (na posypání)
vanilkový cukr
4 lžice másla
Jak na to: Z droždí, mléka, cukru a části mouky připravíme kvásek. Strouhaný perník promícháme s moukou, kakaem a solí, přidáme kvásek, vejce, vlažné mléko a vymícháme v těsto, které necháme vykynout. Z těsta porcujeme dílky o váze 60g, vypracujeme v kulaté knedlíky a po vykynutí vaříme v páře 12 - 15 min (nedoporučuji vařit ve vodě).
Jednu porci tvoří čtyři knedlíky: dva přelijeme tvarohem ušlehaným s mlékem a vanilkovým cukrem, zbývající dva přelijeme rozvařeným džemem. Mastíme rozpuštěným máslem a sypeme moučkovým cukrem.



Klouzáky z Jilemnice
500 g brambor
50 g hrubé mouky
50 g houskové strouhanky
1 vejce
50 g cibule
50 g škvarků
50 g sádla
300 g kyselého zelí
sůl
Brambory oloupeme, nastrouháme a na sítu spaříme vařící vodou. Slijeme ji a škrob usazený u dna vlijeme zpět do brambor. Přidáme vejce, mouku, strouhanku, sůl. Z těsta vykrajujeme lžící knedlíčky velké jako vlašský ořech a vaříme je 10 minut v osolené vodě. Okapané omastíme sádlem, smícháme s rozškvařenými škvarky, cibulí nakrájenou najemno, kterou jsme trochu opekli, a prohřátým kyselým zelím.



Hlaváč
250 g den předem vařených brambor
100 g másla
8 žloutků
2 žemle
1,5 dl mléka
muškátový květ
50 g slaniny
50 g klobásy
sůl
Máslo utřeme se žloutky, přidáme nastrouhané nebo na masovém strojku umleté brambory, v mléce rozmočené a vymačkané žemle, muškátový květ a sůl.
Z těsta vyválíme podlouhlý knedlík. Zabalíme jej do utěrky a vaříme v osolené vodě 30 až 35 minut.
Uvařený knedlík vyndáme, nakrájíme na kolečka, posypeme směsí rozškvařené a na kostičky nakrájené nebo umleté slaniny a klobásy.



Jáhlové knedlíky
Dnes už netradiční recept
Uvaříme hustou jáhlovou kaši v mléce. Až vychladne, vmícháme do ní jedno vejce a tolik strouhanky a mouky, aby se daly zakulatit knedlíky.
Těsto osolíme, knedlíky obalíme v mouce a vaříme je ve slané vodě. Hned po uvaření každý roztrhneme a trochu omastíme.
Poléváme je ovocnou nebo rajskou omáčkou.



Bramborové skoroknedlíky
Do mísy nadrobíme 4-5 rohlíků, na které nastrouháme 5 větších syrových brambor, voda s brambor se do rohlíků vsákne asi za dvě hodiny.
Pak přidáme vejce, sůl, česnek, zelenou nať a tvoříme malé kulaté knedlíčky, které vaříme 5-7minut.
Jako příloha ke knedlíčkům se hodí zelí v jakékoli podobě.
Do knedlíků se může přidat jakákoliv náplň - škvarky, na kostičky opečená slanina, salám, prostě jak velí fantazie.



Masopustní knedlík
4 žemle
10 lžic studeného mléka
100g slaniny
3 vejce
lžička soli
100g uzeného masa
4 vrchovaté lžíce hrubé mouky nebo krupice
Dvě a půl žemličky rozkrájíme na koláčky a polejeme 10 lžicemi studeného mléka. Na kostičky nakrájenou slaninu osmahneme spolu s na kostičky nakrájenou 1,5 žemličkou. K žemličkám zalitým mlékem přidáme tři žloutky a lžičku soli a mícháme asi 5minut. Pak přidáme vystydlou osmaženou žemličku se špekem.
Ze zbylých bílků uděláme sníh. Ten pak spolu s vařeným, na kostičky nakrájeným uzeným přimícháme do hmoty.
Nakonec přidáme čtyři vrchovaté lžíce hrubé mouky nebo krupice, vše promícháme a vaříme v ubrousku.
Ubrousek by měl být cca. 60x60cm velký vypraný v čisté vodě bez mýdla a saponátu. Těsto na knedlík pak vložíme do takového ubrousku, chytneme všechny čtyři cípy ubrousku a svážeme je jako uzlík. Mezi uzlíkem a těstem necháme asi 2 prsty místa - těsto při vaření o něco nabyde. Kdyby ale bylo místa v ubrousku mnoho, knedlík by byl placatý.
Skrz uzlík provlékneme vařečku a položíme ji na okraje hrnce s vařící vodou Spodek ubrousku by se neměl dotýkat dna hrnce. Hrnec přikryjeme poklicí a protože díky vařečce poklice nebude přiléhat, můžeme mezery ucpat nějakou starší ale čistou utěrkou namočenou ve vodě.
Vařit by se měl knedlík cca. 1 hodinu.
Po uvaření knedlík opatrně vyjmeme z ubrousku. Podáváme omaštěný se zelím.



Jablkové knedlíčky
1/2 kg nahrubo nastrouhaných jablek
14 dkg hrubé mouky
trocha soli
V míse zaděláme těsto a necháme v chladu 2 hodiny odpočnout.pak uděláme knedlíčky ve velikosti švestkových, poválíme v mouce a vaříme 8 minut na mírném ohni.
Před podáváním sypeme nastrouhaným tvarohem, práškovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem. Je možné podávat se šlehačkou.



Ovocné knedlíky jiné
Smíchat 1/4 kg tvarohu, 2 vejce, 2 rohlíky nakrájené na kostky.
Nechat 2 hodiny odležet, dělat knedlíky (asi 12), vařit 10 min. Po vyndání roztrhnout vidličkou, na to ovoce, cukr, máslo, popř. šlehačku, kysanou smetanu.

















 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky