wz

E-KUCHARKA - UNREGISTERED VERSION

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Další sladkosti

Pečení,mlsání



Lístkové tartaletky s tvarohovou náplní
Lístkové těsto:
1.těsto:
12,5dkg hl. mouky
1 máslo
Máslo a prosátou ! mouku rychle zpracujeme dokud je máslo tuhé. Dáme do lednice odpočinout asi na 2 hod.
2. těsto:
25 dkg hl. mouky
2 žloutky
špetka soli
1PL rumu
1 KL octa
zadělat šlehačkou (asi 75 ml)
Mouku smícháme na vále se solí. V misce smícháme žloutky, šlehačku, ocet a rum, směs přiléváme k mouce a propracujeme vláčné těsto. V případě potřeby přilijeme trochu šlehačky. Těsto musí být hodně propracované, dělají se puchýřky. Zabalíme do mikrotenu a necháme nejméně 2 hod. odpočinout.
2. těsto rozválíme, na to položíme bochánek z 1. těsta. Zabalíme jako psaníčko, rozválíme na obdélník.
Obdélník přeložíme na 4 díly a dále na půl hodiny odležet.Toto opakujeme 3x. Vyvalovat je třeba velmi opatrně, aby se neporušilo vrstvení v těstě.
Z hotového těsta vykrajujeme kolečka, vložíme do tartaletkové formy, plníme ochuceným tvarohem, meruňkou a sypeme drobenkou.
TIP:ěsto je vhodné na kremrole, šátečky, záviny, nebo na slané pohoštění.



Věnečky, větrníky
1/4 l vody
125 g másla
16 dkg hladké mouky
4 vejce
1/2 KL prášku do pečiva
špetka soli
Vodu s máslem přivedeme k varu, přidáme špetku soli a za stálého míchání přisypeme mouku. Na ohni mícháme tak dlouho, dokud se těsto nelepí na stěny a je hladké. Sejmeme z ohně a necháme vychladnout. Do vychladlého těsta postupně zašleháme vajíčka, každé nejméně 3 minuty.
Hmotu dáme do cukrářského sáčku a na plech stříkáme kolečka, popř jiné tvary.
Troubu rozpálíme na 240°C, vložíme plech s věnečky a IHNED snížíme teplotu na 220°C. Pečeme 10 min, pak snížíme teplotu na 180°C a dopečeme ještě 15 min.
Lehce zchladlé věnečky rozkrojíme a plníme je žloutkovým krémem. Potahujeme bílkovou polevou, nebo pocukrujeme.
Na větrníky dáváme žloutkovou a karamelovou šlehačku a karamelovou polevu.
Žloutková šlehačka
250 ml mléka
1 vanilkový pudink
50g cukru
300 ml šlehačky
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, necháme zchladnout, občas zamícháme aby se neudělal škraloup. Do vychladlého zamícháme vyšlehanou šlehačku a stříkáme na korpus, na to
Karamelovou šlehačku
100g cukru
80 ml šlehačky
Šlehačku přivedeme k varu. Upálíme cukr na světle hnědý karamel, sundáme z ohně a pomalu přiléváme horkou šlehačku. Za stálého míchání ještě chvíli povaříme. Necháme vychladnout, nejlépe do rána a pak vyšleháme.
Karamelova poleva
150 g pískového cukru
75 ml šlehačky
Cukr upálíme na karamel. Za stálého míchání přidáme šlehačku. Poleva musí mít konzistenci tekutého medu. Pokud se zdá řídká, zahustíme jí moučkovým cukrem.
Větrníčky bud poléváme, nebo omočíme v polevě.



Koláč drobenkový s pudinkem a ovocem
Pudink :
2 vanilkové pudinky
2 PL cukru
1 l mléka
Drobenka:
600 g polohrubé mouky
250 g krupicového cukru
1 Hera
1 vejce
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
ovoce čerstvé nebo kompotované
Z mléka, pudinkového prášku a cukru se uvaří pudink. Z ostatních příměsí užmouláme drobenku. 3/4 drobenky dáme na plech na pečící papír. Polijeme uvařeným vlažným pudinkem, poklademe ovocem a celé posypeme zbytkem drobenky. Dáme péct do středně vyhřáté trouby. Pečeme asi 30-40 minut.



Kremrole
1.těsto:
12,5 dkg hladké mouky
1 máslo
2. těsto:
25dkg hladké mouky
2 žloutky
špetka soli
1PL rumu
zadělat šlehačkou (cca 8-10 PL)
Na vále zpracujeme těsto č.2, musí být vláčné Měkké těsto necháme 1/4 až 1/2 hod. odpočinout pod teplým kastrolem na pomoučeném talíři. Potom těsto rozválíme a doprostřed dáme zpracované těsto č.1 zabalíme, znovu rozválíme a opět složíme, toto opakujeme 3x po dvou hodinách. (Skládáme jako dopisní obálku). Hotové těsto zabalíme do mikroténového sáčku a necháme do druhého dne v chladu odpočinout.
Druhý den rozválíme na cca 2 mm, rádýlkem nakrájíme proužky, které namotáme na trubičky. Pomašlujeme vajíčkem a pečeme nejprve při 240 stupních. Když trubičky naskočí, stáhneme na 200 stupňů a dopečeme. Vychladlé plníme bílkovým sněhem, vyšlehaným v páře.



Paví oko
Roláda:
5 vajec
5 PL mletého cukru
4 PL polohrubé mouky
1/3 prášku do pečiva
1 PL oleje.
Vyšleháme bílky na tuhý sníh a přišleháváme cukr, žloutky, olej a nakonec opatrně mouku s práškem do pečiva.Těsto rozetřeme na pečicí papír položený na nízkém plechu.Pečeme v horké troubě. Upečené sundáme z plechu sundáme papír. Potřeme dobrým džemem a srolujeme.
Ořechová hmota:
3 vejce
90 g cukru krupice
60 g mletých ořechů
40 g strouhanky
1/2 prášku do pečiva
1 PL kakaového prášku
1PL rumu
Na ořechovou hmotu opět ušleháme sníh, přišleháme žloutky s cukrem. Zlehka vmícháme ořechy smíchané se strouhankou, kakaem a práškem do pečiva. Nakonec vmícháme rum.
Formu na biskupský chlebíček vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní asi polovinu ořechové hmoty, na ni položíme roládu a zalijeme zbytkem. Povrch uhladíme a celé vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C. Pečeme cca 20 minut.
Upečený moučník opatrně vyklopíme z formy a po vychladnutí polijeme polevou, případně ještě posypeme mletými ořechy.



Kefírová buchta
35 dkg hladké mouky
35 dkg cukru krupice
2 KL sody
1/2 l kysaného podmáslí, kefíru
2 žloutky
1 dcl rozpuštěné hery, másla
2 PL kakaa
Vše smícháme, nalijeme na vymazaný a hrubou moukou, nebo kokosem vysypaný plech a pečeme na 180°C.
Vychladlou buchtu polijeme čokoládou a můžeme posypat kokosem, strouhanými ořechy,..



Křehké těsto ze zakysané smetany
1 máslo
1 zakysaná smetana
500 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
Vše zpracujeme na hladké těsto, nebo dáme do domácí pekárny na program nudle (jen míchá).
1. varianta vyválíme 2 placky. Každou poklademe oloupanými a na tenké plátky nakrájenými jablky, posypeme mletou skořicí, rozinkami, nasekanými ořechy, strouhankou a pocukrujeme.. Zabalíme, pomašlujeme vajíčkem a pečeme ve na 180°C asi 20 min.
2. varianta - pomocí formičky kolečka, plníme tvarohovou nádivkou a pevně uzavřeme. Mašlujeme vajíčkem a pečeme na 180°C asi 15 min.
3. varianta rozdělíme těsto na 4 díly, kařdý rozválíme do tvaru kruhu. každý kruh rozdělíme na 8 dílů. Do každé osminy dáme trochu marmelády a stočíme do rohlíčku. Mašlujeme vajíčkem a pečeme na 180°C asi 15 minut.



Linecký mřížkový koláč
Těsto:
30 dkg hladké mouky
10 dkg cukru
12 dkg másla
1 vejce
1 PL mléka
citronová kůra
vanilka
Náplň:
1 tvaroh
zakysaná smetana
cukr
Do prosáté mouky dáme na kousky nakrájené máslo, cukr, mléko, vejce. Ochutíme vanilkou a citronovou kůrou. Vše zpracujeme a necháme asi 1/2 hodiny v chladu odpočinout.
Mezitím rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou a dle chuti osladíme.
1/3 těsta si necháme na mřížky, 2/3 těsta rozválíme a dáme do vymazané a hrubou moukou vysypané kulaté formy na koláč.
Naplníme tvarohovou náplní. Ze zbylé 1/3 těsta vyválíme tenké mřížky (prsty rozválené malé kousky na potřebnou délku) a na koláči vytvoříme mřížku a po okraji ozdobný copánek. Do vzniklých okének můžeme dát kopečky zavařeniny, brusinek apod.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C po dobu 30 minut, dokud těsto nechytne zlatavou barvu.
TIP:Těsto nám krásně zpracuje domácí pekárna.



Masopustní kraple
350 g hrubé mouky
50 g másla
70 g cukru
3 žloutky
3 lžíce bílého vína
6 PL mléka
sůl
citronová kůra
Zpracujeme těsto jako na nudle, nechámte ho odpočinout v chladnu a pak rozválíme na tenký plát, krájíme delší široké nudle a ty smažíme v rozpáleném omastku. Hned po usmažení posypeme cukrem s vanilkou.



Tvarohové šišky
450 g polohrubé mouky
200 g měkkého tvarohu
2 lžíce cukru
3 vejce
1 prášek do pečiva
100 ml mléka
citronová kůra
špetka soli
vanilinový cukr
Ze surovin vypracujeme těsto a z něho tvoříme stejnoměrné válečky, šišky silné jako prst. Smažíme je v horkém omastku a hotové hned obalíme v cukru.



Marcipán falešný
20 dkg sušeného mléka - já používám buď plnotučné nebo polotučné
20 dkg cukr moučka - oboje prosít
2 kl oleje
trochu mandlové tresti - 3 kl
vodu dle potřeby - přibližně 50ml
Výsledek musí být hustý jak plastelína, a to je opravdu důležité. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté, a pak je z toho najednou kaše.
Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš. mléko. Půl napůl.
Tip 1: nahrubo vařečkou, pak rukou s igelitovou rukavicí, se kterou se pak i hmota pěkně vyleští, aby byla lesklá. Co se týká lesku - hotové výrobky se jemně postříkají olejem - rozprašovačem.
Tip 2:Výborně se dělá v domácí pekárně, na program Nudle (jen hněte).



Pumprnikl k čaji
1/2 kg cukru
600 g pšeničné mouky
3 vejce
1/2 lžičky utlučeného zázvoru
25g kandované citronové kůry
6g utlučeného hřebíčku
30g mleté skořice
125g umletých mandlí
15g prášku do pečiva
čokoládová poleva
Rozpustíme cukr, který vaříme tak dlouho, až nabude světlehnědé barvy. Když vychladne, zaděláme do něj pšeničnou mouku a ponecháme půl dne odpočívat. Poté přihněteme vejce, utlučený zázvor, kandovanou citronovou kůru, utlučený hřebíček a skořici, umleté mandle a prášek do pečiva. Vyválíme těsto a rozetřeme na plechu moukou posypaném a upečeme na prudším ohni. Jakmile plech z vytáhneme, hned krájíme na 3 cm proužky a potíráme čokoládovou polevou.



Citronové muffiny s jogurtem
2 citróny     
250g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
2 KL prášku do pečiva
1/2 KL sody
špetka soli
125g měkkého másla
200g cukru m.
3 vejce
250g bílého jogurtu
Umyjeme si citróny v horké vodě, nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. V misce smícháme mouku s vanilkovým cukrem, kůrou, práškem do pečiva, sodou a solí. Máslo ušleháme s cukrem do pěny, přidáme vejce, jogurt a citronovou šťávu. Sypkou směs vmícháme do tekuté ručně metličkou jen krátce a plníme do formy (18ks). Pečeme na 180°C asi 25min. Upečené necháme 5min odpočinout a poté vyjmeme z formy a necháme vychladnout.



Pražský koláč
Tarte Tropézienne specialita, kterou v Saint Tropez vymyslel místní pekař polského původu Alexandre Micka.
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
30 g droždí
1 vejce + 1 na potření
4 PL cukru
1 dcl mléka
2 dcl kysané smetany
špetka soli
Náplň:
1 šlehačka
1 ztužovač šlehačky
1 tvaroh
1 vanilkový pudink uvařený v 300 ml mléka
cukr dle chuti
Drobenka:
polohrubá mouka
máslo
cukr
skořice
Necháme vzejít kvásek(mléko,droždí, lžička cukru promícháme). Mouku smícháme se zbytkem cukru, přidáme kvásek, smetanu, vejce a sůl a propracujeme těsto, necháme vykynout. Během kynutí propracujeme těsto znovu. Z vykynutého těsta vytvoříme 4 menší placaté koláče a dáme je na pomaštěný plech, nebo pečící papír, necháme chvilku kynout. Pak potřeme vejcem a posypeme buď drobenkou se skořicí a nebo jen skořicovým cukrem.
Pečeme 20-25 min.
Po vychladnutí podélně rozkrojíme a naplníme, nakonec posypeme moučkovým cukrem.



Bochánky s jablky a ořechy
250 g hladké mouky
250 g žitné mouky
500 g měkkého tvarohu
2 jablka
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 PL soli
1 PL cukru
100 g ořechů
ovesné vločky
mléko podle potřeby.
Nahrubo nastrouhaná jablka smícháme s tvarohem a vejci, přidáme mouku a práškem do pečiva, sůl, cukr a nasekané ořechy. Vypracujeme těsto, podle potřeby přidáme mléko. Z těsta uděláme dva bochánky, navlhčíme je vodou a obalíme v ovesných vločkách. Plech vložíme do hodně vyhřáté trouby, po krátkém zapečení teplotu snížíme a pozvolna pečeme asi 50 minut.



Tvarohový bochánek
250 g měkkého tvarohu
150 g másla
150 g moučkového cukru
sůl
500 g hladké mouky
2 celá vejce
vanilinový cukr
citrónová kůra
rozinky
mandle
50 ml mléka
2 PL rumu
1 prášek do pečiva
V míse dobře utřeme tvaroh, máslo, cukr, vejce, rum a mléko. Přidáme rozinky a nasekané mandle, přisypeme mouku s práškem do pečiva a na válu vypracujeme těsto. Vytvarujeme dva bochánky, potřeme je vejcem, na vrchu nakrojíme do kříže. Nakonec je posypeme na plátky nakrájenými mandlemi a upečeme dozlatova.



Tvarohový koláč
50 dkg tvarohu
25 dkg másla
5 PL práškového cukru
7 žloutků
6 KL želatiny
citrónu
2 dcl mléka
hrozinky
lískové oříšky
mandle
kandované ovoce
mandarinkový kompot
Poleva:
šťáva z kompotu doplněná vodou na 3 dcl
2 dkg želatiny
šlehačka na ozdobení
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, postupně přidáváme žloutky a naposled - po malých dávkách - tvaroh.
Želatinu zalijeme mlékem a necháme 30 minut stát. Potom mléko ohřejeme a mícháme, aby sa želatina rozpustila, a po vychladnutí ho vmícháme do tvarohové hmoty. Přidáme šťávu z 1/4 citrónu, nastrouhanou citronovou kůru z 1/2 citrónu a podle chuti nasekané oříšky, mandle, kandované ovoce a hrozinky. Tvarohovou hmotu vlijeme do dortové formy. Navrch poklademe odkapané mandarinky.
Želatinu určenou do polevy zalijeme kompotovou šťávou a necháme 30 minut stát. Potom šťavu ohřejeme a želatinu necháme rozpustit. Po vychladnutí, ještě před zrosolovatěním jí naneseme na povrch koláče. Po ztuhnutí koláč ozdobíme šlehačkou.
Tip: můžeme použít jahodový, ananasový,..



Tvarohová štola
500 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
200 g cukru krupice
2 vejce
1/2 Hery
50 g sádla
1 tvaroh
3 PL rumu
120 g rozinek
120 g ořechů (sekaných na hrubo).
Zpracujeme těsto na vále, uděláme dva válečky a dáme péci do středně vyhřáté trouby (180°C), pečeme asi 3/4 hodiny.
Aby byla štola krásná svrchu, smíchá se sníh z bílků s moučkovým cukrem a nechá ze na 5 - 10 minut zapéct na skoro hotové štole - musíme hlídat, aby cukr nezhnědl.
Po upečení potřeme máslem a obalíme v cukru s vanilkou. Vánoční štolu zabalíme do alobalu (po vychladnutí) a uložíme v chladnu (spíž, spodek ledničky). Pečeme 3 - 4 týdny dopředu!!
Ale výborná je i čerstvá na snídani třeba s hrníčkem kakaa.























 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky