wz

E-KUCHARKA - UNREGISTERED VERSION

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Cukroví

Cukroví



Rahat
Turecká lahůdka prodávaná zvláště v 19. století v Praze, především na pouťových zábavách.
1/2 lžičky ovocného aroma
250 g rýže
750 g cukru krystal
1 špetka potravinářského barviva
na obalení:
1 lžíce cukru moučka
1 balíček vanilkového cukru
Rýži rozvaříme v litru vody na hustou kaši.
Cukr rozvaříme ve 2 dl vody "na bublinu" - smočíme-li v něm drátěné očko a foukneme do něj, vyskočí bublinka.
Obojí pak smícháme a vaříme tak dlouho, až se hmota přestane lepit na stěny nádoby. Ochutíme ovocným aroma, obarvíme potravinářským barvivem a rozetřeme na vodou vypláchnutý skleněný tác.
Necháme do druhého dne oschnout a pak krájíme na kostky 2 x 2 cm. Rahat obalíme ve směsi vanilkového a moučkového cukru.

Sádlová kolečka
300g sádla
400 g cukru
120g kakaa
300g hlad.mouky
1 sáček vanilk.cukru
lískové oříšky na ozdobu
Všechny přísady smícháme a vytvarujeme kolečka o průměru asi 25mm na každé dáme oříšek /či mandli/.
Pečeme do růžova v předehřáté troubě.
Pečená kolečka můžeme dát i do papírových košíčků a posypat moučkovým cukrem, fantazii se meze nekladou.



Cukrovinky z vnitřního sádla
1/2kg hladké mouky
1/2 kg sádla vnitřního rozemletého
1/4 l mléka
1-2 lžíce octa
1 vejce
1 žloutek
Udělá se těsto a nechá se do druhého dne odpočinout. Vyválí se plát, nakrájí se radýlkem čtverečky a pečou se.
Pokládají se na nenamaštěný plech - samo pustí omastek. Obalujeme upečené cukroví v moučkovém cukru s vanilkou.



Gurabie(Hradec Králové)
Na vál si prosejeme 25 dkg žitné mouky, do důlku vložíme 12 dkg vyškvařeného sádla, 12 dkg tekutého medu, 1 vejce a 1 žloutek, půl lžičky mleté skořice, mezi dva prsty mletého černého pepře a z poloviny citronu strouhanou kůru.
Zaděláme, pokud je těsto řídké, přidáme podle potřeby mouku tak, aby se daly modelovat kuličky.
Ty rovnáme na mastný plech. Do každé vařečkou vytlačíme důlek, do kterého vložíme jádro lískového oříšku.
Pečeme zvolna, týden před použitím, aby kuličky-gurabie změkly.



Římovští hadi
0,5 kg cukru,
5 vajec,
půl balíčku perníkového koření,
100g nastrouhané čokolády,
citronová kůra,
0,5 kg žitné mouky,
1-1,5 kl jedlá soda,
30 dkg ořechy a mandle
Cukr a vejce vyšlehat, za stálého šlehání přidat čokoládu, citr kůru, med, perníkové koření.
Mouku smícháme se sodou, ořechy a obě směsi smícháme. Vytvoříme tužší těsto a malou lžičkou nabíráme těsto, vytvarujeme kuličky cca 2-2,5 cm, nebo malé hádky a pečeme 10 min na 150°C.



Srbské cukroví
50dkg mouky,
25dkg sádla,
15-20dkg mletých ořechů,
15-20dkg cukru,
citronová kůra,
2 vejce
vše zpracujeme v těsto,vyválíme 2 placky,jednu dáme na vymazaný a vysypaný plech,potřeme
zavařeninou,přiklopíme druhou plackou,potřeme vajíčkem,posypeme ořechama.....v dobře vyhřáté troubě upečeme do růžova,ještě teplé krájíme na řezy asi 2 cm široké 4 cm dlouhé a obalujeme v cukru.



Lomnické kroužky
12 dkg másla
špetka soli
1 žloutek
1,5 dkg kvasnic
3 lžíce mléka
25 dkg mouky
tuk na plech, vanilkový cukr na obalení
Máslo utři do pěny, přidej sůl, žloutek a dál tři. Pak přidej vzešlé kvasnice, naposled mouku a zadělej těsto. Musíš hodně propracovat. U dělej kroužky, asi na malík silné, klaď na pomazaný plech a nech chvíli kynout. Potom v horké troubě do červena upeč a nech úplně vystydnout. Pak každý vem a spěšně ponoř do studené vody, otřepej a hustě obal ve vanolkovém cukru. Dávej hned do horké trouby na plech, kde se musí pouze sušit.



Zázvorky - starý recept
280g hl.mouky,
280g mouč.cukru,
3 žloutky,
1 vejce,
1 lžička mletého zázvoru,
trochu citr.šťávy,
na špičku kulatého nože amonia (pokud nemáme, nahradíme sodou)
Cukr, žloutky, vejce, citr.šťávu a zázvor třeme v misce 15 minut, až směs zesvětlá. Ke konci míchání přidáme amonium a nakonec téměř všechnu mouku. Zbytek mouky si dáme na vál a do ní vyklopíme těsto z misky. Dobře propracujeme a vyválíme trochu silnější - asi na tl.3-4mm. Formičkou vykrajujeme zázvorkové tvary (vypadají jako zubatá kost). Klademe na mírně pomašťený plech. Necháme 24hodin odpočinout. Poté pečeme v mírné troubě do růžova. Prochladlé sundáváme z plechu. Zázvorky s amoniem mají po "naskočení" v troubě uvnitř dutinku, což zázvorky s pr.do peč. postrádají.



Madlenky
Na 12kusů:
160 hladké mouky,
1žička prášku do pečiva,
2
85g jemného krystalového cukru,
špetka soli,
nastrouhaná kůra z nebo pomeranče, vosku zbaveného
1žíce vody zůžových nebo pomerančových květů,
1žička vanilkového extraktu,
85g másla, rozpuštěného a trochu zchlazeného
práškový cukr na pocukrování.
Předehřát troubu na 190°C. Hodně vymastit formičky na madlenky. Přesít dohromady mouku sáškem do pečiva. Za pomoci elektrického šlehače, našlehat vejce sým krystalovým (není-li jemný, tak ho rozmixovat) cukrem po 5
7min., až je hmota hustá a krémová. Zamíchat dovnitř extrakt, citronovou šťávu i zů. Lehce dovnitř vložit po čtyřech částech mouku a máslo. Nechat těsto 2 hod. odpočinout. Opatrně lžicí naplnit formičky do 3/4 obsahu. Jemně klepnout formičkami, aby se všechen vzduch uvolnil.Péct Madlenky asi 12 min. Uprostřed doby pečení, stáhnout teplotu na 150°C a rotovat formičky. Vyzkoušet špejlí, je-li těsto upečené. Vyklopit na mřížku a nechat vystydnout. Potom pocukrovat práškovým cukrem.



Klášterní rohlíčky
14dkg hladké mouky,
10dkg másla,
9dkg mletých ořechů,
4dkg nastrouhané čokolády,
4dkg mletého cukru,
1 žloutek.
Vpracujeme těsto, vtláčíme do formiček rohlíčků a upečeme ve vyhřáté troubě. Vychladlé namáčíme v rozpuštěné čokoládě a obalujeme v mletých oříšcích smíchaných se strouhanou čokoládou.



Vanilkové rohlíčky babičky Josefky
150 g hladké mouky
20 g moučkového cukru
100 g másla
50 g mletých lískových oříšků
1 žloutek
vanilka a moučkový cukr na obalení
Smícháme mouku, cukr, žloutek, mleté oříšky s plátky másla a ručně propracujeme a uhněteme těsto. Necháme ho v chladu odpočinout. Troubu rozehřejeme na 150 - 170°C a pečeme do růžova.
Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Neloupané oříšky můžeme lehce opražit, jsou výraznější a voňavější. Po opražení je zbavíme slupky promnutím v rukách.



Medvědí tlapky dle staročeského receptu
350 g polohrubé mouky
250 g moučkového cukru
50 g kakaa
260 g másla
120 g mletých vlašských ořechů
na špičku nože skořice a hřebíčku
V míse promícháme všechny sypké ingredience a přidáme plátky másla. Prsty propracujeme a uhněteme na vále bochánek těsta.
Necháme ho v chladu odpočinout. Rozehřejeme troubu na 160 ° a těsto vymačkáme do formiček na pracny.
Připravíme si do každé formičky těstovou kuličku nebo jen tak odloupneme kousek těsta a vmáčkneme do formičky.
Formičky na plechu vložíme do rozehřáté trouby a v mírném žáru trouby pečeme 20 minut.
Vyklopíme z formiček a horké medvědí tlapky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Ale i bez cukru budou krásné a chutné!



Pečená čokoláda
350 g kvalitní čokolády
250 g másla
200 g třtinového cukru
4 vejce
100 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
Nalámanou čokoládu rozpustíme s kostkou másla. Vejce ušleháme a smícháme s cukrem. Přidáme k rozpuštěné čokoládě a zlehka promícháme, přidáme mouku s práškem do pečiva a čokoládové těsto naposledy jemně zamícháme a nalijeme do formy vyložené pečícím papírem. Vkládáme do horké trouby a při 160 °C pečeme cca 30 minut.



Třená linecká kvítka
1/2 kg tuku,
15 dkg cukru moučka,
1/2 hladké mouky,
1 vejce,
1 žloutek,
5 dkg kakaa
Tuk se nahřeje, přidá se cukr, vejce, žloutek. Nakonec se zamíchá nahřátá mouka. Stříkáme na plech trubičkou.
Pečeme při 160°C asi 12 minut. Slepujeme marmeládou.



Rohlíčky s javorovým sirupem
200g celozrnné špaldové BIO mouky
100g mletých ořechů
100g mletých slunečnicových semínek
50g karobového prášku
125g rostliného tuku na pečení
200g javorového sirupu
Smíchat mouku, ořechy,semínka, karob, tuk utřít se sirupem. Pečeme při 160st.



Mrkvové hvězdičky se zázvorem
200 g špaldové mouky
100 g pohankové mouky
150 ml olivového oleje
100 g třtinového cukru
1 vajíčko
1 velká mrkev
1 lžička zázvoru (sušeného nebo nastrouhaného)
Mrkev očistíme, nastrouháme na jemném struhadle smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme asi půl hodiny odležet. Z vyváleného těsta vykrajujeme různé tvary. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 170 stupňů přibližně 15 minut.



Medové košíčky
Potřebujeme:
10 lžic medu,
1 lžíce nasekaných vlašských ořechů,
1 lžíce nasekaných mandlí ,
1 lžička nasekaných lískových oříšků
Postup: Med se rozvaří na teflonové pánvi, odstaví se a přidají se k němu ořechy a mandle. Lžičkou namočenou v studené vodě se nabírá rychle tuhnoucí hmota a dává se do papírových košíčků poskládaných na podnosu. Dříve se ztuhlá hmota v košíčkách balila do barevných papírků a podávala dětem jako slavnostní sladkost.



Karamelky
Potřebujeme:
30 dkg cukru,
2 dcl melty, mléka či smetany,
tlučená vanilka
8 dkg másla
Postup: Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr a pak k němu přidáme buďto meltu nebo mléko či smetanu, tlučenou vanilku a máslo. Za stálého míchání necháme hmotu zhoustnout. Pak jí vylijeme na máslem vymaštěný plech a nožem si naznačíme rýhy, podle nichž se po úplném zatuhnutí hotové karamelky ulamují. V dřívějších dobách se tyto bonbóny rovněž balily do pestrých papírků a nadělovaly dětem.

























 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky