wz

E-KUCHARKA - UNREGISTERED VERSION

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Brambory_II

Bezmasá jídla



Pečené myši
1 kg menších salátových brambor
1 hlavička česneku
2 menší cibule
300 g másla
200 g ementálu
Důkladně omyté brambory nakrájejte na kolečka a vložte na rozpušteným máslem potřený pečící papír na plech. Bramborové plátky také potřete rozpuštěným máslem a vložte do trouby zahřáté na 170 °C.Pečte dozlatova, až se na bramborových plátcích začnou dělat puchýřky.Mezitím oloupejte česnek a cibuli, nastrouhejte sýr najemno. Na talíři upravte hromádku česneku, hromádku cibule a hromádku strouhaného sýra. Zbylé máslo dejte do mističky, aby si každý podle chuti mohl ještě bramborové plátky přimastit. (další možnosti je na zbylém másle lehce opéct česnek a cibuli do sklovata a podávat k bramborám).Opečené brambory sesypte z plechu na talíře a můžete podávat. Ještě můžete dozdobit listem salátu anebo feferonkou.

Krkonošské sejkory
Jedná se o krajový druh bramboráků, který je velmi oblíbený na různých krkonošských slavnostech a jarmarcích, které se pekly přímo na plotně. V minulosti byly velmi častým pokrmem i u chudších vrstev, protože obsahují suroviny, které byly k dostání téměř v každé domácnosti.
1 kg brambor
20 ml mléka / méně mléka, dává se pouze, aby těsto neztmavlo
2 vejce
150 g hladké mouky
3 stroužky česneku
2 lžičky majoránky
mletý pepř
sůl
sádlo nebo máslo
Brambory oloupeme a omyjeme. Nastrouháme najemno a slijeme přebytečnou tekutinu. V trošce mléka rozšleháme vejce a přilijeme k bramborám, přisypeme hladkou mouku a směs okořeníme majoránkou a pepřem. Česnek utřeme se solí a přidáme do těsta. Všechno důkladně promícháme a připravíme těsto. Rozpálenou teflonovou pánev rozprostřeme trochu těsta a vzniklé placky zprudka opečeme po obou stranách. Před podáváním sejkory potřeme sádlem nebo
škvařeným máslem.



Bramborovo-zelné placky
1/2 kg kysaného zelí
1/2 kg syrových brambor
200 g klobásy
2 celá vejce
hladká mouka dle potřeby
česnek
grilovací koření
sůl
mletý pepř
olej na smažení (sádlo)
Kysané zelí necháme odkapat, pokrájíme na menší kousky. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme se zelím, přidáme vejce, na kousky pokrájenou klobásku, česnek (dle chuti), sůl, pepř a polévkovou lžíci grilovacího koření. Zahustíme hladkou moukou, vše dobře smícháme a smažíme menší placičky na lívanečníku nebo na pánvi nejlépe na olivovém oleji, ale můžeme použít i sádlo.



Bramborové patenty
600-800 g vařených brambor
 g polohrubé mouky
1-2 ks vejce
sůl,
povidla,
tuk (sádlo) na smažení
Zchladlé vařené brambory nastrouháme na vál, přidáme vejce, mouku a sůl a co nejrychleji zpracujeme na těsto. Z něho vytváříme středně velké kuličky, které rozplácneme a na sádle je po obou stranách opečeme. Pečené "bramborové patenty" potřeme švestkovými povidly a teplé podáváme.



Bramborové rohlíčky plněné houbami
300 g hub
30 g másla
1 cibuli
mletý pepř
kmín
sůl
2 vejce
strouhanku
tuk na smažení
na bramborové těsto
750 g vařených brambor
100 g hrubé mouky
1 žloutek
20 g másla
sůl
Nakrájené houby podusíme s cibulkou na másle. Osolíme, okořeníme a z rozváleného bramborového těsta vykrájíme trojúhelníky. Naplníme připravenými houbami a zatočíme rohlíčky. Namáčíme v rozšlehaných vejcích, obalujeme ve strouhance a smažíme v rozehřátém tuku.



Šumavský šterc
3 velké brambory vařené
3 velké brambory syrové
cca 2 hrnky hrubé mouky
cca 1 hrnek mléka
2 vejce
1 kostka droždí
1 malá lžička cukru
sádlo, nebo olej
přiměřeně sůl, mletý pepř, mletý kmín, majoránka, česnek
dle chuti
Můžeme přidat - opečenou cibulku, slaninu na kostičky, uzeninu nebo uzené maso na kostičky, pokrájené a podušené houby nebo namočené a povařené sušené houby, posekané škvarky, oloupaná pokrájená jablka, sušené švestky (v případě přidání ovoce
skořicový cukr).
Do větší mísy nastrouháme vařené a syrové brambory. Z půl hrnku mléka, lžičky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Pekáč na bublaninu hodně vymažeme sádlem nebo do něj nalijeme vrstvičku oleje. K bramborám v míse přidáme sůl a veškeré koření, mouku, kvásek, vejce a dobře rozmícháme. Je-li třeba, přilijeme zbytek mléka nebo i víc (hodně záleží na bramborách). Můžeme přidat některou nebo i více druhů dobrot uvedených v závěru přísad. Přidáváme-li ovoce, vynecháme pepř, kmín, majoránku i česnek a zredukujeme množství soli. Vlijeme do pekáče a necháme asi dvacet minut až půl hodiny kynout.
Pečeme ve vyhřáté troubě (cca 130 stupňů horkovzdušná, normální cca 150 st.) asi čtvrt hodiny, pak zmírníme na asi 100 až 110 st. (normální cca 120) a dopékáme, dokud povrch není zlatový a špejle zapíchnutá do těsta se po vytažení nelepí.
Krájíme na čtverce a jíme teplé i studené.
Slaná varianta se může doplnit čerstvým i kysaným zelím, špenátem nebo jakýmkoliv salátem. Lze použít i jako přílohu k pečenému nebo dušenému masu.
Varianta s ovocem je nejlepší teplá, posypaná skořicovým cukrem.
Doporučená příloha: zelí, špenát, zeleninový salát, horký čaj



Štrachanda
300 g vařených brambor
20 g sušených hub
2 lžíce smetany
1 vejce
60 g krupice (hrubé mouky)
1 cibule
česnek
kmín
majoránka
zázvor
sůl
150 g škvarků (uzeného masa
1 lžíce másla
strouhanka
Houby namočíme na 1012 minut do směsi ušlehané z vajíčka, smetany a krupice. Škvarky nasekáme, spolu s jemně krájenou cibulí lehce osmahneme a přidáme sůl, česnek i koření. Pekáček vytřeme máslem, vysypeme strouhankou a naplníme vrstvou na plátky nakrájených brambor. Potřeme škvarkovou směsí a pokryjeme zbytkem brambor. Zapečeme, přilijeme houby a štrachandu zvolna dopečeme.
















 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky