wz

E-KUCHARKA - UNREGISTERED VERSION

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Brambory_I

Bezmasá jídla



Jabkance
brambory
sůl
hladkou mouku na vál
tvarohovou náplň
máslo na potření
moučkový cukr na posypání
Brambory uvaříme ve slupce a horké je oloupeme. Oloupané horké brambory se dřevěnou paličkou roztlučou v necičkách (nastrouhají na struhadle) s troškou soli na těsto. Těsto by mělo být naprosto hladké bez hrudek a toho dosáhneme jen u horkých brambor. Hladká mouka se používá pouze na vyvalování, do těsta se nepřidává. Těsto musí být jako gumové.
Na málo pomoučeném vále z těsta uděláme placičky, vykrajujeme je sklenicí nebo hrnkem, záleží jak je chceme mít veliké, dáme na ně sladký tvaroh, přeložíme a spojíme tak, aby nevytekl tvaroh.
Pečeme na plátech kamen (teflonová pánev), upečené se skládají do mísy, kde se omastí máslem a posypou cukrem.
Jabkance se mají dělat rychle, aby se povrch rychle uzavřel a zezlátnul.
Jabkance nejdou dělat z moučných brambor.

Soběslavská šuska
1 kg brambor
200
250 g hrubé mouky
Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a uvaříme v osolené vodě. Při slévání asi 1/3 vody necháme v hrnci a zasypeme moukou. Přiklopené necháme spařit asi 10
15 minut. Potom šťouchadlem namačkáme na kaši a do hladka vymícháme vařečkou. Hmota nemá lepit na vařečce ani na hrnci.
Tuto šusku nandaváme na talíř pomocí lžíce namočené v másle a „potřeme“ např. švestkovou nebo jahodovou marmeládou či povidly a polijeme smetanou.
Další variantou je mák, strouhanka, máslo, atd. V podstatě vše jako na bramborové šišky.
Lze také tvořit placičky, smažit na sádle a mírně posolit a popíjet lahodné víno.
Stojí za vyzkoušení i šusku opéct na oleji dozlatova a podávat místo knedlíků k houbové omáčce. Opravdu výborné!



Táborský maňas
250 g krup
250 g brambor
několik hrstí sušených hub
100 g tuku
sůl
mletý pepř
majoránka
2 hrsti škvarků
3 dl masového vývaru
sádlo na vymazání pekáčku
Ve třech vodách vypereme kroupy a uvaříme je do poloměkka. Oloupeme a na kostičky pokrájíme brambory. Několik hrstí sušených hub namočíme a potom je za občasného podlévání vodou, v níž jsme houby namáčeli, dusíme na 100 g tuku.
Vařené kroupy, syrové brambory a houby promícháme se lžičkou soli, lžičkou pepře, lžičkou majoránky, 2 hrstmi škvarků a l/3 l masového vývaru.
Směs pečeme do červena v tukem vymaštěném pekáčku.



Camprat z Podkrkonoší
1000 g brambor
1 větší cibule
20 cl mléka
4 stroužky česneku
2 vejce
1 cibule
asi 150 g hladké mouky
sůl
sádlo
Oškrabané brambory nastrouháme a část vody slijeme. přidáme vařící mléko, strouhanou cibuli, česnek rozetřený se solí, vajíčko, mouku a promícháme. Na pekáči rozpálíme sádlo, nalijeme na něj těsto a v předehřáté troubě zapečeme. Jakmile se po krajích utvoří růžová kůrčičky, těsto obracečkou převrátíme a pečeme dál. Obracíme postupně tak dlouho, až je pokrm prostoupen připečenými kůrkami a leskne se uvolněným tukem. Zapijí se podmáslím nebo kyselým mlékem.



Táborské burášky
500g brambor
200g krupičkové mouky
sůl
1 vejce
10g másla nebo sádla na plech
1/4l mléka nebo vody
40g strouhaného tvarohu
30g másla
30g cukru nebo: 30g máku 30g sádla 30g cukru
Ve slupce uvařené brambory oloupáme a prolisujeme. Na vál si připravíme mouku a do ní dáme brambory, sůl a vejce a vypracujeme tuhé těsto. Vyválíme z něj válečky asi 12cm dlouhé. Každý šestkrát nakrojíme, ale nedokrojíme. Složíme je na pomaštěný plech a v troubě je pečeme do růžova.
Pak dokrojíme naznačené dílky, spaříme je vařícím mlékem a složíme na misu. Posypeme strouhaným tvarohem a cukrem a polijeme rozpáleným máslem. Také je můžeme posypat pomletým mákem a cukrem a pomastit rozpuštěným sadlem.



Podlesníky
brambory,
hladká mouka,
mléko,
vejce,
sůl,
zelné(kapustové) listy
Oloupané brambory nastrouháme, scedíme škrobovou vodu, přidáme vejce, hladkou mouku, mléko a sůl. Vymícháme řídší těsto, které tence namažeme na pomaštěné zelné(kapustové) listy a upečeme v předehřáté troubě. Při pečení podlesníky neobracíme. Po vytažení z trouby sloupneme zelný (kapustový) list. Na podlesníku zůstane vyznačena struktura listu a placka získá od zelí mírně nasládlou chuť i vůni.
Podlesníky z obou stran mastíme máslem nebo sádlem. Připíjíme mléko, smetanu nebo bílou kávu.



Herteplé s fazulú z Brněnska
200 g fazolí
600 g brambor
80 g sádla se škvarky
l cibule
sůl
Den předem namočené fazole uvaříme v téže vodě do měkka a scedíme.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a posekáme.
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na sádle se škvarky a promícháme s okapanými fazolemi a posekanými bramborami, osolíme a podáváme.



Granátník z Kladna nebo-li Grenadýrský pochod
Dáme vařit asi 2 hrsti fleků, v jiné nádobě vaříme 5 středně velkých brambor. Na oleji zpěníme středně velkou drobně nakrájenou cibuli, přidáme k ní kostičky knedlíků, uvařené brambory a flíčky. Pokrm osolíme, promícháme a podáváme s kompotem nebo zeleninovým salátem.



Bác, bacán, báč, cmunda na pekáči,..
1 - 2 větší syrové brambory,
1 - 2 větší vařené brambory,
5 dl mléka,
50 g kvasnic,
2 - 3 vejce,
4 - 6 stroužků česneku,
majoránka,
50 g máku,
hrubá mouka, popřípadě i krupička podle potřeby
sůl,
tuk a mouka na vymazání pekáče,
Na jemném struhadle nastrouháme syrové i vařené brambory, přidáme kvasnice, vejce, vlažné mléko a prolisovaný česnek, majoránku, sůl a tolik hrubé mouky, nebo krupičky, aby vzniklo těsto hustší než na lívance. Necháme vykynout.
Nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče. Povrch posypeme mákem a v předehřáté troubě pečeme do zlatova. Bác má být na okrajích křupavý.
TIP: Někdy se do těsta může přidat kmín a pokrájené škvarky, nebo pokrájený kus uzeného.



Podlistníky
Postrouháme více syrových brambor aěž rozstrouháme asi šest větších brambor zého dne. Dáme tolik mouky, aby pohltila všechnu vodu zých brambor, trochu osolíme aře promícháme. Připravíme si několik zelných listů zespodu hlávky. Zelné listy se nejlépe vybírají, dokud je zelí na poli. Listy musí být větší aé, bez dírek, aby nám těsto nevytékalo.
Listy dáme na lopatku, co se pečou koláče. Až ji nemáme, stačí větší poklice. Na listy naklademe strouháními ažíci ji po celých listech rozetřeme asi na malíček silně. Máme-li doma ještě pekařskou pec, tak z nebo z list sěstem sešoupneme na velkou lopatu ašup s do vytopené pece. Vřské peci podlistníky krásně zčervenají a vůní naplní celou chalupu. Až jsou růžové, vytahují se z Listy, protože jsou suché, se lehce sloupnou. Šťáva ze zelného listu vnikla pečením do podlistníku. Upečené podlistníky polijeme máslem a je na mísu jeden na druhý, aby se dobře promastily. Jsou výborné chuti.
Nemáme-li pekařskou pec, dáme podlistníky péci do trouby. Sešoupneme list sěstem na horkou troubu, která musí být hodně vyhřátá. Škoda, že se tam vejdou sotva dva podlistníky.



Frajták
Očistíme více větších brambor aáme je. Máme-li několik studených vařených brambor, můžeme je také postrouhat. Zlepšíme tím těsto. Přidáme trochu mouky, sůl, majoránku, utřený česnek, 0,5 litru škvarků, líčko a pepře. Směs dobře rozmícháme a na plech, dobře sádlem vymaštěný. Dáme péci do trouby. Za chvíli si pochutnáme na křupavých kurčičkách sčernou kávou.



Brambory na kyselo
Z Podkrkonoší - uvařené brambory s koprem, smetanou a vejcem, které jsme v okyselené vodě uvařili „do ztracena“. Podle chuti přidáváme kyselou vodu z vajec a zásmažku.
0,5 kg brambor,
1 cibule,
1 smetana,
bobkový list,
sůl,
pepř,
kopr,
ocet,
4 vejce,
hladká mouka
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou. Vody dáme trochu víc než při běžném vaření. Osolíme, opepříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, kopr a bobkové listy.
Když jsou brambory měkké, zalijeme smetanou s rozkvedlanou moukou a povaříme. Do kastrůlku dáme okyselenou vodu a zavříme vejce do ztracena. porci počítáme 1 - 2 vejce. Přendáme do polévky, kterou ochutíme okyselenou vodou.



Bramborové placky (lokše)
700 g vařených brambor (ve slupce)
1 lžička soli
cca 300 g polohrubé mouky
máslo nebo sádlo na pomazání
mouku na podsypání
Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme (či prolisujeme), přidáme mouku, sůl a vše spojíme v hladké těsto. Z těsta vytvoříme váleček, který rozdělíme na stejné kousky. Pomocí válečku vyválíme na pomoučeném vále lokše (placky), které na litinovém plátu (či pánvičce) bez tuku opečeme z obou stran. Po upečení vždy potřeme rozpuštěným tukem.

Tip na podávání:
Lokše lze podávat s pečenou kachnou či husou a zelím, pomazat povidly či posypat mletým mákem s cukrem, nebo konzumovat s uvařenou meltou s mlékem.
Náplň do bramborových placek:
Mrkev očistíme, nastrouháme na hrubším struhadle a podusíme na trošce másla, přisypeme mletá mák a spaříme horkým mlékem, přisladíme a můžeme přidat trochu skořice. Kdo chce může dochutit kapkou rumu.



Lepenice
1 kg brambor ,
0,5 kg kysaného zelí,
2 cibule,
sůl,
3 lžíce sádla do brambor
3 lžíce sádla na osmažení cibule.
Brambory oloupeme a uvaříme v slanéěěkka. Po uvaření slijeme, ale část vody zachytíme. Brambory rozšťoucháme pomocí šťouchadla (nebo vařečky) spolu s olejem a vodou z brambor. Do vzniklé kaše vmícháme syrové pokrájené kysané zelí. Podáváme posypané usmaženou cibulkou.



Kucmoch, neboli škubánky (Recept ze staré kuchařky)
Vezmi asi 1/2 kg brambor, pokrájej je na silné koláčky a dej do vody vařiti. Když se počnou vařiti, sečkej asi 1/4 hodiny, pak nasyp do škubánků 1/4 kg mouky (hrubé) a udělej násadou měchačky do mouky díru a dej zase as 10 minut vařit(na mírném ohni). Píchni do brambor, jsou-li měkké, sceď je a propracuj velkou měchačkou tak, aby v nich nebyl žádný chuchvaleček. Hladce vypracovanou masu vykrajuj lžící, omočenou v mastnotě. Škubánky klaď na mísu a pomasti dle chuti, máslem nabo sádlem. K nim dej buď tvaroh nebo mák s cukrem smíchaný, ovšem umletý.
TIP: Vynikající jsou k houbové omáčce. Můžeme také okamžitě dělat placičky, které opékáme na pánvičce nebo ve friťáku a nebo do těsta zabalit salám a také opéci. Jí se s něčím kyselým, nebo brusinkami.




















 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky