wz

E-KUCHARKA - UNREGISTERED VERSION

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Bábovky

Pečení,mlsání



Bábovka vařená
1/4 litru mléka
150 g cukru
150 g másla
2 PL kakaa
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 vejce
V hrnci smícháme mléko, cukr, nastrouhané máslo a kakao. Povaříme za stálého míchání na mírném ohni. Odstavíme a necháme vychladnout.
Do směsi přisypeme polohrubou mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a vejce.Smícháme a nalijeme do bábovkové formy, vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.
Vložíme do STUDENÉ (!)trouby a pečeme asi hodinu při 150 stupních.

Bábovka - piškotka
1 balíček kakaových piškotů
4 vejce
160g másla
160g cukru
250g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1/8 l mléka
marmeláda
strouhaný kokos
čokoládová poleva
rozinky
restované mandle
Vejce, cukr a máslo utřeme do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec přisypeme rozinky a nasekané mandle. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme kokosem. Rozetřeme do ní třetinu těsta. Na těsto naskládáme těsně k sobě piškoty, které jsme předtím vždy po dvou slepili marmeládou. Překryjeme druhou třetinou těsta, položíme další vrstvu piškotů a zbytek těsta. Upečeme cca 45minut. Po vychladnutí polijeme čokoládovou polevou a posypeme mandlemi.



Bábovka křehká
130g rostlinného tuku
100g pískového cukru
100g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
5 žloutků a 1 celé vejce
1/4 litru navinulé smetany ke šlehání
400g polohrubé mouky
1 vanilkový pudinkový prášek
z 5ti bílků sníh
Tuk utřeme nebo ušleháme s cukry, vanilkovým cukrem, vejcem a žloutky do husté pěny. Přidáme polovinu mouky smíchanou s vanilkovým pudinkem, s rozkvedlanou smetanou a dobře promícháme. Nakonec vmícháme zbylou mouku smíchanou s práškem do pečiva a po částech přidáváme tuhý sníh. Těsto rozložíme do dobře tukem vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme 50min. ve stejnoměrnéteplotě v předem vyhřáte troubě. Po odkrojení vychladlé bábovky je možno zabalit do alobalu.
Vydrží celý týden vláčná.




Bábovka bramborová s kokosem
15 dkg másla
25 dkg cukru
2 vajíčka
20 dkg vařených brambor
30 dkg hrubé mouky
10 dkg kokosové moučky
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
kůra z jednoho citrónu
1 plechovka kondenzovaného neslazeného mléka
Cukr, máslo, žloutky, citrónovou kůru a vanilkový cukr utřeme do pěny, přidáme nastrouhané brambory, kokos, mléko a polovinu mouky smíchanou s práškem do pečiva a promícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků a zbytek mouky.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě zvolna asi 1 hodinu.



Bábovka barevná z pomazánkového másla
250 g pomazánkového másla
200 g pískového cukru
1 balíček vanilinového cukru
2 vejce
200 g polohrubé mouky
1 balíček kypřícího prášku
kandované ovoce a čokoláda
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy.
Pomazánkové máslo utřeme s pískovým a vanilinovým cukrem do pěny. Vmícháme vejce a prosátou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme na kostičky pokrájené kandované ovoce a čokoládu. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy, vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Vychladlou bábovku pocukrujeme nebo přelijeme čokoládovou polevou.



Bábovka z jogurtu
2 a 1/2 skleničky mouky
1 sklenička moučkového cukru
1/2 kostky másla
2 KL prášku do pečiva
vanilkový cukr
citronové aroma nebo trocha nastrouhané citronové kůry
0,3 litru bílého jogurtu
4 bílky - sníh
Do mouky přidáme prášek do pečení, cukr, citronové aroma, vanilkový cukr, měkčí máslo, a jogurt a vše smícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vlijeme těsto a pečeme 1 hodinu při teplotě 180 stupňů. Bábovku po vychladnutí můžeme posypat cukrem nebo polít například čokoládovou polevou.
Množství je na menší bábovku.



Tvarohová bábovka citronová
25 dkg cukru
1 necelá Hera
5 vajec - sníh
1 tvaroh
citronová kůra
citronová šťáva
vanilkový cukr
25 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
rozinky (nemusí být)
Utřeme cukr s Herou, za stálého šlehání postupně přidáváme žloutky, tvaroh, citronovou kůru a šťávu, vanilku, mouku s práškem do pečiva a rozinky. Nakonec lehce vmícháme sníh.
Pečeme pomalu, cca na 160°C.



Bábovka majolková (paní Jelínková)
30 dkg hrubé mouky
25 dkg cukru
6 vajec (sníh)
1 malá majolka
1 prášek do pečiva
vanilkový cukr
Žloutky vyšleháme s cukrem, vmícháme majolku, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh.
Pečeme pomalu be vymazané a vysypané formě.
POZOR: Krájíme úplně studené, jinak se srazí!!

Bábovka jablková
20 dkg cukru
4 žloutky
1/4 kg strouhaných jablek
12,5 dkg dětské krupičky
2 PL kakaa
sníh ze 4-6 bílků
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přimícháme strouhaná jablka, krupičku a nakonec sníh.
Pečeme pomalu ve vymazané a strouhankou vysypané formě.




Oříšková bábovka
100 g másla
200 g práškového cukru
4 vejce
500 g čokolády na vaření
1 dl mléka
300 g hrubé mouky
100 g oříšků
1 prášek do pečiva
máslo a hrubá mouka na formu
Máslo s cukrem a žloutky vyšleháme do pěny, přidáme nastrouhanou čokoládu, mleté oříšky a pomalu přilijeme mléko. Mouku smícháme s práškem do pečiva, z bílků vyšleháme tuhý sníh. Obojí opatrně spojíme s máslovou hmotou. Pečeme pomalu ve vymazané a moukou vysypané formě asi 50-60 minut.
Bábovka je chutnější druhý den, necháme odležet v chladu.



Třená bábovka z roku 1915
370 g  cukru
370 g  mouky  
185 g  másla  
1/8 l  mléka  
6   vajec
1  prášek do pečiva   
2 PL  strouhanky na formu
Kameninovou formu na bábovku vymažeme a vysypeme strouhankou.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme se změklým máslem. Vmícháme mouku s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který lehce vetřeme do těsta.
Třené těsto vlijeme do připravené bábovkové formy, vložíme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova.
Třenou bábovku necháme vychladnout ve formě, vyklopíme, pocukrujeme a můžeme podávat.




Tvarohová bábovka
5 vajec
250 g práškového cukru
250 g másla
250 g tvarohu
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
80-100 g hrozinek
2 PL kakaa
čokoládová poleva
tuk a strouhanka na formu
Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme změklé máslo, tvaroh a špetku soli. Vyšleháme. Do mouky vmícháme prášek do pečiva, z bílků vyšleháme sníh. Postupně do tvarohové hmoty vmícháme sníh a mouku, nakonec hrozinky.
2/3 těsta vlijeme do vymyzané a strouhankou vysypané formy. Do poslední třetiny vmícháme kakao a lžící postupně přidáváme do formy tak, aby vzniklo mramorování.
Pečeme asi 1 hodinu na 160°C. Upečenou a vystydlou bábovku polijeme čokoládovou polevou.



Bábovka mrkvová
250 g měkkého plnotučného tvarohu
4 vejce
100 g třtinového cukru
400 g mrkve
200 g hrubé mouky
2 kávové lžičky jedlé sody
80 ml slunečnicového nebo olivového oleje
50 g dýňových semínek
50 g slunečnicových semínek
50 g vlašských ořechů
2 lžičky skořice
2 polévkové lžíce kvalitního kakaa
citrónová kůra
trochu másla a hrubé mouky na vymazání formy
Čokoládová pěna
1 šlehačka ke šlehání nebo rostlinná šlehačka
100 g čokolády na vaření
1 vanilkový cukr
na bábovku dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Tvaroh, vejce, cukr a kakao dobře vyšleháme, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, mouku smíchanou s jedlou sodou, skořici, olej, semínka dýně a slunečnice, hrubě posekané vlašské ořechy a citrónovou kůru. Dobře promíchané těsto nalijeme do formy a pečeme na 180°C cca 40 minut. (Bábovka je hotová, pokud se na vpíchnutou špejli do bábovky již nelepí těsto).
Po upečení necháme bábovku ve formě chvilku „vydechnout“, poté vyklopíme a necháme vychladnout. Bábovku můžeme podávat s čokoládovou pěnou: šlehačku ušleháme s vanilkovým cukrem do tuha, čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a zlehka ji smícháme se šlehačkou.



Bábovka karamelová s ořechy
100g vlašských ořechů
1/8 l mléka
150g cukru krupice
3 vejce
1 žloutek
1 vanilkový cukr
150g másla nebo tuku
200g polohrubé mouky
1 ČL kakaa
1/2 prdopeče
100g čokoládových čoček (nemusí být)
Ořechy nahrubo nasekáme. 100g cukru rozpustíme na karamel a přidáme k němu ořechy, přilijeme mléko a krátce povaříme. Ddo pěny vyšleháme 1 vejce,žloutek a vanilkový cukr, přidáme do ořechové směsi a při nízké teplotě mícháme do zhoustnutí. Máslo (tuk) a zbylý cukr utřeme do pěny, postupně zašleháme celá vejce. Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva a střídavě ji s karamelovým krémem zapracujeme do pěny. Nakonec vmícháme čokoládové čočky. Těsto nalijeme do menší formy na bábovku,kterou vymažeme a vysypeme strouhankou. Pečeme asi 40 minut. Po vychladnutí pocukrujeme, nebo polijeme polevou. Pokud máte větší formu dělejte bábovku z 1 a 1/2 dávky,jinak je nízká.



Bábovka maková
250 g polohrubé mouky
prášek do pečiva
250 g mletého máku
300 g cukru písek
200 g tuku
4 vejce
150 ml mléka
Žloutky utřeme s cukrem a tukem do pěny, přidáme mák, mléko, mouku s práškem a sníh. Pečeme na 180°C



Bábovka pomerančová
180 ml namočených rozinek
80 ml sekaných vlašských ořechů
240 ml cukru krupice
130 ml rozpuštěného másla
180 ml kysané smetany
2 vejce
500 ml polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
šťáva ze dvou velkých pomerančů
Utřeme máslo s polovinou cukru do pěny, přidáme vejce, smetanu, polovinu pomerančové šťávy, rozinky a ořechy. Postupně vmícháme mouku a prdopeč. Nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme asi 45 min.
Během pečení ze zbylé šťávy a cukru svaříme sirup a tím upečenou, ještě teplou bábovku, ve formě, zalijeme. Po vsáknutí a vychladnutí vyklopíme a pocukrujeme.



Bábovka banánová
25 dkg polohr.mouky
25 dkg hery
25 dkg hery
4 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
25 dkg krupicového cukru
25 dkg rozmixovaných banánů
Heru s cukrem utřeme do pěny, vmícháme žloutky, přidáme mouku s vanilkovým cukrem a pr.do pečiva. Potom přimícháme rozmixované banány a nakonec sníh z bílků . Nalijeme do vymazané formy a povrch potřeme mlékem, aby bábovka nepopraskala. Při 170´C pečeme asi 45 min.



Bábovka šlehačková - velice jednoduchá
1 šlehačka
4 vejce
2 hrnky mouky polohrubé
1 prášek do pečiva
1 hrnek cukru krupice
Vejce a cukr spolu utřeme, přidáme šlehačku, promícháme a po částech přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nalejeme do vymazané a vysypané formy a upečeme (asi 40 minut). Můžeme také přidat do části těsta kakao a bábovku udělat mramorovanou. Část mouky lze nahradit vanilkovým pudinkem.



Bábovka prezidentská s čokoládou
5 velkých vajec
200 g cukr krupice
1 sáček vanilkového cukru
 200 g másla nebo rostlinného tuku
300 g prosáté polohrubé mouky
1pr.do pečiva
250 ml smetany ke šlehání
100g nastrouhaných ořechů
100g nastrouhané čokolády
špetička soli
tuk a strouhanka na formu.
Vejce rozklepneme, žloutky oddělíme a ušleháme je za postupného přidávání obou cukrů do husta. Změklé máslo nebu tuk nakrájíme na kousky a zašleháváme je postupně do žl.pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a střídavě se smetanou,
ořech. jádry a čokoládou zapracováváme do žloutkové pěny. Přidáme též špetičku soli. Bílky vyšleháme do tuha a lehce je vmícháme do těsta. Formu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou,vlijeme těsto,vrch uhladíme a asi 10 min v troubě vyhřáté na 180 st. zapečeme, potom příkon zmírníme asi na 150st. a dopékáme 40 min. Zkusíme špejlí, možno dopéct .
Hotovou nevyklápíme hned, necháme asi 5 min.odstát, opatrně vyklopíme a necháme úplně vychladnout. Možno polít čokoládou, nebo přizdobit ušlehanou šlehačkou.



Babiččina bábovka
16 dkg másla,
4 vejce,
30 dkg cukru moučky,
30 dkg mouky polohrubé,
1,5 dl l mléka,
citronová kůra,
půl pečícího prášku,
kakao
Máslo utřeme do pěny, přidáme žloutky, cukr a spojíme. Do poctivě utřené hmoty přilijeme mléko a přisypeme mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do těsta. Část těsta necháme bokem a přidáme kakao. Obě těsta vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 3/4 hodiny (vyzkoušíme špejlí, zda se těsto nelepí).






































 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky