wz

E-KUCHARKA - UNREGISTERED VERSION

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Řezy

Pečení,mlsání



Hruškové řezy
Těsto:
380 g rozmixovaného hruškového kompotu
1 hrnek cukru krupice
1,5 hrnku polohrubé mouky
2 vejce
1 prášek do pečiva
2 KL sody
Vše smícháme, vlijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a pečeme na 180°C asi 20 min. Necháme vychladit a poklademe kompotovanými hruškami, nakrájenými na plátky.

Pudink:
0,4 l šťávy z hruškového kompotu
1 vanilkový pudink
asi 2 kompotované hrušky
Hrušky rozmixujeme se šťávou a uvaříme pudink. Ještě horký nalijeme na hrušky. Necháme dobře vychladit.
Šlehačka:
1 smetana ke šlehání 33%
2 zakysané smetany
1 ztužovač do šlehačky
2 PL práškového cukru
Smetanu ušleháme se ztužovačem do tuha, opatrně vmícháme cukr a zakysané smetany. Hmotu rozetřeme na koláč a necháme vychladit.

Poznámka: Celkem potřebujeme necelé 3 kompoty.

Punčové řezy
Těsto:
6 vajec
160 g cukru krupice
2 vanilkové cukry
2 KL citronové kůry
200 g hladké mouky
Rozvar:
1 dcl vody
150 g cukru
 PL rumu
1 KL punčové tresti
šťávu z 1/2 citronu
trochu červeného potravinářského barviva
domácí jahodový, nebo rybízový džem
Poleva:
200g moučkového cukru
4 horké vody
citronová šťáva
Žloutky vyšleháme s cukrem, z bílků ušleháme tuhý sníh. Opatrně spojíme, přidáme citronovou kůru a mouku. Hmotu rozetřete na dva plechy, vyložené pečícím papírem a pečeme 8 minut na 200 stupňů.

Rozvar - svaříme vodu s cukrem, do horkého přidáme 2 PL rumu, 1KL punčové tresti a šťávu z 1/2 citronu + trochu červeného potravinářského barviva, necháme zchladit.
Každý plát piškotu rozdělíme na poloviny. První díl potřeme zavařeninou, na něj položíme druhý díl a prolijeme ho polovinou rozvaru. Na to dáme tředí díl a prolijeme zbytkem rozvaru. Poslední plát potřeme také zavařeninou a potřenou stranou dolů přiložíme.
Polijeme cukrovou polevou a necháme ztuhnout.

Poleva:
200 g moučkového cukru, citronovou šťávu a 4 lžíce horké vody utřeme do husté lesklé polevy.



Makové řezy
Těsto:
500g hl. mouky
120g moučkového cukru
250g Hery
2 vejce
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiv
špetka soli
Sděláme těsto, nechámet v chladu odpočinout, pak 2/3 rozválet na plech a potřít nádivkou.
Nádivka:
250g mletého máku přelít 250ml vařícího mléka.
Zvlášť si uvaříme pudink z 1litru mléka, 2 vanilkových nebo smetanových pudinků a 2 lžic cukru, do horkého zamícháme mák a necháme vychladnout.
Po vychladnutí vešleháme 2 vejce, 150g moučk. cukru, 3 lžíce rumu /nemusí být/ a zahustíme piškot. drobečky nebo strouhankou /asi 4 lžíce/.
Ze zbytku těsta uděláme tenké válečky a klademe jako mřížku na makovou nádivku a koláč upečeme.
Vychladlý pocukrujeme a nakrájíme na řezy.



Makové zákusky Italské
Těsto:
5 žloutků
150 gr. pr.cukru
1 van.cukr
120 gr.másla
250 gr.polohrubé mouky
2,5 dcl mléka
1 prdopeč
Žloutky, cukry, máslo vymícháme do pěny, přidáme mouku, pr.do peč. a mléko. Na vymazaném plechu předpečeme.

Náplň:
250 gr.mletého máku
50 gr. práškového cukru
1 vanilkový cukr
50 gr. rozinek
1 PL oleje
2,5 dcl vařícího mléka
1 vejce.
mletého máku přidáme cukry, rozinky a olej. Potom spaříme vařícím mlékem a přidáme vejce .

Pěna:
5 bílků
200 gr.práškového cukru-tuhý sníh.
Těsto předpečeme, navršíme náplň, nakonec natřeme ještě tuhý sníh a dáme ještě asi na 15 minut péci.



Makovo-jablkové řezy
5 vajec
30 dkg polohr. mouky
1 prášek do pečiva
20 dkg cukru
200 ml oleje
200 ml vody
20 dkg mletého máku + 10 dkg cukru
Na dno plechu s vyšším okrajem rozložíme pečící papír a pokryjeme strouhanými jablky s cukrem a skořicí (dle chuti a sladkosti jablíček). Ušleháme sníh s cukrem, přidáme žloutky, mouku s praškem do pečiva, olej a vodu.Do poloviny těsta přimícháme mák s cukrem. Tuto hmotu nalejeme na nastrouhaná jablka, na ni nalijeme druhou polovinu těsta bez máku. Pečeme pomalu asi 45 min při 150 stupnů.
Po upečení a vychladnutí překlopíme a polijeme (nebo jen postříkáme čokoládou) a posypeme kokosem nebo ořechy, hoblínkami s oříšků.



Řezy Florida - Jana Č.
Piškot:
5 žloutků
10 dkg práškového cukru
2 dkg kakaa
4 PL vlažné vody
16 dkg hladké mouky
1 prášek do pečiva
Krém:
5 žloutků
25 dkg másla
15 dkg práškového cukru
kaše: 2 dcl mléka
2 PL hladké mouky
Sníh:
5 bílků
25 dkg pískového cukru
Upečeme pišlot, na vychladlý dáme krém a zdobíme sněhem, vyšlehaným nad párou. Nahoru postrouháme čokoládu.



Řezy čokoládové s pařížským krémem
7 vajec
25 dkg moučkového cukru
1,5 kávové lžičky skořice
30 dkg mletých vlašských ořechů
3 vrchovaté polévkové lžíce polohrubé mouky
3 kávové lžičky prášku do pečiva.
Vše vymíchat a péci na vymazaném a vysypaném plechu nebo na pečícím papíře.

Pařížský krém :
2 šlehačky zahřejeme - ne vařit!
přidáme 4 PL kakaa
4 PL moučkového cukru
20 dkg nastrouhané čokolády na vaření
a horké mixujeme asi 1 minutu.
Na 12 hodin dáme do chladničky a před zdobením našleháme.
Natřeme na korpus, rozkrájíme na řezy, které přizdobíme šlehačkou a mandarinkou.



Řezy šlehačkové
4 celá vejce
25 dkg cukru krystal
25 dkg hladké mouky
1 prášek do pečiva
1/4 litru šlehačky
oříšky
strouhaná čokoláda
Krém:
2 šlehačky
2 ztužovače do šlehačky
4 lžíce rumu
uvařená silná oslazená káva
trochu vaječného koňaku
Vejce s cukrem ušleháme, přidáme mouku, prášek do pečiva a 1/4 litru šlehačky. Smícháme a vylijeme na hluboký, vymazaný a vysypaný plech a upečeme (pečeme asi 20 minut). Do vychladlého upečeného piškotu udělámeobrácenou měchačkou dírky a celou plochu polijeme kávou se 4 lžícemi rumu. Navrch ušleháme 2 šlehačkyse ztužovači a moučkovým cukrem. Potřeme tím piškot a cik cak polijeme vaječným koňakem.Posypeme mletými oříšky a strouhanou čokoládou.



Tvarohovopudinkové řezy
2 hrnečky hladké mouky
1 hrneček hrubé mouky
1 hrneček cukru krupice
1 hrneček mléka
1/2 hrnečku oleje
1 prášek do pečiva
4 vejce
Náplň:
1/2 l mléka
1 vanilkový puding
1 tvaroh
8 lžic cukru
Uvaříme si puding z 1/2 l mléka, přidáme kostku tvarohu, cukr a vymícháme.

Těsto:šleháme žloutky s cukrem do pěny, pak přidáme olej, mléko, smíchanou mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků.Na sádlem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech nalijeme polovinu těsta, rozetřeme po celé ploše, na to naneseme pudinkovo-tvarohovou hmotu, překryjeme druhou polovinou těsta a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 25-30 minut. Necháme úplně vychladnout a krájíme na řezy.
Tip:do těsta můžeme přidat kakao a náplň nechat s vanilkovým pudingem, nebo můžeme nechat těsto světlé a udělat náplň z čokoládového pudingu,/popřípadě dobarvit lžící kakaa.



Margot ovocné řezy
5 celých vajíček
1 sklenička cukru krupice
1 šlehačka
nastrouhanou 10 dkg čokoládu Margot
dle chuti můžeme zašlehat na špičku lžičky kyseliny citrónové
2 skleničky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva a troškou sody bicarbony

Krém:
25 dkg tvarohu
1 vanilkový cukr
25 dkg másla
dle chuti cukr
2-3 lžíce rumu nebo mléka
na obložení ovoce dle vlastní fantazie
Poleva:
2 vanilkové nebo malinové pudinky
šťáva z ovoce-dolijeme do 1 l vodou
Těsto dobře metlou rozšleháme a nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem a upečeme. Studené potřeme krémem - vyšleháme měkký tvaroh, vanilkový cukr, máslo, dle chuti cukr a nakonec zašleháme rum nebo mléko. Poklademe ovocem - nechám okapat 1 sklenici zavařené dýně (po O,7 l), 1sklenici broskví nebo meruněk, malou skleničku angreštu nebo 1 plechovku jahod - podle možností a chuti - může být i zavařený černý jeřáb. Šťávu (kromě z černého jeřábu) do 1 l dolijeme vodou a uvaříme z ní pudink a horkým přelijeme uložené ovoce. Necháme zatuhnout.
Před podáváním můžeme zdobit ušlehanou šlehačkou.



Řezy Ausburské
40 dkg hl. mouky
15 dkg mouč. cukru
1 žloutek
1 hera
3 lžíce kakaa
3 lžíce mléka
3 lžíce mléka
1 prášek do peč.
Na vále vypracovat těsto. Polovinu těsta vyválet na plech, potřít náplní, zakrýt plackou z druhé poloviny těsta, propíchat vidličkou a zvolna upéct.
NÁPLŇ:
3 žloutky, 15 dkg mouč.cukru, 1 vanil. cukr, našlehat, přidat 3 lžíce rozpuš. másla, 2 tvarohy, 1 vanil. pudink. prášek, nakonec sníh ze 4 bílků.
Vychladlé potřít čokol. polevou.



Kokosové řezy
Upečeme piškot ze 4 vajec na plechu. (4 vejce, 4 PL cukru, 4 PL polohrubé mouky, špetka prášku do pečiva, 1 PL oleje) Potřeme zavařeninou.
Nádívka - rozdrobíme 2 balíčky dětských piškotů, polijeme skleničkou (2 dcl) červeného sirupu, trochu rumu, 2 PL rybízové zavařeniny (jahodová je taky výborná), 2 PL horké vody - uděláme hmotu a namažeme na piškot.
Utřeme 25 dkg másla s 20 dkg cukru do pěny. 25 dkg kokosu spaříme 1/8 l vroucího mléka. Po vychladnutí vmícháme do utřeného másla, natřeme na nádivku, polijeme čokoládovou polevou.



Tvarohové řezy babičky Josefky
6 žloutků, 3 PL kakaa, 5 PL polohrubé výběrové mouky, 1/2 prášku do pečiva, 6 PL krystalového cukru, 1,5 PL oleje, sníh
Hmota: 2 tvarohy, 250 g másla, 200 g práškového cukru
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme kakao, olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh. Pečeme na vysypaném plechu, ve středně rozpálené troubě do růžova.
Na upečené a vychladlé těsto rozetřeme ušlehanou hmotu, a takto připravené polijeme třeba čokoládou a dáme vychladit.



Jablečné řezy (paní učitelová)
50 dkg strouhaných jablek, 35 dkg cukru - smíchat dohromady,
poté přidat: 40 dkg hladké mouky se 2 lžičkami jedlé sody, 2 lžíce kakaa (i víc), 2 celá vejce, 1 sklenka oleje, citronová kůra, trochu skořice, podle potřeby mléko. Těsto jako lívancové.
Vše spojit dohromady a dát na vymazaný a vysypaný plech. Péci cca 1/2 hodiny.
Hotové můžeme polít čokoládou.
(Zde pečené jako mufinky)



Ořechové řezy
250 g moučkového cukru,
250 g másla,
250 g mletých vlašských ořechů,
70 g hladké mouky,
sníh ze 6ti bílků
Poleva:
4 žloutky, 150 g práškového cukru
Máslo s cukrem utřeme do pěny, pak vmícháme ořechy a mouku, naposledy opatrně sníh.
Rozetřeme na plech a pečeme na 170°C asi 20 min.
Žloutky třeme s cukrem na polevu, potřeme upečený piškot, necháme zaschnout a krájíme řezy.



Mrkvové řezy s ořechy
300 g hladké mouky,
500 g mrkve,
250 g vlašsky
ořechů, nadrobno nasekanynastrouhané najemno,
2 lžičky kypřicího prášku,
300 g cukru,
300 g třtinového cukru,
200 g rozinek,
4 vejce,
250 ml slunečnicového oleje,
Krém:
175 g čerstvého sýra (dělal se z jogurtu, dnes nahradíme lučinou), 100 g cukru, 75 g másla, vanilka
Sypké ingredience v míse promícháme a přidáme vyšlehaná vajíčka do bíla, do kterých jsme vešlehali olej. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu, cca 45 - 50 min.
Na krém vyšleháme všechny přísady, potřeme moučník a můžeme posypat strouhanou čokoládou.
Varianta č. 2: Místo krému polijeme citronovou polevou a zdobíme čokoládou.











 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky